e-news.cz - kurzy
Reklama

Průmysl příjemně překvapil, výsledek ovšem neradno přeceňovat

10.10.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průmysl příjemně překvapil, výsledek ovšem neradno přeceňovat

Objem tuzemské průmyslové výroby v srpnu vykázal meziměsíční nárůst o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 1,7 %. Výsledek představuje mírné pozitivní překvapení, když trh počítal s propadem o 2,9 %.

Nepotěšily ovšem nové zakázky, jejichž objem se meziročně snížil o 4,2 %, přičemž ze zahraniční jich ubylo 3,4 %, z tuzemska pak 5,5 %. Meziročně klesl i evidenční počet zaměstnanců (-2,0 %), jejich průměrná mzda naopak vzrostla o 9,0 %.

V souladu s očekáváními pak dopadla bilance přeshraničního obchodu se zbožím, která v srpnu dosáhla deficitu na úrovni 3,8 mld. Kč. Oproti loňsku se přesto jedná o výrazné zlepšení, když vlivem uklidnění na komoditních trzích klesl schodek v obchodu s ropou a zemním plynem a narostlo pozitivní saldo u obchodu se stroji a zařízeními.

Nejvýraznější meziroční útlum průmyslové produkce hlásí odvětví výroby ostatních nekovových minerálních výrobků(-17,8 %), těžby a dobývání (-15,4 %) a výroby základních kovů (-13,4 %). Naopak silný nárůst reportuje výroba ostatních dopravních prostředků (29,5 %), výroba motorových vozidel (5,8 %) či opravy a instalace strojů a zařízení (5,5 %).

S přihlédnutím k významu jednotlivých kategorií v celkovém výkonu zůstává tahounem českého průmyslu výroba motorových vozidel s příspěvkem 1,0 procentního bodu. Následuje výroba ostatních dopravních prostředků (0,5pb) a výroba elektrických zařízení (0,3pb). Opačným směrem pak celkovou statistiku nejsilněji stahuje výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla (-1,0pb), výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (-0,9pb) a výroba základních kovů (-0,3pb).

Po negativním šoku z července, kdy výkon průmyslu za očekáváními výrazně zaostal, přišlo v srpnu překvapení opačným směrem. Do značné míry to lze patrně přičíst letnímu období celozávodních dovolených, které tradičně činí odhady průmyslové výroby obtížnými a přináší kolísání oběma směry. Celkový obrázek ovšem zůstává spíše pochmurný, když 13 ze sledovaných 24 průmyslových odvětví hlásí meziroční pokles výroby a celková produkce z dlouhodobého hlediska nadále stagnuje poblíž úrovní pozorovaných již v roce 2019, před začátkem koronavirové pandemie. Mnoho naděje do blízké budoucnosti pak nedává objem zakázek, které klesají dokonce i v nominálním vyjádření, natož v tom reálném, a špatné zprávy setrvale přicházejí z klíčového partnerského trhu v Německu. V letošních uplynulých osmi měsících český průmysl meziročně dosud zůstává zhruba na loňské úrovni a horší část roku má patrně teprve před sebou. Očekáváme tedy, že rok zakončí v červených číslech, patrně poblíž -2 %.

Foto: Pixabay

Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama