e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o vývoji nezaměstnanosti v ČR za letošní listopad 

12.12.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům o vývoji nezaměstnanosti v ČR za letošní listopad 

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstala v listopadu meziměsíčně beze změny na úrovni 3,5 %, v souladu s očekáváním finančního trhu.

V meziročním vyjádření ovšem míra nezaměstnanosti vzrostla o 0,2procentního bodu, což naznačuje, že na trh práce začíná dopadat ochlazení výkonu české ekonomiky.

Zároveň se dále snížil převis počtu volných pracovních míst nad počtem uchazečů o práci: tento převis nyní činí zhruba 34,8 tisíce a je nejnižší od loňského března.

Vzhledem k probíhajícímu ochlazení české ekonomiky a dopadu slabšího výkonu HDP na trh práce lze předpokládat, že se míra nezaměstnanosti bude meziročně zvyšovat i v dalších měsících, a že se její meziroční růst bude zrychlovat.

Míra nezaměstnanosti v listopadu zůstala již třetí měsíc v řadě na úrovni 3,5 %, což bylo v souladu s očekáváním finančního trhu.

Listopad je měsíc, kdy často dochází k mírnému meziměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti, v případě letošního listopadu se ale projevilo ochlazení ekonomiky, jež se poklesu nezaměstnanosti postavilo do cesty.

Na úrovni 3,5 % je míra nezaměstnanosti samozřejmě i nadále velmi nízká, do dalších měsíců lze ale čekat její růst jednak v souvislosti se sezónními faktory, směrem k růstu nezaměstnanosti ale bude působit také slabší výkon české ekonomiky.

V meziročním vyjádření, tedy v porovnání s listopadem 2021, vzrostla míra nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu, což je nejsilnější meziroční nárůst od května 2021,

Dlužno říci, že po většinu času během uplynulého roku a půl míra nezaměstnanosti klesala s tím, jak se ekonomika oživovala z útlumu způsobeného pandemií covidu a k prvnímu meziročnímu zvýšení míry nezaměstnanosti došlo až letos v říjnu.

Na tuzemském trhu práce by se mělo v dalších čtvrtletích projevovat zpomalení výkonu české ekonomiky, vyjádřené mezikvartálním poklesem HDP.

Na domácnosti a jejich spotřebu nepříznivě dopadá vysoká inflace a slabší spotřeba domácností se negativně podepisuje na výkonu HDP jako celku, což bude mít ozvěnu i na trhu práce, kde se bude poptávka po nových zaměstnancích pozvolna ochlazovat.

S koncem kalendářního roku navíc přijde v řadě případů ukončení pracovních kontraktů na dobu určitou, v sektorech jako jsou zemědělství či stavebnictví zimní měsíce znamenají období útlumu samy o sobě, nehledě na celkovou situaci v ekonomice.

Letos v prosinci se může míra nezaměstnanosti vyšplhat na úroveň 3,8 % a na počátku roku 2023 by měla být pokořena úroveň 4 %.

Zároveň ale i nadále platí konstatování, že nezaměstnanost v české ekonomice je v rámci Evropy velmi nízká a dle nedávno zveřejněných údajů Eurostatu za letošní říjen byla míra nezaměstnanosti v české ekonomice jasně nejnižší v rámci celé Evropské unie.

Za celý rok 2021 činila průměrná míra nezaměstnanosti v české ekonomice 3,8 %, což představovalo mírný nárůst z úrovně 3,6 % zaznamenaná v roce 2020.

Letos by celoroční průměrná míra nezaměstnanosti měla klesnout, můj odhad činí 3,4 %.

Ve výhledu na rok 2023 se ale rýsuje nárůst míry nezaměstnanosti, celoroční průměr pro rok 2023 očekávám v oblasti 3,8 % s výhledem na postupné zlepšování situace v roce 2024.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama