Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno. Celorepubliková poptávka se zřejmě ustálila

21.06.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno. Celorepubliková poptávka se zřejmě ustálila

Ceny nájmů v Česku na konci jara opět vzrostly. Největší procentuální nárůst zaznamenala Plzeň, nejvyšší cenou kromě Prahy a Brna nepřekvapil Středočeský kraj, kde se ceny přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Brněnské nájemné je navíc po kvartálním poklesu opět na vzestupu. Poptávka po nájmech se z hlavního města přesouvá do prstence měst kolem Prahy. Pravděpodobně to nezmění ani zrušení parametru DSTI – spíše můžeme očekávat, že se na trh dostane více menších nájemních bytů.

Ceny nájmů od posledního kvartálu opět mírně stouply a průměrné nájemné v Česku vzrostlo o 1 %. To je výrazně menší nárůst oproti druhém a třetím kvartálu roku 2022 – spíše se tak tempo růstu cen nájemného vrací k trendu z období před začátkem války na Ukrajině. Důvodem pro růst cen jsou přetrvávající nepříznivé úrokové míry hypoték a s nimi související poptávka po nájemním bydlení. Ta již neroste tak dramaticky jako loni koncem léta – dle dat Bezrealitky bylo v tomto období průměrně 54 zájemců o jednu nabídku, v Praze dokonce dvojnásobek. Poptávka ovšem násobně přesahuje nabídku, a bude tomu tak i v následujících letech. 

Co se týče rozdílů v jednotlivých krajích, ve výši nájemného vítězí tradičně Praha. Cena za metr čtvereční se pohybuje okolo 342 korun za metr čtvereční. Hned za hlavním městem se umístil Středočeský kraj – tamější nájem vzrostl oproti minulému čtvrtletí o 3,24 %, tedy na 248 korun za metr čtvereční. Jihomoravský kraj, kde ceny nájmů v minulém čtvrtletí nečekaně klesly, nyní zájemcům nabízí metr čtvereční za 275 korun.

„Ceny brněnských nájmů se podle našich dat odrazily ode dna. Je zajímavé, že se to stalo dříve než srpnu, kdy obvykle vzroste poptávka kvůli studentům, kteří hledají bydlení na nový školní rok,“ komentuje Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services a digitální realitní služby Bezrealitky. „Největší růst zaznamenal Plzeňský kraj. Nájmy zde vzrostly o 7 %. Vliv může mít i to, že rodilí Plzeňané se začínají i kvůli životním nákladům vracet z hlavního města, zejména pokud jim jejich zaměstnání umožňuje pracovat na dálku.“ 

Naopak průměrný počet zájemců o nájem klesá. Celorepublikově bylo ke konci května zájemců o jednu nabídku nájemního bytu 21, v Praze potom 32. Nicméně to vypadá, že dramaticky se již snižovat nebude. Zatímco za období od srpna do prosince 2023 ovšem klesl průměrný počet zájemců z 54 na 25, tedy o více než polovinu, od ledna do května 2023 už počet zájemců klesl z 25 na 21 zájemců, tedy ani ne o pětinu.

Pražané už nehledají nájem jen v Praze

Zejména z Prahy se směrem ven přesouvá zájem nejen o vlastní, ale i nájemní bydlení. Ceny ve Středočeském kraji – ačkoli rostou – jsou stále výrazně nižší než pražské. Jinými slovy – co by v Praze stál pronájem garsonky, to například v Berouně, Kladně, Kolíně nebo jiném z měst v rozšiřujícím se metropolitním prstenci zaplatí rodinný nájemní byt. Navíc s akceptovatelnou dojezdovou dobou do hlavního města v porovnání s okrajovými částmi Prahy. 

Středočeská migrace je navíc trend, který se bude prohlubovat. Při současném demografickém vývoji a tempu urbanizace by Praha potřebovala přibližně 1000 nájemních bytů každý měsíc, aby byla dlouhodobě šance uspokojit poptávku. A přestože je v Praze okolo 94 000 prázdných bytů, nelze předpokládat, že by se všechny v dohledném době objevily na trhu, odpovědí jsou právě byty v okolních městech.

„S červencovým zrušením ukazatele DSTI, kterým ČNB zvyšovala vstupní bariéru pro hypotéku, se očekává přírůstek asi 15 % zájemců o hypotéku. Nicméně na zájem o nájemní bydlení by to nemělo mít zásadnější vliv,“ říká Hendrik Meyer. „Pro investory, kteří chtějí nájemní bydlení naopak nabízet, bude sázkou na jistotu především menší byt – garsonka, 2+kk nebo 1+1, 2+1.“

Foto: Pixabay

Zdroj: FYI Prague


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno. Celorepubliková poptávka se zřejmě ustálila

21.06.2023, Autor: Z blogosféry

Ceny nájmů v Česku na konci jara opět vzrostly. Největší procentuální nárůst zaznamenala Plzeň, nejvyšší cenou kromě Prahy a Brna nepřekvapil Středočeský kraj, kde se ceny přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Pravděpodobně to nezmění ani zrušení parametru DSTI – spíše můžeme očekávat, že se na trh dostane více menších nájemních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Smíchov City – výstavba největšího projektu v moderních dějinách Prahy zahájena

04.04.2022, Autor: red

Přestavba jednoho z nejatraktivnějších pražských brownfieldů, území kolem nádraží na Smíchově, se tak stane symbolem proměny města ve dvacátém prvním století. Vznikne zde téměř 400 000 metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch včetně kilometrového pěšího bulváru, který bude těžištěm celého projektu.

Rohan City – zelené centrum Prahy

01.04.2022, Autor: red

Sekyra Group zahajuje výstavbu projektu Rohan City. Na nejrozsáhlejších doposud nevyužívaných pozemcích v sousedství historického jádra vyroste „zelené centrum Prahy“. Společnost zde vybuduje 380 tisíc metrů čtverečních převážně bytových, ale i administrativních a obchodních ploch.

Udržitelné bydlení díky nové Hypotéce a Úvěru od Buřinky pro budoucnost

16.03.2022, Autor: red

Pro čtvrtinu Čechů je úspora energií jedním z hlavních faktorů při rozhodování o rekonstrukci, jak zjistil průzkum mezi klienty Buřinky uskutečněný v roce 2021. Ve venkovních rekonstrukcích také převažovaly činnosti spojené se zateplením fasády, výměnou oken a sedmnáct procent klientů nově instalovalo tepelné čerpadlo nebo fotovoltaické panely.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

V loňském roce byl rekordní zájem o stavební spoření

17.02.2022, Autor: red

Stavební spoření je v Česku jedním z nejoblíbenějších finančních produktů a zájem o něj byl v loňském roce rekordní. Podle zjištění České tiskové kanceláře překonal v roce 2021 počet nově sjednaných smluv půlmilionovou hranici. Historicky nejvyšší byl také celkový objem poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření.

Barometr obliby spoření: S růstem sazeb věří Češi spoření více

07.12.2021, Autor: Z blogosféry

Barometr obliby spoření v posledním čtvrtletí letošního roku po předchozím poklesu opět vzrostl. Sílí tak důvěra Čechů ve spořicí produkty, což zřejmě souvisí s postupným růstem úrokových sazeb. V žebříčku oblíbenosti pak stále vede zlato, které je těsně následováno stavebkem.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama