e-news.cz - kurzy
Reklama

Michal Navrátil: Za pět let bych měl rád vlastní pivovar s pěknou hospůdkou ve Zlíně

15.08.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Michal Navrátil: Za pět let bych měl rád vlastní pivovar s pěknou hospůdkou ve Zlíně

Začátky pivovaru se začínají psát v roce 2017. Tehdy se Michal Navrátil zbláznil do vaření piva, ke kterému později přizval své dva kamarády Tomáše Rašku a Michala Bahulu. Po nějaké době se v hlavách zrodila myšlenka založit vlastní pivovar. Létající pivovar.


Rozhovor s MICHALEM NAVRÁTILEM, spoluzakladatelem Podřevnického pivovaru a Zlínské pivní s.r.o.
Co Vás vedlo k tomu začít podnikat?
V současné době může podnikat každý, kdo má nápad a odvahu, tak proč to nezkusit?
Proč jste se rozhodl s kolegy pro pivovarnictví?
Od studentských let mě lákala představa něco vyrábět a navíc mi pivo vždycky chutnalo, takže volba co vyrábět byla v podstatě jasná. Jste tzv. létající pivovar.
Co si můžeme pod tím představit?
Létající nebo kočovný pivovar, jak se tomu také říká, je typ pivovaru, který nemá (zatím) vlastní vybavení na vaření piva. Pivo si vaří v pronajatém pivovaru dle své receptury a surovin, které si sám vybere. O distribuci se pak už stará sám. Létající pivovar bývá často přechodná forma před založením klasického pivovaru. Kde jste se naučili vařit pivo a zároveň být originální.
Co bylo vaší inspirací?
Začali jsme jako domovarníci, čemuž předcházelo spousta načtených knih o vaření piva, ale potom hlavně praxe. Většina piv se nám podařila a z těch, co se nepodařila, jsme se ponaučili a začali je dělat jinak, lépe. Inspirace byla v našich oblíbených českých, ale i zahraničních pivovarech. Z každého pivovaru nám chutnalo nějaké pivo a my jsme chtěli mít vlastní pivo stejně dobré, ne-li lepší.
Kde všude můžeme vaše pivo ochutnat?
Naše pivo můžete ochutnat v několika podnicích ve Zlíně, Olomouci, Brně, Napajedlích, Uherském Hradišti, Rožnově pod Radhoštěm a Frenštátu pod Radhoštěm. Pokud bych měl pár podniků jmenovat tak to bude Vrátnice v Rožnově, Stars Hollow ve Frenštátu, Pivní Ráj v Olomouci a Napajedlích a Garáž bar ve Zlíně. Samozřejmě objíždíme také pivní festivaly.
Jste mladý pivovar. Považujete se také za start-up?
Pokud za start-up považujeme začínající firmu, která přináší něco nového, tak bych řekl, že částečně ano. Snažíme se i běžným konzumentům piva zvyklým na tradiční český ležák ukázat krásu dalších pivních stylů a chceme být u toho s nimi.
Jak moc vám současná pandemie zkomplikovala vaše podnikání?
Rozhodně nás zpomalila. Za loňský rok jsme očekávali větší nárůst výroby piva, více akcí a větší zájem podniků o naše pivo, ale pandemie všechno zastavila. Na druhou stranu si lidé začali pivo objednávat přímo domů díky našemu rozvozu, což nás zase o něco přiblížilo zákazníkovi a můžeme z toho do budoucna těžit.
Každá krize je také ale příležitostí k inovacím. Jaké moderní technologie nabízí váš létající pivovar?
Jako létající pivovar nemáme vlastní výrobní ani stáčecí zařízení. Nicméně, co se týká zavedení nových technologií, zvažujeme zakoupení stáčecího zařízení do plechovek, které jsou čím dál více populární.
Proč jste se rozhodli pro formu létajícího pivovaru a ne třeba minipivovaru?
Pro létající pivovar jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Ten první je, že si chceme nejprve vybudovat dostatečnou síť odběratelů. Vím o spoustě „klasických“ pivovarů, které zahájili provoz a neměly žádné odběratele – takto jsme to nechtěli. A ten druhý je bezdluhovost. Pivovar je velice nákladná záležitost na pivovarnické vybavení, nemovitost, ve které je pivovar umístěn atd. V současnosti bychom se bez úvěru na takovou záležitost neobešli.
Čím chcete nalákat spotřebitele na vaše piva?
Nevymýšlíme složitosti. Věříme, že dobré pivo si zákazník najde i ve velkém množství pivovarů. A jak jsem už říkal, chceme být zákazníkům na blízku, takže se často objevujeme na pivních festivalech a podobných akcí, kde jsme přímo mezi lidmi. Samozřejmě viditelnost na facebooku je pro nás také stěžejní.
Chtěli byste svá piva v budoucnu také dát do velkoobchodní sítě?
Rozhodně ano, ale v takovém množství, abychom dokázali uhlídat kvalitu. Aby naše pivo bylo stále stejně dobré, jako je tomu dnes.
Jak si představujete svůj pivovar za pět let?
Za pět let bych měl rád vlastní pivovar s pěknou hospůdkou ve Zlíně, zaměstnával více lidí, kteří by do práce chodili s nadšením. A stále stejně se těšil z výroby tohoto lahodného moku, ve kterém je neustále co objevovat.
Foto: Poskytnuto Michalem Navrátilem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama