e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: Jak to bude letos s vývojem mezd a ekonomiky?

25.06.2023, Autor: Martin Fassmann

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Fassmann: Jak to bude letos s vývojem mezd a ekonomiky?

Podle nedávno publikovaných dat ČSÚ dosáhly nominální mzdy v I. čtvrtletí roku 2023 meziročního růstu 8,6 %. Vzhledem k tomu, že inflace za stejné období dosáhla hodnoty 16,4 %, poklesla hrubá reálná mzda za první pololetí o – 7,8 %. Nominálně dosáhla hodnoty 41 265 Kč. 

Přes opticky vyšší nárůst průměrné nominální mzdy pokračuje tedy i letos pokles reálných mezd. Jen připomínám, že v loňském roce 2022 dosáhl celkový růst průměrné nominální mzdy 6,5 % což při dosažené inflaci 15,1 % znamenalo meziroční pokles – 8,6 %. Letos tedy dochází tedy k dalšímu poklesu reálné kupní síly mezd.

Každopádně je však třeba zdůraznit, že se jedná pouze o data za I. čtvrtletí roku a že vyjednávání nárůstu mezd pro letošní rok nejsou ještě všude uzavřena. Odhad vývoje letošního roku na bázi prvního čtvrtletí je nutno proto brát s určitou opatrností a to jak „nahoru“ tak i „dolů“. Například vývoj veřejných financí může evokovat i pro letošní rok výraznější omezení růstu platů – především v oblasti nadtarifních složek. S ohledem na tyto výhrady nepočítám pro letošek s nějakým výrazně vyšším meziročním nárůstem nominálních mezd. Snad by mohly – v některých dalších čtvrtletích – dosáhnout maximálně cca o bod více.  

Snížení meziročního poklesu reálných mezd v dalších měsících se proto bude spíše odehrávat prostřednictvím postupného poklesu jmenovatele – tedy meziroční míry inflace. Zatím oficiální místa (MF a ČNB) předpokládají, že v dalších měsících roku dojde k postupnému snižování meziročního indexu spotřebitelských cen a že se inflace se sníží z hodnoty 16,4 % dosažené v prvním čtvrtletí na celoročních zhruba 11 %.  Je otázkou, zda tomu tak skutečně bude. 

Každopádně i tento, v zásadě optimistický pohled na vývoj inflace ukazuje, že i v letošním roce dojde, (pokud nedojde k výraznému urychlení mezd nad úroveň hodnot dosažených v I. čtvrtletí) k dalšímu poklesu reálných mezd a to okolo – 2 %. (V tomto odhadu se blížím spíše očekávání prognózy ČNB 

Za dva roky tedy dosáhne pokles reálných mezd téměř – 10 %! Přitom souhrnná produktivita práce za minulý rok rostla reálně o + 0,7 % a letos se očekává + 0,4 %. Za dva roky 2022 – 2023 tedy poroste produktivita práce 12 x rychleji, než reálné mzdy! Vývoj mezd tedy ve skutečnosti zcela nesporně inflaci tlumí a ne vyvolává. 

Bohužel, tento vývoj má svou odvrácenou tvář. Čím déle bude pokračovat pokles reálných mezd, tím více bude negativně tlačit na pokles ekonomiky. Není překvapením, že se „mírný optimismus“, kterým nás krmili na základě předběžného odhadu HDP v prvním pololetí někteří analytici (mezičtvrtletní růst 0,1 % meziroční pokles -0,2 %), nekoná. Poslední čísla ČSÚ ukázala u HDP nulový mezičtvrtletní růst a meziroční pokles o -0,4 %)! 

Tady nejde o pár desetinek! Pokračující pokles reálných mezd nesporně nutí obyvatelstvo k úsporám a tím snižuje souhrnnou poptávku, kterou ovšem nebude stát vzhledem k vývoji veřejných financí sto nahradit poptávkou veřejnou. Obávám se, že krize není za námi, ale před námi. A nebude to nic pěkného. České republice stále zřetelněji hrozí stagflace – vysoká inflace s poklesem ekonomiky. A vládě je to – zdá se – úplně jedno. 

Foto: Pixabay

Autor: Martin Fassman


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama