Apogeo
Reklama

Poradna: Šest chyb, které děláme v rámci IT bezpečnosti

28.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Šest chyb, které děláme v rámci IT bezpečnosti

Podle nejnovějších údajů vzrostla kyberkriminalita v České republice za posledních sedm let téměř čtyřnásobně.

Jde řádově o tisíce případů ročně, ale jejich počet stále roste. Nejčastěji jde o různé typy podvodů, kdy chtějí pachatelé na svých obětech přímo vydělat, stoupá ale i počet případů narušení soukromí a osobního života.
Z konkrétních typů útoků je jako nejfrekventovanější možné zmínit krádeže osobních dat a tzv. non-payment/non-delivery zločin. Na co by si běžní uživatelé chytrých telefonů a počítačů měli dát pozor, aby neusnadňovali útočníkům přístup k datům a aplikacím, radí odborník na IT bezpečnost počítačové školy Gopas, William Ischanoe:
Pozor na veřejné WiFi sítě
Ve veřejných WiFi sítích se raději nepřihlašujte do internetového bankovnictví, mailových systémů a dalších aplikací, kde máte zajímavá konta chráněná jednostupňovým heslem bez ověřování. Ve veřejných WiFi sítích je totiž jednoduché „odposlouchávat“ komunikaci, a to bez nějakých hlubších znalostí a s vybavením v řádu stokorun.
Pozor na aplikace, zejména na mobilu
Chytré telefony stále více využíváme jako počítač, který je při ruce. Jenom tolik nedbáme o jejich zabezpečení. A protože pro útočníky jsou zajímavé oblasti masového zájmu, mohou se i na službách typu Google Play nebo App Store, kde bychom asi problém neočekávali, objevit nebezpečné aplikace. Proto je občas nezbytné i na telefonu prověřit, jestli tam neběží nějaký malware.
Neklikejte, pokud si nejste jisti, kam to vede
Přišel vám mail, ve kterém je okno, na které máte kliknout, abyste se dozvěděl více? Pod ním se může skrývat program, kterým si útočník vytvoří vstupní dvířka do vašeho počítače. Buďte obezřetní i při využívání volně dostupného softwaru – nejde jen o to, že nástraha se může schovávat v aplikaci, ale při instalaci mnohdy mechanicky odklikáváme další volby a příliš nečteme, co vlastně spouštíme.
Nenakupujte na neověřených nebo podezřelých eshopech
Tak jednoduše předejdete tomu, abyste se stali obětí nejčastějšího podvodného jednání na internetu, non-payment/non-delivery – tedy situace, kdy si uživatelé na podvodném eshopu koupí zboží, zaplatí jej, a zásilka jim nikdy nedojde, případně dojde s bezcenným obsahem
Neotevírejte podezřelé soubory ani přílohy od neznámých odesílatelů
Pozor na přílohy ve formátech přímo nebo nepřímo spustitelných souborů, maker apod. Protože takovéto soubory většina mailových poskytovatelů blokuje, mohou být nebezpečné soubory i zapakovány v archivech typu .zip, .rar apod.
Vytvořte si silná hesla a pravidelně je obměňujte
Mít silné unikátní heslo u všech služeb, které využíváte, je spíše utopie, ale u důležitých služeb jako pracovní komunikační nástroje, internetové bankovnictví nebo cloudové aplikace, kde schraňujete důležité soubory, je třeba být obezřetní. Doporučujeme vytvořit si logický konstrukt, který pomůže vytvářet a zapamatovat si unikátní silná hesla – například ze známého textu vybrat podle určitého klíče některé znaky a část z nich pak nahradit čísly.
O společnosti GOPAS
Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama