e-news.cz - kurzy
Reklama

Soud rozhodnul o vrácení rezervačního poplatku realitní kanceláří

28.06.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Soud rozhodnul o vrácení rezervačního poplatku realitní kanceláří

Uzavření kupní smlouvy na nemovitost zcela běžně předchází uzavření rezervační smlouvy. Prodávající se v rezervační smlouvě zavazuje, že prodá nemovitost za stanovených podmínek kupujícímu a zájemce (kupující) se zavazuje, že za stanovených podmínek nemovitost koupí. 

Rezervace nemovitosti je zpravidla vázána podmínkou složení rezervačního poplatku (rezervační zálohy, blokační úhrady apod.) kupujícím. Složením rezervačního poplatku kupující deklaruje zájem nemovitost koupit. Prodávající přitom v souladu s označením této úhrady rezervuje (blokuje) nemovitost pro zájemce. Třetí stranou rezervační smlouvy[1] může být zprostředkovatel, tedy realitní kancelář, která co by vedlejší účastník, celý prodej zajišťuje a rovněž blokuje prodej nemovitosti tak, že nejedná o jejím prodeji s další stranou. Za svou činnost požaduje realitní kancelář provizi většinou od prodávajícího, nicméně často je rezervační poplatek koncipován jako záloha na provizi, na kterou má realitní kancelář nárok v případě, že k uzavření kupní smlouvy nedojde z důvodů na straně kupujícího.

V praxi dochází k situacím, kdy k uzavření kupní smlouvy nedojde, což může být zapříčiněno různými faktory (např. neschválením hypotečního úvěru, ale i třeba ztrátou zájmu zájemce). Ač rezervační smlouvy obvykle obsahují ujednání o rezervačních poplatcích, často v nich však není jasně uvedeno, která ze stran (tedy zda zájemce či prodávající) a v jakých případech nese odpovědnost za neuzavření kupní smlouvy, což má vliv na pozdější vrácení rezervačního poplatku zájemci. Rezervační smlouvy uzavřené se zprostředkovatelem jsou navíc pravidelně smlouvami adhezními, tedy takovými, kdy jedna ze stran, v tomto případě realitní kancelář určí smluvní podmínky a zájemce nemá skutečnou možnost ovlivnit jejich obsah.

V námi řešeném případě realitní kancelář odmítla zájemci vydat rezervační poplatek zpět s odůvodněním, že v rezervační lhůtě nedošlo k uzavření kupní smlouvy z důvodu na straně zájemce. Přestože se situace zdála z počátku pro klienta jako neřešitelná, v soudním řízení jsme dosáhli vydání rozsudku, kterým soud stanovil povinnost zprostředkovatele rezervační poplatek zájemci vrátit. V soudním řízení jsme mimo jiné prokázali, že klient odmítnul uzavřít kupní smlouvu z důvodů, které mu nebylo možné přičítat. Obsah kupní smlouvy totiž na základě podstatných změn učiněných prodávajícím neodpovídal původně sjednaným podmínkám a za takové situace nebyl zájemce povinen kupní smlouvu uzavřít.

Při uzavírání rezervační smlouvy tedy advokátní kancelář Mazel Partneři doporučuje, aby si zájemci o koupi nemovitosti obsah smlouvy vždy pečlivě prostudovali. Z rezervační smlouvy by mělo jednoznačně vyplývat za jakých podmínek má dojít k budoucí koupi nemovitosti. Zároveň by však měla být ve smlouvě dostatečně upravena situace, kdy k uzavření kupní smlouvy nedojde. Zvláštní pozornost je třeba věnovat ustanovení týkajícího se rezervačního poplatku. V životě mohou nastat různé okolnosti, kvůli kterým se nemusí koupě nemovitosti podařit, ale ne za všechny by měl zájemce nést odpovědnost a pozbýt právo na vrácení jím složených peněžních prostředků.

 Foto: Pixabay

Zdroj: AK MAZEL 

[1] V takovém případě se bude jednat o smlouvu zprostředkovatelskou dle § 2445 občanského zákoníku.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama