e-news.cz - kurzy
Reklama

Profesní komory budou podávat informace pouze k výkonu veřejné správy

15.08.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Profesní komory budou podávat informace pouze k výkonu veřejné správy

Profesní komory budou muset informovat pouze o těch údajích, které jsou ve vztahu k výkonu veřejné správy, který jim byl svěřen zákonem. Vyplývá to ze schválené novely zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. V Senátu neprošel návrh senátorky a advokátky Adély Šípové (Piráti), aby komory musely poskytovat veškeré informace o své činnosti. Budou je tak poskytovat v takovém rozsahu, v jakém je poskytovaly doposud.

„Ustanovení novely týkající se samosprávných profesních komor bylo do návrhu zákona vloženo za situace, kdy návrh nově upravoval okruh povinných subjektů poskytujících informace v plném rozsahu, přičemž mezi ně zahrnul veškeré právnické osoby zřízené zákonem, tedy včetně profesních komor,“ vysvětluje tisková mluvčí ČAK Iva Chaloupková. „Avšak vzhledem k tomu, že profesní komory mají v systému orgánů veřejné správy odlišné postavení, byl takto široce pojatý původní návrh omezen tak, aby komory poskytovaly informace pouze ve vztahu k výkonu veřejné správy, který jim byl svěřen zákonem.“

Typicky se jedná o podle Chaloupkové informace o týkající se vedení zákonem stanoveného veřejného rejstříku či evidence (např. seznamu advokátů), správních řízení vedených těmito orgány atd. Ostatní informace týkající se profesních komor (např. správa vlastního majetku) nebudou komory povinny zveřejňovat, čímž se respektuje jejich podstata coby veřejnoprávních korporací osobního typu, kde převažuje výrazný samosprávný prvek omezený pouze na členy příslušné komory.

Podle Šípové jde o krok zpět, protože veřejnost by měla mít možnost transparentním způsobem být informována i o informacích, které jdou nad rámec přenesené působnosti jejich, protože tyto komory mají významný vliv na kvalitu poskytovaných služeb, právě směrem k třetím osobám, nikoli jenom kvůli sobě. „Profesní samosprávné komory nejsou něco jako spolek, jsou to velmi významné instituce.“
„Proč byste měli žádat o informace ve věcech, které se týkají členů komory, ke kterým mají jednací řády komory schváleny? Vy jste všichni asi dostali od Unie advokátů dopis, ze kterého nejspíš paní předkladatelka vycházela. Co říkal ten dopis? Že nemají možnost se podle zákona o advokacii a o Advokátní komoře  dostávat k informacím. Není to pravda. Podle jednacího řádu mohou se dostávat k těm informacím, dokonce můžou požadovat jednotlivé transakce,“ oponoval při projednávání v Senátu člen Komory daňových poradců Tomáš Goláň (ODS).
Návrh přitom podle něj respektuje princip článku 17, odst. 5 Listiny základních práv a svobod tak, aby kdokoli měl přístup k informacím, vypovídajícím o výkonu veřejné správy, který byl těmto komorám svěřen zákonem. Jak dále Goláň uvedl, dle článku 52, odst. 3 usnesení sněmu ČAK, kterým se schvaloval organizační řád, má každý advokát právo na podrobnou informaci o jednotlivých příjmových a výdajových položkách rozpočtu. 

Komorám se tak podařilo zvrátit původní návrh Ministerstva vnitra, který by výrazně okleštil spektrum činností profesních komor, když je zařazoval mezi tzv. povinné subjekty s obecnou povinností poskytovat informace. „Jakkoli jsou profesní komory založeny zákonem, svou podstatou se blíží spolkům a jako k takovým by k nim měl stát přistupovat. Obecné informace o jejich fungování, které by měly být veřejnosti dostupné, jsou ty, kde je informační povinnost založena jinými právními předpisy, než je informační zákon. A pokud jde o ty situace, kdy je na profesní komory přenesena pravomoc rozhodovat o právech, právem chráněných zájmech a povinnostech jiných subjektů, platné znění informačního zákona tyto případy již dnes přiměřeně řeší,“ kritizoval původní návrh bývalý předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek.

Foto: Pixabay

Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama