Apogeo
Reklama

Poradna: Češi a Moraváci vymysleli způsob, jak šetřit vodu pro veřejné bazény

21.11.2022, Autor: red

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Poradna: Češi a Moraváci vymysleli způsob, jak šetřit vodu pro veřejné bazény

Návštěvník jakéhokoliv veřejného bazénu nebo aquaparku netuší, že krom zajištění veškerých služeb pro jeho komfort musí provozovatel také splňovat řadu přísných hygienických norem. Jednou z nich je také povinná výměna vody v bazénových okruzích s recirkulací a to v množství 30 až 60 l na osobu dle druhu bazénu každý den. V praxi to znamená, že provozovatelé veřejných bazénů musí každý den vypustit velké množství relativně čisté vody do kanalizace a ihned dočerpat vodu čerstvou tzv. plnící ve stejném množství. Tuto vodu je třeba ohřát a upravit tak aby koupající se hosté nepoznali žádnou změnu. Vodou, kterou musí podle hygienických předpisů provozovatelé vypouštět, alespoň využívají k k proplachu bazénových filtrů ztv. praní v rámci pravidelné údržby. Technologie, která nyní přichází na trh, tuto praxi může změnit. Umí tuto „vodu na vylití“ po proplachu filtrů z recyklovat s účinností až 97 % a vrátit do bazénových okruhů.  Razantně tak šetří nejen vodu, ale i energetické náklady jednotlivých provozů. První recyklační linka byla spuštěna v první polovině listopadu v Berouně.

V berounském aquaparku Laguna jde až o 20 000 m3 (20 milionů litrů) vody ročně. Rádi proto využili nabídky na a jako první v ČR instalovali tuto revoluční technologii. Průběh zkušebního provozu byl bezproblémový a efektivita tohoto zařízení je ohromující. Linka dnes v Berouně vrací zpět do bazénových okruhů až 90% vody která by jinak odešla po jejím využití k proplachu filtrů do kanalizace. „Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě snažíme maximálně optimalizovat provoz našeho akvaparku možnost výrazně snížit ekonomické a energetické nároky nehledě na nutnost šetření s vodou nás technologie Rewat od prvního momentu zaujala. Intenzivní komunikace s dodavatelem a chuť jít vstříc novým technologiím pak vedla k umístění právě k nám do Berouna,“ říká ředitel berounského aquaparku Laguna Antonín Marx s tím, že očekává snížení nákladů za energie, maximální možnou efektivitu při nakládání s vodou a bezstarostné fungování technologie jako celku. Nyní jeho provoz šetří 60 m3 (60 tisíc litrů) vody denně.

Stejnou cestou se vydal i provozovatel bazénu v Rakovníku. Instalace zařízení do tamního akvaparku bude stát 4 miliony korun. „Podle propočtů by jsme měli ušetřit 1 milion korun ročně na nákladech spojených s provozem akvaparku,“ říká starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS). O dalších potenciálních investicích se v těchto dnech intenzivně jedná, proto o nich zatím nelze mluvit. 

Čistí již ohřátou vodu, tepelné ztráty jsou minimální 

Před spuštěním Rewatu čerpali v Berouně stejně jako na ostatních provozech čerstvou plnící vodu z vodovodního řadu. Ta má průměrně 8 stupňů celsia a je potřeba ji na požadovaných 28 stupňů pro bazény ohřát

V době, kdy započal vývoj technologie, šlo jejím tvůrcům především o to, aby ušetřili zdroje pitné vody a zvýšili ekologickou udržitelnost bazénových a podobných provozů. Po letech vývoje, nemalých investicích do prototypů a řadě testů se do popředí zájmu dostaly i náklady na energie nutné pro ohřev vody v bazénech na komfortní legislativou požadovanou teplotu.

„Do naší linky jde voda o teplotě 28 c a po vyčištění má cca 25 c. Takže je třeba recyklovanou vodu dohřát jen o zhruba 3 stupně. Ne o 20 jako v případě dopuštění z vodovodního řadu,“ vysvětluje jednatel společnosti Rewat Ing. Jaromír Kafka.

Zdůrazňuje, že původně šlo o to, jak zamezit velkému plýtvání pitnou vodou. „Nad tímto zařízením jsme začali přemýšlet před třemi lety při diskusi s kolegy v rámci jednoho veletrhu. Protože léta pracujeme v tomto oboru, hledali jsme cestu, jak zachránit velké množství vody která v rámci pochopitelných hygienických předpisů končí v kanalizaci jako odpadní voda. Načrtly jsme si jednoduché schéma a začali jsme ho postupně rozvíjet. Všechno vycházelo, použité technologie zaručovaly, že by vše mělo být v pořádku. Naše výpočty nám potvrdila i řada kontrolních měření, odběrů a analýz a máme z toho velkou radost,“ říká Ing. Jaromír Kafka. 

Nyní lze bez ostychu říct, že Rewat je technologii, která:

  • šetří vodu (97% vody se po recyklaci vrací zpět do bazénu)
  • šetří peníze za vodné a stočné (výměna vody v bazénových systémech na základě legislativy podle počtu zákazníků je 30 až 60 litrů za osobu a den)
  • šetří náklady na ohřev vody, před napuštěním do bazénu. (Z vodovodního řadu je teplota vody cca 8 stupňů. V bazénech je teplota vody v průměru 28 stupňů). Při recyklaci na této lince dochází k minimální tepelné ztrátě (2-3 stupně), takže se recyklovaná voda nedohřívá o cca 20 stupňů, ale „jen“ o 2-3 stupně
  • není použita žádná složitá technologie vyžadující obsluhu. Linka funguje automaticky, je 24/7 on-line monitorována= šetří náklady na provoz i údržbu
  • recyklovaná voda z linky REWAT se nemusí chemicky upravovat = šetří náklady na chemii
  • REWAT vymyslely české a moravské hlavy a vyrábí se v České republice

Nejen soukromé potenciální investory, ale i vedení krajů, měst a obcí kteří jsou provozovateli veřejných zařízení zajímá bleskurychlá návratnost. „Například u jednoho velkého zařízení na Moravě jsme spočítali vstupní investici na více než 10 milionů korun. Ale taky jsme spočítali, že úspory na provozu jim tuto investici vrátí za 2 roky,“ dodává Kafka. „Obecně lze říci, že se celá investice provozovateli za dobu životnosti technologie vrátí až 5krát,“ dodává.

Dodavatelem a prodejcem recyklační linky REWAT je stejnojmenná společnost, která je vyústěním společného vývoje zařízení pod hlavičkami společností OZONTECH ze Zlína a společnosti Lacus Technology. Tyto společnosti věnovaly vývoji zařízení několik let a nemalé finanční prostředky. Spojením špičkové technologie ozonizace a znalostí všech potřeb bazénových provozů vzniklo zařízení, které lze sestavit přesně podle potřeb zákazníka, jeho výkonovým požadavkům i prostoru v provozu. Systém REWAT je dodáván včetně potřebné implementace do systému bazénové technologie a lze jej přímo zakoupit, nebo je možnost financování metodou EPC, tedy platba za technologii z uspořených nákladů bez nutnosti vstupní investice.

Foto: REWAT


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama