e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

  • Základní výměra je pro všechny stejná a činí 10 % průměrné mzdy v daném roce, letos je to tedy 4. 400 Kč;
  • Procentní výměra se stanovuje individuálně podle doby pojištění a dosahovaného výdělku. Jedná se o poměrně komplikovaný výpočet,

Jak se počítá výše starobního důchodu?

Klíčovým údajem pro výpočet výše starobního důchodu je osobní vyměřovací základ, což je v podstatě průměrný měsíční výdělek, dosahovaný v rozhodném období, tedy v době, která začíná rokem následujícím po roce, kdy  pojištěnec dosáhl 18 let věku, nejdříve však rokem 1986. Rozhodné období pak končí s koncem toho roku, který předchází roku, kdy je starobní důchod přiznán. 

Modelový příklad: letos mohou žádat o důchodu lidé, narození v roce 1960. Věku 18 let dosáhli v roce 1978, jejich rozhodným obdobím budou tedy roky 1979 až 2023, pokud si důchod nechají vyměřit letos.   

Výdělky v jednotlivých letech rozhodného období se přepočítávají podle inflace tak, aby odpovídaly aktuální hodnotě peněz. Přepočítací koeficient, kterým se výdělky v jednotlivých letech rozhodného období přepočítávají, je tedy v každém roce jiný. Aby to bylo ještě složitější, platí zároveň zásada, že výdělky v posledním roce rozhodného období se nekorigují (přepočítací koeficient je roven jedné). V našem modelovém příkladu to platí pro roky 2023.  

Takto zjištěný osobní vyměřovací základ má ještě stanoveny redukční hranice, které vylučují extrémně vysoké příjmy. Fungují takto:

  • částka do 19.436 Kč se započítává celá;
  • z částky od 19.436 Kč do 175. 868 Kč se započítává pouze 26 %,
  • částka nad 175.868 Kč se nezapočítává.

Výpočet výše starobního důchodu online kalkulačkou

V následující kalkulačce stačí zadat jen základní údaje, abychom získali orientační výpočet výše starobního důchodu: 

  • datum narození, 
  • u žen počet vychovaných dětí, 
  • datum vzniku pojištění, což je zpravidla datum zahájení prvního zaměstnání, zahájení studia nebo narození prvního dítěte – podle toho, co nastalo dříve
  • hrubý měsíční příjem  
Zdroj kalkulačky: Výpočet výše důchodu zjednodušený 2024, Kurzy.cz

Získaný údaj je samozřejmě pouze orientační. Pro přesné stanovení důchodu mají úředníci k dispozici podrobné informace o době pojištění, vyloučených a náhradních dobách a o výdělcích v jednotlivých letech rozhodného období. Ani přesně stanovený (vyměřený) starobní důchod však nezůstává po celou dobu neměnný. Zákon umožňuje některá automatická zvýšení a také zvýšení, o která je třeba požádat.  

Průměrný důchod v ČR

Celkové pobírá starobní důchod zhruba 2,8 milionu lidí,, přičemž zhruba 1,5 milionu pobírá důchod blízký průměru. Ten činí v roce 2024 částku 20.693 Kč. Tady je  přehled vývoje průměrného důchodu za posledních 10 let:

Navýšení důchodu

Vyměřený důchod v dalších letech vzrůstá. Jednak vláda pravidelně rozhoduje o valorizacích důchodů, které odpovídají nárůstu životních nákladů lidí, pobírajících starobní důchody. Právě pro tyto účely se zjišťuje i tzv. důchodcovský index růstu cen, neboť struktura spotřeby seniorů se liší od průměru za celou republiku (je zde např. větší váha výdajů na zdravotní péči a potraviny, menší váhu mají naopak výdaje na vzdělávání, dopravu či rekreaci). Valorizace důchodů jsou zakotveny v zákoně, může však být rozhodnuto i o mimořádných valorizacích (jak tomu bylo například v souvislosti s pandemií covid-19).. 

Zároveň platí, že pokud se důchod vyměřuje později než kdy na něj vznikl nárok, zvyšuje se procentní výměra o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů, o které se odchází do důchodu později. 

V případě, že důchodce dále pracuje nebo podniká, může po roce výdělečné činnosti požádat o přepočet důchodu. Takovému důchodci se procentní výměra zvyšuje za každých 360 skutečně odpracovaných kalendářních dnů o 0,4 % výpočtového základu.Toto zvýšení neprobíhá automaticky, důchodce o přepočet musí požádat a to smí udělat jen jednou za rok.

Jak podat žádost

O starobní důchod je nutné požádat – existuje k tomu tiskopis, dostupný na příslušném portálu ČSSZ. Žádost se podává buď osobně na kterékoliv pobočce ČSSZ nebo elektronicky na zmíněném portálu. Žádost se podává nejdříve 4 měsíce před datem, od kterého má být důchod přiznán.Žádost o předčasný důchod je nutné podat osobně a to na pobočce ČSSZ podle místa trvalého pobytu. Nutnou podmínkou přiznání důchodu je dosažení a prokázání nutné doby pojištění, (v současné době 35 let) a dosažení důchodového věku

Důchodový věk

V letošním roce se důchodového věku dožívají lidé, narození v roce 1960. Pro ně stanoven důchodový věk 64 let a 2 měsíce (u mužů). U žen je podle počtu vychovaných dětí důchodový věk zkrácen až na 59 let a 2 měsíce (výchova 5 a více dětí). Mladší lidé dosáhnou důchodového věku o něco později. Od roku narození 1972 je jednotně stanovený důchodový věk 65 let, muži a ženy a počty dětí se již nerozlišují.

Často kladené otázky o výši důchodu

Jak se určuje výše starobního důchodu?
Výše důchodu se počítá jako součet základní výměry, která je pro všechny stejná, a procentní výměry, která závisí na délce doby pojištění a výši dosažených příjmů.

Co je základní výměra důchodu?
Základní výměra důchodu činí 10 % průměrné mzdy v daném roce. Pro rok 2024 je to 4 400 Kč.

Jak se stanovuje procentní výměra důchodu?
Procentní výměra se vypočítává individuálně podle osobního vyměřovacího základu, který zahrnuje průměrný měsíční výdělek v rozhodném období, přepočítaný podle inflace.

Může se důchod v průběhu času zvyšovat?
Ano, důchody jsou pravidelně valorizovány vládou podle nárůstu životních nákladů. Dále může být důchod zvýšen na základě žádosti důchodce, pokud pracuje nebo podniká i po přiznání důchodu.

Jak a kdy mohu požádat o důchod?
O důchod lze požádat osobně na pobočce ČSSZ nebo elektronicky na jejich portálu, nejdříve 4 měsíce před požadovaným datem přiznání důchodu.

Jaký je důchodový věk v roce 2024?
V roce 2024 dosahují důchodového věku muži narození v roce 1960 (64 let a 2 měsíce). U žen se důchodový věk liší podle počtu vychovaných dětí.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama