e-news.cz - kurzy
Reklama

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

02.01.2025, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje pro rok 2025 horní limit tuzemského stravného v první kategorii na 177 Kč. „Tento limit vždy vychází z příslušné Vyhlášky MPSV, která také stanoví výši tuzemského stravného při služební cestě 5-12 hodin, což je důležité pro daně. Podle zákona o dani z příjmů si 70 % z tohoto příspěvku na stravování, tedy nově maximálně 123,90 Kč, může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad. Pokud bychom tedy zachovali příspěvek zaměstnavatele a zaměstnance v poměru 55 ku 45 %, pro obě strany nejvýhodnější hodnota stravenky by činila 225 Kč,“ vysvětluje Radovan Hauk, partner společnosti Moore Czech Republic

Příspěvek na stravování, ať už v elektronické či papírové formě, je v Česku jedním z nejoblíbenějších benefitů. „Data z průzkumů ukazují, že příspěvek na stravování je oblíbeným benefitem pro 93 % zaměstnanců. Jde o rozpočet, který je oddělený od mzdy, ale zároveň umožňuje zaměstnanci uplatnit jej podle vlastních potřeb,“ říká Klára Krumphanslová, HR manažerka ze společnosti Edenred. „V rámci mezinárodního průzkumu Barometr FOOD například až 51 % zaměstnanců uvedlo, že se díky tomuto benefitu stravují vyváženěji a zdravěji,“ dodává.

Kolik si za oběd připlatíte v jednotlivých krajských městech?

Společně s optimální hodnotou stravenky ale letos celorepublikově vzrostly také ceny obědů.  Podle Edenred Restaurant Indexu průměrná útrata zaměstnanců v době oběda v listopadu 2024 dosáhla 192 Kč. Zaměstnanci by tedy za jedno jídlo nad rámec příspěvku zaměstnavatele podle nového limitu dopláceli v průměru zhruba 68 Kč, tedy 35 % ceny oběda. 

Situace se však liší napříč regiony. Zatímco v Praze zaměstnanci doplácejí až 91 Kč (42 % ceny), v Olomouci je to „jen“ 46 Kč (27 % ceny). „Regionální rozdíly v nákladech na obědy jasně ukazují, že hodnota příspěvku zaměstnavatele nepokrývá potřeby všech zaměstnanců stejně. Zatímco v některých regionech zaměstnancům výrazně pomáhá, v jiných doplácejí z vlastní kapsy téměř polovinu ceny oběda,“ komentuje Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred. Lze přitom očekávat, že průměrná polední útrata bude dále stagnovat, či mírně růst.

Navýšení se týká i volnočasových benefitů 

Hranice, podle které budou moci zaměstnavatelé svůj příspěvek zaměstnancům osvobodit od zdanění, se pro příští rok velmi významně změní také v případě volnočasových benefitů. „Příspěvek na volnočasové aktivity, který jsme znali v roce 2024, se rozdělí na dvě skupiny, a to volnočasové aktivy a zdravotní benefity.  Zaměstnavatelé tak budou moci navýšit roční limity nepeněžních benefitů pro své zaměstnance, kde limit pro volnočasové benefity bude činit 23 278,50 Kč (polovinu průměrné mzdy) a limit pro skupinu zdravotní benefity bude činit 46 557 Kč (roční výše průměrné mzdy). Při využití obou skupin tak dojde pro zaměstnance k možnosti čerpat benefity od zaměstnavatele osvobozené od daně a pojistného ve výši 69 835,50 Kč. Jakákoliv úhrada zaměstnavatele nad tento rámec je samozřejmě možná, ale bude již podléhat zdanění a odvodům na pojistné,“ doplňuje Ditta Hlaváčková, partnerka a daňová poradkyně HLB PROXY.

Podle Kláry Krumphanslové je podpora volnočasových aktivit ze strany zaměstnanců vítaným benefitem, podle kterého si navíc stále častěji vybírají zaměstnavatele. Z pohledu firem zase představuje účinný nástroj, jak zvýšit produktivitu a budovat loajalitu k vlastní značce. „Mezi dlouhodobě nejoblíbenější kategorie volnočasových benefitů z hlediska útraty v Česku patří oblast zdraví – zejména v případě lékáren či optik – ale také kultura nebo sport. Stále populárnější kategorií se stává i cestování.“

Kolik si zaměstnanci připlatí za obědy nad rámec příspěvku na stravování?
MěstoPrůměrná útrata za oběd (listopad 2024)Doplatek zaměstnance (zaokr.)Podíl doplatku z ceny oběda
Praha215 Kč91 Kč42 %
Brno203 Kč79 Kč39 %
České Budějovice202 Kč78 Kč39 %
Plzeň200 Kč76 Kč38 %
Liberec198 Kč74 Kč37 %
Pardubice191 Kč67 Kč35 %
Ostrava187 Kč63 Kč34 %
Karlovy Vary184 Kč60 Kč33 %
Hradec Králové184 Kč60 Kč33 %
Jihlava178 Kč54 Kč30 %
Ústí nad Labem173 Kč49 Kč28 %
Zlín170 Kč46 Kč27 %
Olomouc170 Kč46 Kč27 %
Česká republika192 Kč68 Kč35 %

Foto: Pixabay

Zdroj: DFMG


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

02.01.2025, Autor: Z blogosféry

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč.

Novinky v zákoníku práce, které zaměstnance a firmy čekají v roce 2025

30.12.2024, Autor: Z blogosféry

Po řadě změn, které začaly platit již v průběhu tohoto roku, přijde v úvodních měsících roku 2025 nová várka novinek. V současné době je tzv. flexibilní novela zákoníku práce ve fázi projednávání a dosud nebyla schválena. Druhé čtení bude následovat v Poslanecké sněmovně nejdříve na konci ledna, čili dá se předpokládat, že legislativa by mohla nabýt platnosti někdy na jaře 2025.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

I Ježíšek se může splést aneb Jak na vrácení nevhodných dárků

27.12.2024, Autor: Z blogosféry

Rozbalování vánočních dárků je za námi. Ale rozzářené dětské oči, ta nejlepší elektronika a perfektně padnoucí měkké dárky jsou často jen v reklamách. O dvě čísla větší bunda, dvoje stejné lego nebo nevhodná knížka… i to provází rozbalování vánočních dárků.

Vánoční špička v plné nahotě ukazuje nedostatky boxů. Dočkáme se renesance domácího doručení? 

21.12.2024, Autor: Z blogosféry

V některých městech a obcích se před Vánocemi zostřila diskuse o výdejních boxech. Jejich rozmach nyní pravděpodobně dosahuje vrcholu a začíná se z něj stávat problém. Místní obyvatelé si všímají, že výdejní boxy doručovacích služeb přibývají doslova jeden za druhým, objevují se na všemožných místech, vytváří vizuální smog, ale jejich kapacita ani tak nedostačuje.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jaká je povinná výbava vozidel pro rok 2025?

20.12.2024, Autor: Z blogosféry

Povinná výbava k autu neodmyslitelně patří. Potřebujete ji k tomu, abyste mohli bez obav vyrazit na cestu a neriskovali svou bezpečnost – a v případě policejní kontroly ani pokutu? Možná jste si nedávno pořídili vozidlo z druhé ruky a něco z toho ve vašem voze chybí či se chystáte do zahraničí. Co všechno je třeba s sebou vozit?

Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno

20.12.2024, Autor: red

Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních.

V čem a jak mohou firmy v roce 2025 výrazně ušetřit v energetice? 

19.12.2024, Autor: Z blogosféry

Fungování firem i okolní prostředí se stále mění. To má vliv také na energetické nároky firem, a to nejenom u těch výrobních. Vliv má také nástup elektromobility, digitalizace a robotizace. To vše klade vyšší nároky na energetické zdroje, ale i infrastrukturu. Na co by se měly firmy v této otázce zaměřit? Přinášíme 11 tipů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Nové pobočky v Praze i Karlových Varech završují expanzi po celé ČR

19.12.2024, Autor: Z blogosféry

Bageterie Boulevard, přední česká síť exprès gourmet restaurací oznamuje další milníky ve své expanzi. Po otevření 64. restaurace v Karlovarském kraji v obchodním centru Varyada v Karlových Varech na konci listopadu nyní otevírá i novou pobočku v Dlouhé ulici na Praze 1.

Co si pohlídat u DIPu či stavebního spoření před koncem roku, abyste nepřišli o tisíce

18.12.2024, Autor: Z blogosféry

Do konce roku zbývají necelé tři týdny, a i když se mnozí už vidí spíše u vánočního stromku nebo v horším případě řeší nákupy dárků, vyplatí se věnovat pár minut kontrole, zda za letošní rok využijete všechny výhody doplňkového penzijního spoření, stavebního spoření nebo letošní novinky – dlouhodobého investičního produktu. Zkontrolujte si, jestli vám neutíkají některé příspěvky či zvýhodnění.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama