e-news.cz - kurzy
Reklama

Odveta za podporu Ukrajiny, proruští hackeři znovu útočili na české weby

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Odveta za podporu Ukrajiny, proruští hackeři znovu útočili na české weby

Pro-ruská hacktivistická skupina NoName057(16) znovu zaútočila na několik českých webů. Jedná se údajně o odvetu za iniciativu podporující nákup munice pro Ukrajinu, ke které se přidala i řada dalších zemí.

Podle skupiny byly napadeny stránky finanční skupiny Patria, Asociace českých pojišťovacích makléřů, České fintechové asociace a České asociace pojišťoven. Vlna útoků současně mířila i na dánské společnosti.

„Proruská hacktivistická skupina NoName057(16) útočí na české společnosti opakovaně. Většinou se jedná o DDoS útoky, které mají zahltit a přetížit webové stránky. Řadu podobných aktivit jsme zaznamenali v souvislosti s českými prezidentskými volbami, další vlny byly zaměřené na banky a některé velké společnosti. Útoky na české stránky nejsou ale ničím výjimečným. Podobně NoName057(16) útočí po celém světě, většinou z politických důvodů, hacktivistické útoky této skupiny jsou prakticky na denním pořádku. NoName057(16) se zaměřuje na státy, které podle jejich mínění podporují Ukrajinu nebo nepostupují v souladu s Ruskou strategií.

NoName057(16) komunikuje aktivně prostřednictvím Telegramu, kde má na anglickém kanálu přes 6 000 sledujících, na hlavním ruskojazyčném kanálu jich je více než 61 000. Hackeři se svými útoky chlubí a chtějí inspirovat další kyberzločince, aby se k útokům připojili. Mají dokonce speciální skupinu, kde se fanoušci mohou k DDoS útokům připojit a vyvinout ještě větší tlak na vytipované cíle. Nejaktivnějším z nich dokonce nabízí finanční odměnu.

Podobně vidíme útočit i další skupiny, některé, jako třeba Anonymous Sudan, se zase zaměřují na země a společnosti podporující Izrael.

Cílem podobných útoků je zastrašit, vyvolat chaos a paniku a šířit ideologii skupiny. Proti podobným útokům existují obranné technologie, které při správném nasazení a implementaci umí snahy hacktivistů eliminovat a zajistit dostupnost služeb.

V kyberprostoru zuří kybernetická válka s řadou mnohem sofistikovanějších a nebezpečnějších hrozeb. Průměrná česká společnost aktuálně čelí 1 845 kyberútokům týdně a každá 24. organizace je terčem ransomwarového útoku. Je proto zásadní nepodceňovat rizika a používat ty nejlepší dostupné bezpečnostní technologie,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Foto: Pixabay

Zdroj: Petr Cícha


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ukrajinci představují podle OECD významný impuls pro evropský trh práce

03.04.2024, Autor: red

Řada evropských států stále vstřebává bezprecedentní vlnu Ukrajinců, kteří opouští svou zemi kvůli obavám ze stále trvajícího vojenského konfliktu způsobeného ruskou agresí. Zatímco délka jejich nuceného pobytu v zahraničí zůstává nejistá, mnoho z nich pochopitelně vyhledává možnosti zaměstnání a přivýdělku, aby finančně zajistili nejen sami sebe, ale mnohdy i své blízké.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama