e-news.cz - kurzy
Reklama

Česko se může přiblížit k evropským špičkám v recyklaci nápojových kartonů

27.10.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Česko se může přiblížit k evropským špičkám v recyklaci nápojových kartonů

Češi si v třídění odpadu vedou dobře. Společnost Tetra Pak ale věří, že stanovením závazných cílů v legislativě docílí Česko i efektivnější recyklace nápojových kartonů a přiblíží se tak na úroveň evropských zemí jako Německo nebo Belgie, které recyklují přes 70 procent těchto obalů.

 Nápojový karton je velmi dobře recyklovatelný materiál a lze z něj vytvořit další výrobky, jako kartonové krabice, kapesníky nebo dokonce stavební desky podobné dřevotřísce. Aby spotřebitelům přiblížil jednoduchost sběru použitých nápojových kartonů z oběhu, umístil Tetra Pak v pražském OC Metropole Zličín unikátní automat přizpůsobený právě na sběr obalů na nápoje. Každý si jeho použití může vyzkoušet sám. Tetra Pak v současnosti přichází s iniciativou na zavedení povinných cílů do české legislativy.  

Společnost Tetra Pak umístila do nákupního centra Metropole Zličín speciální automat na sběr a třídění nápojových kartonů, PET lahví a plechovek. Cílem je spotřebitelům ukázat, že i obaly od mléka nebo džusu jdou tímto způsobem sbírat a že z této cenné suroviny může díky recyklaci vzniknout spousta dalších výrobků. 

„Chceme ukázat, že nápojový karton není jen obal na mléko a džusy, ale také skvělá druhotná surovina pro výrobu nových produktů. Z pohledu vlivu na životní prostředí je velkou výhodou nápojového kartonu nízká uhlíková stopa. Pokud vezmeme v úvahu celý životní cyklus, mají nápojové kartony vůbec nejnižší uhlíkovou stopu v porovnání s dalšími dostupnými obaly v této kategorii. Tu lze navíc ještě snížit tím, že se jich bude více recyklovat. K tomu jsou ale potřeba vedle snahy lidí o třídění odpadu i legislativní změny,“ říká Štěpán Ledvina, expert na cirkulární ekonomiku ze společnosti Tetra Pak.

Zahraniční zkušenosti ukazují, že nejlepší cesta k vyšší míře recyklace vede přes závazné cíle zakotvené v legislativě. Společnost Tetra Pak stále usiluje o zavedení sběrových a recyklačních cílů přes legislativní změny, které jsou klíčové. Pokud by zákonodárci podpořili nové sběrové a recyklační cíle jako například u plastových lahví (90 % v roce 2029), mohly by se nápojové kartony naplno stát součástí cirkulární ekonomiky. Zavedení recyklačních cílů podporují zástupci celého průmyslu.

Alternativou by pak mohlo být rozšíření zálohového systému i na nápojové kartony. Tento systém je v současné době prověřován pouze pro plastové lahve a hliníkové plechovky. Zavedení zálohového systému může být vhodnou cestou, která spotřebitele motivuje k ještě lepšímu třídění a povede i ke zvýšení recyklace nápojových kartonů. Z průzkumu společnosti Tetra Pak vyplynulo, že 45 procent Čechů by zálohování přivítalo.

„Zprovozněním prvního automatu na zpětný odběr nápojových kartonů v OC Metropole Zličín ukazujeme jednu z možných cest, jak zvýšit míru recyklace obalů od mléka nebo džusu. V situaci, kdy vláda prověřuje možné zavedení zálohového systému pro PET lahve a hliníkové plechovky, by bylo skvělé, aby do prvotních úvah o rozsahu tohoto systému byla zahrnuta i další obalová řešení včetně nápojových kartonů. Zkušenosti za zahraničí ukazují, že nápojové kartony mohou být součástí zálohování a vedou k lepší recyklaci,“ uzavírá Štěpán Ledvina, expert na cirkulární ekonomiku ze společnosti Tetra Pak.

Foto + Zdroj: Tetra Pak


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama