e-news.cz - kurzy
Reklama

Vratislav Randa: Sázka na sport je především zábava

04.09.2023, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vratislav Randa: Sázka na sport je především zábava

Rozhovor s Vratislavem Randou, předsedou představenstva, spoluzakladatelem a spolumajitelem Tipsport a.s.

Vratislav Randa je předseda představenstva, spoluzakladatel a spolumajitel skupiny Tipsport, která na trhu působí už 32 let. 

„Esporty patří dnes k nejdynamičtěji rostoucímu odvětví i z pohledu kurzových sázek. Zatímco v klasických sázkařských sportech už zažíváme spíš stagnaci, obliba esportů mezi sázkaři rychle a zdravě roste. Otázka, zda k tomu pomohl covid, se nabízí a je pravda, že v těch nejtěžších pandemických měsících šlo o jeden z mála segmentů, na který šlo nabírat sázky. Ale když se podíváme na naše statistiky, možná překvapivě z nich vyčteme, že ten růst esportů je kontinuální, bez větších výkyvů,“ říká Vratislav Janda. 

Podepsali jste partnerskou smlouvu s NHL. Je to krok do zahraničí? 

To nebyl ten důvod. Smlouva s NHL nám poskytla bezprecedentní množství dat. To nám umožnilo rozšířit nabídku sázek pro naše klienty, naši bookmakeři díky ní měli ještě detailnější informace pro zpřesnění kurzů. Neméně důležitá byla nabídka live streamů, tedy online přímých přenosů ze všech zápasů NHL. Žádná jiná sázková streamy neměla a na všechna utkání jste se nemohli podívat ani v televizi. Další přínosy byly v marketingové rovině – mohli jsme využívat kluby a hráče v naší komunikaci.

Sledujete, jak letí vzhůru fenomén sázení na esporty. Pomohla tomu i krize?

Esporty patří dnes k nejdynamičtěji rostoucímu odvětví i z pohledu kurzových sázek. Zatímco v klasických sázkařských sportech už zažíváme spíš stagnaci, obliba esportů mezi sázkaři rychle a zdravě roste. Otázka, zda k tomu pomohl covid, se nabízí a je pravda, že v těch nejtěžších pandemických měsících šlo o jeden z mála segmentů, na který šlo nabírat sázky. Ale když se podíváme na naše statistiky, možná překvapivě z nich vyčteme, že ten růst esportů je kontinuální, bez větších výkyvů.

Na trhu působíte více jak 30 let. Jakými zásadními milníky vaše společnost prošla?

Těch bylo! Tipsport jsme budovali jako retailovou společnost. Když jsme v 90. letech otevírali pobočku po pobočce, určitě jsme si nedokázali představit, že za pár dekád budeme jednou z největších online firem v zemi. Tím zásadním milníkem v historii Tipsportu proto bylo spuštění sázek přes internet a live sázek v roce 2009, čímž jsme – aniž bychom to tehdy úplně tušili – udělali nezvratný krok k úplné přeměně charakteru našeho podnikání.

Tomu ale předcházela řada dalších zásadních okamžiků: především už zmíněné rychlé budování husté pobočkové sítě, sázky přes telefon v roce 1996, spuštění webových stránek v roce 1997, převzetí pozice jedničky na trhu v roce 2000, otevření 500. pobočky o dva roky později, začátek sponzoringu českého hokeje na pozici generálního partnera, a především vstup na slovenský trh v roce 2005. 

Od roku 2011 vysíláme všechny zápasy hokejové extraligy na internetové TV Tipsport, která se od té doby stala největší sportovní televizí na světě.  

V roce 2013 jsme koupili trojku na trhu – sázkovku Chance, kterou dodnes provozujeme pod její značkou. O pět let později jsme do portfolia našich firem přidali i loterii Korunka. Mezitím jsme začali investovat do neziskových aktivit, což je pro nás dnes klíčové téma. Velmi intenzivně si uvědomujeme svou společenskou odpovědnost. V roce 2017 jsme založili Nadaci Tipsport, která už patří mezi deset největších v zemi a jejímž prostřednictvím financujeme charitativní projekty v řádu mnoha milionů korun ročně. 

Řekl jste, že jsou uličky slepé i zlaté. Je skvělé, že nevíme, která je která. Kterých je podle vás víc?

No to právě nevíme. Myslím si ale, že v našem případě muselo být víc těch zlatých, jinak dnes nejsme jedničkou v Česku i na Slovensku. 

Tipsport je provozovatelem kurzových sázek na sportovní události v Česku. Je sázka na sportovní utkání podpora sportu či spíše hazard?

Sázka na sport je především zábava. Někdo se baví tím, že jde večer do kina, někdo na dobrou večeři, naši klienti si vsadí na výsledek utkání či závodu. Někdo to zvládne všechno najednou.

Z pohledu legislativy je sázka na sport hazardní hrou. My ale děláme všechno proto, aby nešlo o hazard. Na půdě institutu pro regulaci hazardních her ve spolupráci s odborníky a ministerstvem finišujeme s vývojem robustního systému včasně detekce rizikového hraní. Když sázíte stále častěji nebo pořád větší a větší částky, anebo třeba impulzivně vybíráte z konta, abyste na konto zase vkládali – to jsou příklady chování, které náš systém vyhodnotí jako rizikové. My vám pak ve spolupráci s adiktology a dalšími experty nabídneme odbornou pomoc. Rizikové chování se může týkat zhruba tří procent lidí. My jsme už deklarovali, že od takových lidí se nechceme vzít ani korunu, naopak jim chceme pomoci. Je nejen proti etickým, ale přece i byznysovým principům dostávat klienty do situace, kdy už se námi nebudou moci sázet. 

Ten systém je světově unikátní v tom, že ho v IPRH vyvíjíme napříč legálním trhem – tedy že je do něj zapojena i konkurence. Pokud tedy máte problém se sázením u konkurenční společnosti, nezahrajete si ani s námi. Jenom tak má celý systém smysl. 

Jaké sporty a sportovní události podporujete? 

To se snad ani nedá všechno vyjmenovat. Když to vezmu postupně podle nejsázenějších sportů, tak ve fotbale jsme titulárním sponzorem 17 klubů první a druhé ligy, pořádáme naše vlastní turnaje Zimní Tipsport liga a Tipsport Malta Cup. V hokeji jsme generálním partnerem extraligy, Mistrovství světa, ligy mistrů, máme Chance ligu, Univerzitní ligu, Třinec. V basketu sponzorujeme ženskou i mužskou reprezentaci, ženskou ligu i další soutěže. V esportech týmy Sampi, Tipsport, Entropiq, gamingovou organizaci Enterprise, platformu Playzone, Tipsport Mistrovství ČR v Counter-Stirke. V MMA Okagon, Davida Kozmu, Matěje Peňáze. Ve volejbalu je top nejvyšší soutěž žen i mužů i pohárové soutěže. Sponzorujeme mužskou extraligu házené. Jsme hlavním partnerem dostihového sportu, máme golfový turnaj Tipsport Czech Ladies Open, Tipsport Czech Bowl v americkém fotbalu, superfinále extraligy žen i mužů v florbalu. Sponzorujeme individuální sportovce – Ester Ledeckou, Davida Pastrňáka, Davida Dvořáka, Sáru Kouskovou, Petra Semeráda. A to nemluvím o sponzoringu velkých mezinárodních sportovních událostí.

Jaký dopad má na sázkařský byznys daňový balíček současné vlády? Ovlivnilo by zvýšení daní a další regulace také sázkový trh a sázkařské firmy? Došlo by zvýšením daní a omezení hazardu k přesunu do černé, nelegální zóny?

Dopad nemá daňový balíček zatím žádný, ale pokud bude schválen, může být výrazný. Vždyť vláda nám chce takzvanou loterijní daň zvednout o třetinu. Je to o to horší, že tahle speciální sektorová daň je daní z obratu, nikoli ze zisku. Je to zvláštní hlavně z důvodu, že analýza RIA samotného ministerstva financí říká, že maximálního výnosu pro státní kasu se dosáhne při zdanění 26 procent, přičemž vláda přichází se 30 procenty. Naše kurzy přestanou v důsledku extrémního zdanění konkurovat nabídkám nelegálních zahraničních internetových serverů a hráči se přesunou na černý trh. Stát z takových sázek neuvidí ani korunu, ztratí kontrolu nad trhem a nebude schopen hráčům v případě potíží jakkoli pomoci. A ty problémy už dnes známe velmi dobře – ilegální servery nabízejí sázky v perfektní češtině a vše funguje v pořádku do okamžiku, kdy se vám povede nějaká větší výhra, kterou si dokonce budete chtít vybrat. V tu chvíli bude mít server technické potíže nebo váš herní účet úplně zmizí. 

Další zamýšlené opatření je zdanění samotných hráčů, tedy výher nad 50 tisíc korun, 15 procenty. To se snadno provede u loterií. Když v loterii Korunka vyhrajete milion, stát vám z toho sebere 150 tisíc a vám vyplatí 850. To je jednoduché. U kurzového sázení je to ale naopak stěží představitelné. Hráč si má vést celoroční evidenci všech svých sázek u všech legálních provozovatelů a na konci roku si najmout daňového poradce, nechat si spočítat, zda v celkové bilanci skončil víc než 50 tisíc v plusu a zda tedy má danit a podávat přiznání. Kolik lidí to asi udělá? A kolik úředníků bude muset stát zaměstnat na kontrolu statisíců sázkařů? Stát vlastně celou sázkařskou komunitu staví před volbu, zda trávit večery každodenním vedením daňové evidence, anebo začít sázet na černém trhu, kde nemusí řešit vůbec nic. 

Stát tím tedy riskuje, že nakonec z hazardu dostane méně peněz. Co ale se závislostmi na sázení a hraních?

To je další možný důsledek nepřiměřeného zdanění. Hrozí, že nebudeme mít dostatek prostředků na rozvoj systému včasné detekce rizikového hraní a předcházení vzniku závislosti. Zároveň se hráči mohou přesunout k ilegálům, kteří se naopak snaží rizikové chování podporovat. Stát tak může velmi rychle čelit novým vysokým výdajům na řešení sociálních problémů. Podobně jako ve Francii – jediné zemi, kde zavedli takto extrémní zdanění. Tam je dnes každá druhá sázka uzavřena ilegálně, příjmy z hazardu se razantně snížily a výdaje na řešení sociálních problémů raketově vzrostly. 

Uvedl jste, že nám chybí kritické myšlení. Jak toto myšlení charakterizujete? A dokážeme pracovat s informacemi? Je sázení také o datech a statistice? 

No samozřejmě! Tedy takhle – sázení je všechno, jen ne nuda a statistika. Sázením se lidé baví, kdyby je to nebavilo, tak tu dneska nejsme. Ale v čistě faktické rovině jsou data a statistiky, přesné predikce pravděpodobnosti, základem naší práce a našeho úspěchu. A úplně stejně je to i u našich klientů: úspěšné sázení na sport nebo třeba na politiku vyžaduje znalosti. Čím víc o konkrétním sportovci nebo klubu víte, čím víc se zajímáte o politický život, tím větší jsou vaše šance na správný tip.

Ale dobře se ptáte na to, zda lidé dokážou pracovat s informacemi. Já s hrůzou sleduji, jak velká část české společnosti to nedokáže. Jak hodně se tu daří lžím, dezinformacím a populistům. Jak snadno se lidé nechají ovlivnit, věří úplně zjevným nesmyslům a fandí těm, kteří nabízejí nejsnadnější a nejhloupější řešení. Jak se tím dobrovolně připravují o svou vlastní budoucnost. Proto je jedním z důležitých pilířů našich nadačních aktivit vzdělávání. Před dvěma lety jsme založili školu Via, ve které se žáci učí, také kritickému myšlení a demokratickým hodnotám. Zatím fungujeme v pronajatých prostorách, ale v roce 2025 otevřeme v Berouně celý vzdělávací komplex zahrnující školku, základní školu i gymnázium. Zároveň podporujeme nezávislou žurnalistiku a média.

Je něco, co byste rozhodně nepodporovali?

Extrémní, nedemokratické politické strany a hnutí. Šíření dezinformací. A v té byznysové rovině třeba soutěž ve fackování. Nabídku na sponzoring takové soutěže a na její zařazení do portfolia sázkových příležitostí jsme odmítli vcelku nedávno.

Jaký sport je vám nejbližší?

Hrával jsem fotbal, stolní tenis, hokej, po revoluci tenis. Ale pak jsem se dostal ke golfu a všechno ostatní sporty šly stranou. Rád golf hraji a také se na něj rád dívám. Velkou výhodou golfu je téměř nulová role rozhodčích. Prostě vždy vyhraje ten nejlepší a nejšťastnější. 

Jaká je vaše největší úspěšná sázka?

Povedly se mně dvě: na rodinu a na Tipsport.

Děkuji za rozhovor.

Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama