e-news.cz - kurzy
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Z pohledu jednotlivých sektorů mezičtvrtletně největší růst hrubé přidané hodnoty hlásí zpracovatelský průmysl (3,0 %), přičemž průmysl celkově narostl o 1,7 %, činnosti v oblasti nemovitostí (1,9 %) a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti(0,9 %). Naopak nedařilo se ve stavebnictví (-2,5 %), ostatních činnostech (-2,0 %) zemědělství či informačních a komunikačních činnostech (shodně +0,2 %). Meziročně se dařilo v informačních a komunikačních činnostech (4,0 %), zemědělství (3,4 %) ačinnostech v oblasti nemovitostí (1,6 %), pokles naopak hlásí peněžnictví a pojišťovnictví (-1,8 %), obchod, pohostinství a doprava (-1,8 %) či stavebnictví (-0,4 %).

Za celý rok 2023 hrubá přidaná hodnota narostla nejvíce v informačních a komunikačních činnostech (6,2 %), činnostech v oblasti nemovitostí (1,1 %), veřejné správě a obraně, vzdělávání, zdravotní a sociální péči (1,1 %) a v ostatních činnostech (1,1 %). Poklesla naopak v peněžnictví a pojišťovnictví (-2,0 %), obchodu, pohostinství a dopravě (-1,8 %) či ve stavebnictví (-1,2 %).

Z výdajového hlediska snižovala HDP v roce 2023 nejvíce změna stavu zásob (příspěvek -3,1 procentního bodu) a spotřeba domácností (-1,2pb), pomáhala naopak zahraniční poptávka (2,2pb), tvorba hrubého fixního kapitálu (1,1pb) či spotřeba vládních institucí (0,6pb).

Česká ekonomika nezakončila loňský rok v právě hvězdné kondici, ovšem vykazovala již známky opatrného oživování. Hlavním důvodem, proč i nadále zaostává za před-pandemickou úrovní, zůstává slabá spotřeba domácností, které k tehdejšímu objemu schází dramatických 8,3 procenta. Projevil se ovšem již i útlum výrobní aktivity, který dokumentuje výrazný pokles stavu zásobPrávě spotřeba domácností ovšem již zřejmě dosáhla svého dna a v nadcházejícím období by měla převzít roli tahouna ekonomiky. Nadějně v tomto ohledu vypadá již pozorované mezičtvrtletní zvýšení o 0,5 procenta, které bylo podle nás první vlaštovkou obnovené ochoty domácností utrácet. Vzhledem k uklidňování spotřebitelské inflace, nadále mizivé nezaměstnanosti, předpokládanému růstu reálných příjmů a zlepšujícímu se ekonomickému sentimentu očekáváme, že spotřeba domácností poroste v průběhu celého roku 2024. Naopak v útlumu zůstane minimálně po celé první pololetí výrobní sektor. V souhrnu by ovšem měly převážit pozitivní faktory a očekáváme růst ekonomiky kolem 1 procenta. Návrat na před-pandemickou úroveň by tak mohl nastat ve třetím či čtvrtém kvartále.

Foto: Pixabay

Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Reklama