e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k průměrné mzdě v ekonomice v ČR v 2Q 2023

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k průměrné mzdě v ekonomice v ČR v 2Q 2023

Průměrná nominální mzda v české ekonomice v letošním druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,7 %. Průměrná reálná mzda, tedy mzda očištěná o inflaci, v letošním druhém čtvrtletí klesla o 3,1 %.

Mzdový růst vykázaný ze letošní druhé čtvrtletí byl slabší, než se čekalo, a to jak z pohledu finančního trhu, tak z pohledu prognózy ČNB. Mzdová statistika tedy vyznívá ve směru slabších inflačních rizik vyvěrajících z tuzemského trhu práce.

Meziroční růst průměrné nominální mzdy v letošním druhém čtvrtletí činil 7,7 % a průměrná nominální mzda činila 43 193 korun. Zaměstnanost v české ekonomice ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,6 % a celkový objem mezd v nominálním vyjádření tak meziročně vzrostl o 8,3 %. Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, klesla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,1 %, když finanční trh očekával meziroční pokles reálné mzdy o 2,4 %. ČNB ve své prognóze zveřejněné počátkem srpna očekávala pro letošní druhé čtvrtletí meziroční růst nominální mzdy na úrovni 8,6 % a pokles reálné mzdy o 2,3 %.

Slabší než očekávaný růst mezd v letošním druhém čtvrtletí, a obecně v celém prvním pololetí, tak může pomoci k utišení obav centrální banky z možného vzlínání inflačních tlaků, v souvislosti s vývojem na trhu práce. Pro centrální banku představuje vývoj mezd velmi důležitý faktor při rozhodování o nastavení úrokových sazeb.

Vývoj mezd za letošní první pololetí naznačuje, že mzdová dynamika a související inflační tlaky vyvěrající z trhu práce v české ekonomice nejsou silné tak, jak se ČNB obávala. Statistika vývoje mezd tedy ponechává ve hře scénář, v němž by ČNB v závěrečném čtvrtletí letošního roku mohla zahájit proces postupného snižování svých úrokových sazeb.

Pohled na detailní statistiku ukazuje, že více než desetiprocentní meziroční růst nominální mzdy vykázala ve druhém čtvrtletí výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu s růstem 13,7 %, činnosti v oblasti nemovitostí s růstem 10,6 % a těžba a dobývání s meziročním růstem průměrné nominální mzdy o 10,4 %.

Přesně desetiprocentní meziroční nárůst nominální mzdy vykázalo odvětví peněžnictví a pojišťovnictví.

Nejslabší meziroční růst průměrné nominální mzdy hlásí kategorie ostatních činností s růstem 2,9 %, kulturní a rekreační činnosti s růstem nominální mzdy o 3,8 % a vzdělávání s růstem 4,3 %.

Za celý letošní rok očekávám růst průměrné nominální mzdy v české ekonomice zhruba na úrovni 8,3 %. Nicméně, jestliže průměrná inflace za celý letošní rok bude dle našich předpokladů činit 10,9 %, tak reálná mzda klesne o 2,3 %.

Loni průměrná nominální mzda vzrostla o 5,3 %, reálná mzda za celý rok 2022 klesla o 8,5% Pokles reálné mzdy měl řadu čtvrtletí nepříznivý dopad na spotřebu domácností, což bylo patrné i v údajích o vývoji HDP. V letošním druhém čtvrtletí však vykázala spotřeba domácností poprvé od třetího čtvrtletí alespoň mírný mezikvartální růst, o 0,2 %.

V letošním druhé pololetí by se měl pokles reálné mzdy zastavit: čekat lze zhruba meziroční stagnaci anebo i nepatrný meziroční růst reálné mzdy, což by mělo přispět k dalšímu oživení na straně spotřeby domácností v české ekonomice.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: KNKTR PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama