e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k dnes zveřejněným údajům o inflaci v ČR za letošní únor

11.03.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k dnes zveřejněným údajům o inflaci v ČR za letošní únor

Meziroční růst spotřebitelských cen v české ekonomice v únoru akceleroval výrazně nad očekávání a na úrovni 11,1 procenta je inflace nejvýše od července 1998.

Ke zrychlení cenového růstu došlo u naprosté většiny položek spotřebního koše, výraznými tahouny zrychlení celkové inflace byly ceny potravin, energií pro domácnosti a řada položek spadajících do jádrové inflace. Meziroční inflace na úrovni 11,1 procenta je bezmála o dva procentní body nad prognózou ČNB, viditelně byl překonán také odhad finančního trhu.
Meziroční inflace v únoru vzrostla z 9,9 % na 11,1 %, což pro tento ukazatel meziročního cenového vývoje představuje nejvyšší úroveň od června 1998. Finanční trh očekával inflaci na úrovni 10,4 %, ČNB ve své prognóze z počátku února odhadovala meziroční inflaci pro letošní únor na úrovni 9,2 %.
Inflace však prognózu centrální banky výrazně překonala již v lednu, kdy meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl 9,9 % oproti odhadu centrální banky na úrovni 8,9 %. Stále platí předpoklad, že nejpozději od 3. čtvrtletí začne meziroční inflace klesat, nicméně počátek jara bude bohužel ve znamení další růstu cenových tlaků, kdy významnou roli sehrají ceny energií a pohonných hmot, jež rostou v návaznosti na geopolitické faktory.
Nárůst celkové meziroční inflace byl v únoru tažen naprostou většinou hlavních položek spotřebního koše: zejména cenami potravin, cenami energií, pohonných hmot a položkami spadajícími do tzv. jádrové inflace, jako jsou ceny stravování a ubytování či volnočasových aktivit (rekreace a kultura).
Jádrová meziroční inflace vykáže za únor nepochybně výrazný nárůst z lednové úrovně, jež činila 9,7 %.Únorová data o jádrové inflaci ČNB teprve zveřejní v průběhu dneška.
Jádrová inflace je ukazatel, jenž nejlépe mapuje domácí cenové tlaky. Počátkem února zveřejněná prognóza ČNB očekávala, že jádrová inflace v prvním čtvrtletí 2022 bude činit 10,1 % poté, co v loňském závěrečném čtvrtletí dosáhla úroveň 7,7 %. Lednový údaj o meziroční jádrové inflaci na úrovni 9,7 % odpovídal očekávání centrální banky.
Inflace v české ekonomice měla pro první měsíce letošního roku našlápnuto k růstu s tím, jak se do statistiky promítaly cenové tlaky naakumulované na straně energií pro domácnosti. Data o celkové inflaci za leden a zejména za únor ale překonala očekávání a válečný konflikt na Ukrajině a s ním související dění včetně tlaku na růst cen minerálních paliv bohužel povede k tlaku na růst inflace i v nejbližších měsících. Za celý rok 2022 bude průměrná inflace s veškerou pravděpodobností dvouciferná, tedy nad úrovní 10 %, a to i při předpokládaném zmírnění meziroční inflace v letošním druhém pololetí. Nejen pro českou ekonomiku, ale i pro Evropu obecně se rýsuje stagflační scénář, kdy vysoké ceny energií a zřejmě i potravin potáhnou inflaci nahoru, zároveň ale budou mít nepříznivý vliv na reálné disponibilní příjmy v ekonomice a tím i negativní vliv na poptávku a na celkový výkon HDP.
Z hlediska měnové politiky představují stagflační tendence vždy těžkou otázku, jak nejlépe reagovat, tedy zda se zaměřit na bezprostřední růst cenových tlaků anebo na perspektivu zpomalení růstu ekonomiky. V případě české ekonomiky toho centrální banka ve smyslu zpřísňování měnové politiky již hodně odpracovala v uplynulých měsících a čtvrtletích a nyní dává najevo, že případné další zvyšování hlavní úrokové sazby ze stávající úrovně 4,50 % bude mít spíše jen kosmetický charakter, tedy bude mírné. Přesto ale lze předpokládat, že bankovní rada ČNB bude na svém měnově-politickém zasedání koncem března vážně debatovat další zvýšení úrokových sazeb, byť nyní spíše již jen v rozsahu čtvrt anebo půl procentního bodu.
Ve stávající situaci bude spíše než nějaké další výrazné zvyšování z již poměrně vysokých úrovní důležité, aby centrální banka vůči veřejnosti srozumitelně komunikovala podstatu stávajících cenových tlaků a zabránila tomu, aby se aktuální vývoj přetavil do vyšších dlouhodobých inflačních očekávání. ČNB také dává najevo, že je připravena bránit korunu před oslabením: pomyslný arzenál české centrální banky v podobě vysoké úrovně devizových rezerv je silný a stabilizace anebo i posílení kurzu koruny může být důležitým nástrojem ve snaze zamezit dlouhodobějšímu nárůstu inflačních očekávání v tuzemské ekonomice.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama