e-news.cz - kurzy
Reklama

Import energie z Ruska se dle očekávání rapidně propadl

05.12.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Import energie z Ruska se dle očekávání rapidně propadl

Ruskem vedená válka na Ukrajině vyvolala u ostatních států do té doby bezprecedentní reakci z hlediska ekonomických sankcí. Jedním z klíčových statků, který si státy Evropské Unie z Ruska opatřovaly jsou nepochybně energie a energetické produkty.

A právě v jejich importu došlo k rapidnímu propadu.

S ohledem na sezónně očištěné hodnoty byl podíl Ruska na dovozu energie do EU až do prvního čtvrtletí roku 2022 poměrně stabilní (mezi 26,0 % a 27,6 %). Mezi prvním a druhým čtvrtletím roku 2022 se podíl prudce snížil a tento klesající trend pokračoval i mezi druhým a třetím čtvrtletím roku 2022. Celkově se podíl Ruska na dovozu energie do EU mezi prvním a třetím čtvrtletím roku 2022 snížil o více než 10procentních bodů, z 25,5 % na 15,1 %.

Ruský pokles můžeme poté ještě lépe pozorovat v porovnáním se zvyšujícím se dovozem energie z Velké Británie a USA, tradičních evropských partnerů, kteří v oblasti obchodu s Ruskem přijaly obdobný postoj, jako státy EU.

Graf: Import energie do Evropy dle dovážejících států

Zdroj: Eurostat

Ve druhém čtvrtletí roku 2022 byl společný podíl Spojených států a Spojeného království o 1,4procentního bodu vyšší než podíl Ruska a tento rozdíl se ve třetím čtvrtletí roku 2022 zvýšil na 4,8procentního bodu. Ve třetím čtvrtletí letošního roku představoval dovoz energie ze Spojených států 12,2 % a ze Spojeného království 7,7 % celkového dovozu. 

Vzhledem k plánovanému úplnému zákazu importu ruských fosilních paliv, který má vstoupit v platnost v únoru můžeme očekávat i další pokles importu samotné energie. Evropské státy se ji v tomto ohledu snaží suplovat domácími zdroji a alternativními dodavateli. Je ovšem třeba mít na paměti, že energetické zdroje je třeba diverzifikovat a už nikdy nebudovat podobnou strategickou závislost, kterou Evropa vypěstovala na Rusku.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama