Apogeo
Reklama

Osm z deseti rodičů, kteří střádají dětem na budoucnost neočekává vyšší než tři procentní zhodnocení

14.12.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Osm z deseti rodičů, kteří střádají dětem na budoucnost neočekává vyšší než tři procentní zhodnocení

Investiční produkty používá pro zhodnocení úspor svých dětí jen 11,5 procenta rodičů, nejvyužívanější formou je stavební spoření. Informace vyplynuly z dotazování investičního robo-advisora Portu.
Šedesát procent dotázaných chce svým dětem spořit nebo investovat minimálně deset let. Většina, a to osm z deseti (osmdesát dva procent) z těch, kteří dětem spoří nebo investují, očekává maximálně tři procentní zhodnocení. S ohledem na inflaci se tak jejich úspory spíše tenčí.
Téměř sedm z deseti (šedesát sedm procent) rodičů svým dětem spoří nebo investují na lepší start do života. Nejvyužívanější formou je stavební spoření, které má pro své děti založeno šest z deseti (padesát devět procent) dotázaných. Dalším v pořadí je dětský spořicí účet, který dětem pořídili čtyři z deseti (třicet devět procent) rodičů. Investiční životní pojištění pro děti má zřízeno patnáct procent respondentů. Další spořicí a investiční produkty jsou využívány výrazně méně – podílové fondy má pro své děti 7,5 procenta rodičů, akcie či dluhopisy anebo alternativní investice jen něco kolem čtyři procent rodičů. V letošním roce, pod vlivem pandemie
Covid-19 a turbulentního vývoje na trzích, vzrostl významně zájem o investiční produkty ze strany retailových klientů. Řada lidí si uvědomila, že pouze se spořicími produkty si nevystačí a budou muset postoupit byť minimální riziko, pokud chtějí své úspory zhodnotit.
Z těch rodičů, kteří dětem spoří nebo investují, jich téměř čtyři z deseti (třicet osm procent) plánuje střádat více než patnáct let. Jsou mezi nimi především mladí rodiče do třicet pět let, žijící ve větších městech a s vysokoškolským vzděláním. Horizont deset až patnáct let chce dodržet asi pětina rodičů (dvacet dva procent), další čtvrtina (dvacet šest procent) bude spořit nebo investovat dětem alespoň pět až deset let, častěji rodiče z menších měst do 5 000 obyvatel. Maximálně pět let plánuje střádat čtrnáct procent rodičů. V případě investičních produktů je dětský dlouhodobý horizont ideální. I zde platí – čím dříve začnete, tím větší šance na slušné zhodnocení. Důležitá je také pravidelnost. I relativně nízké částky lze díky složenému úročení, kdy se zhodnocují i připsané úroky, slušně zhodnotit. Například pravidelná investice ve výši tisícikoruny se při průměrném sedm procentním výnosu za pět let zhodnotí na zhruba sedmdesát jedna tisíc korun, za deset let je to však výrazně více než dvojnásobek, a to 173 000 korun.
Graf 1 – Jak dlouho plánují rodiče svým dětem spořit nebo investovat

Když už spořím nebo investuji, tak ať z toho také něco mám a vydělám na tom. To by měla být mantra každého, kdo se snaží odkládat nějaké peníze stranou. Dotazování ale ukázalo, že téměř polovina rodičů (čtyřicet sedm procent) očekává průměrné roční zhodnocení 1,5 – tři procent, další více než třetina (třicet pět procent) dokonce úročení jen do 1,5 procenta. Roční zhodnocení někde mezi tři až pět procent očekává dvanáct procent rodičů a jen šest procent dotázaných má ambice zhodnotit úspory svých dětí více než pět procent úročením. Ambicióznější očekávání mají přitom častěji muži a mladší rodiče. To, že tak výrazný podíl dotazovaných Čechů neočekává od spořicích a investičních produktů zhodnocení vyšší než tři procent ročně, je zarážející a potvrzuje konzervativní přístup Čechů k financím. Při aktuální inflaci téměř tři procent tyto produkty nejen nic nevydělají, ale naopak z úspor zbytečně ukrajují. Dnes už existují jednoduché a bezpečné investiční nástroje, které mají potenciál zhodnocení na úrovni dvouciferného čísla. V případě dětských produktů jsou často nastaveny zvýhodněné podmínky, například investiční účet Portu pro děti má bezkonkurenční správcovský poplatek jen 0,25 procenta za rok.
Graf 2 – Očekávané zhodnocení dětského spořicího / investičního produktu

Foto: pixabay.com
Zdroj: ShrtCut Studio


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama