Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %. Zpřesněná data pro loňské čtvrté čtvrtletí hlásí lepší než původně reportovaný vývoj vládní spotřeby a výdajů na hrubou tvorbu fixního kapitálu (investiční výdaje). Za celý rok 2023 vykázal HDP České republiky dle zpřesněných údajů pokles 0,2 %, když původní data hlásila celoroční pokles o 0,4 %. Odhadujeme, že letos vykáže HDP České republiky celoroční růst 1,4 %.

Česká ekonomika dle zpřesněných údajů vykázala v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartální růst HDP 0,4 % a meziroční růst 0,2 %. Původně uváděné statistiky hlásily růst HDP o 0,2 % v mezikvartálním vyjádření a pokles 0,2 % v meziročním srovnání.

Mezikvartální růst HDP byl tažen především čistými exporty (zahraniční obchod se zbožím a službami), pozitivní vliv ale měly také investiční výdaje (hrubá tvorba fixního kapitálu) a spotřeba domácností i vlády. Silně negativní vliv na výkon mezikvartální HDP měl v loňském závěrečném čtvrtletí vývoj stavu zásob, kde došlo k výraznému poklesu.

Meziroční růst HDP byl tažen zejména čistými exporty (zahraniční obchod se zbožím a službami), výrazně pozitivní vliv měly také výdaje na hrubou tvorbu fixního kapitálu (tj. investiční výdaje) a vzrostla též vládní spotřeba. Spotřeba domácností v meziročním vyjádření dále klesala, v porovnání s předchozími kalendářními kvartály loňského roku však šlo o výrazné zpomalení poklesu spotřeby domácností. Na spotřebě domácností se začala pozitivně projevovat klesající inflace, pro letošní rok ovšem v tomto ohledu vidíme prostor pro další oživení spotřebních výdajů.

Výrazně negativní vliv na meziroční výkon HDP měla v loňském závěrečném čtvrtletí změna stavu zásob.

V celoročním vyjádření vykázala česká ekonomika loni pokles HDP v rozsahu 0,2 %.

Původně reportovaná statistika hlásila celoroční pokles HDP na úrovni 0,4 %.

Pro letošní rok držíme předpoklad oživení výkonu české ekonomiky s celoročním růstem HDP 1,4 %.Tahounem růstu české ekonomiky by letos měla být spotřeba domácností díky kombinaci nižší inflace a stále solidního růstu průměrné nominální mzdy. Rizikem pro letošní výkon české ekonomiky je zhoršující se výhled německé ekonomiky, kde bude letos HDP v celoročním vyjádření zřejmě prakticky stagnovat.

Důležitou součástí dnes zveřejněných údajů za loňské závěrečné čtvrtletí jsou statistiky sektorových účtů, jež popisují situaci domácností a firem z pohledu jejich příjmů, výdajů a úspor.

Za zmínku stojí, že reálný měsíční příjem ze zaměstnaní ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně klesl o 0,1 %, v meziročním vyjádření ale vzrostl o 0,4 %, což představovalo první viditelnější meziroční nárůst reálných příjmů ze zaměstnání od 3. čtvrtletí 2021. Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na jednoho obyvatele v loňském závěrečném čtvrtletí vzrostl meziročně o 1,6 % (první meziroční růst od 4. čtvrtletí 2021) a v mezičtvrtletním vyjádření vzrostl o 1,1 % (jde o nejlepší výsledek za všechna čtvrtletí loňského roku, přičemž v roce 2023 došlo v tomto ohledu k mezičtvrtletnímu poklesu pouze v 1. čtvrtletí).

Reálná spotřeba na obyvatele v loňském závěrečném čtvrtletí meziročně klesla o 0,2 %, v mezičtvrtletním vyjádření ovšem vzrostla o 1,6 %.

Míra úspor domácností v loňském závěrečném čtvrtletí vzrostla meziročně o 1,2 procentního bodu na úroveň 21,0 %, přičemž vzrostla i v mezikvartálním vyjádření, po sezónním očištění o 0,8 procentního bodu. Na straně nefinančních podniků v loňském závěrečném čtvrtletí míra zisku mezikvartálně vzrostla o 0,2 procentního bodu na úroveň 48,9 %, v meziročním vyjádření byla vyšší o 0,5 procentního bodu.

Jakkoliv v předchozím čtvrtletí, tedy ve 3. kvartálu 2023, míra zisku mezikvartálně klesla o 0,2 procentního bodu, tak lze celkově říci, že růst ziskových marží podniků již dále neakceleruje, což je náznak, že strana poptávky v české ekonomice již nechce akceptovat další výrazné nárůsty cen.

Míra investic nefinančních podniků v závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostla z 29,2 % na 29,3 %, což představuje třetí mezikvartální nárůst v řadě, což je dobrá zpráva, byť v samotném závěrečném čtvrtletí byl růst jen mírný.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama