e-news.cz - kurzy
Reklama

Vít Pavelec: Kosmický průmysl je průkopníkem vyvíjení nových technologií, materiálů, procesů a vědeckých objevů

14.12.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Vít Pavelec: Kosmický průmysl je průkopníkem vyvíjení nových technologií, materiálů, procesů a vědeckých objevů

Rozhovor s Vítem Pavelcem, jednatelem a generálním ředitelem OHB CzechSpace.

Vít Pavelec je jednatel a generální ředitel OHB CzechSpace od března 2023. Má přes dvacet let zkušeností z vedoucích pozic v nadnárodních společnostech, především v oblasti leteckého průmyslu. 

Společnost byla letos opět hlavním partnerem akce CzechSpaceWeek v Praze, jedné z největších evropských výstav a konferencí, zaměřených na kosmický průmysl. 

„Vstup České republiky do ESA před 15 lety byl významným milníkem pro náš průmysl a významně akceleroval vznik nových firem a růst portfolia výrobků a služeb současných hráčů v českém vesmírném průmyslu. Prostředky, které Česká republika každoročně vynakládá na programy ESA, mají významný vliv na tvorbu vysoce kvalifikovaných pracovních míst a návratnost vložených prostředků. Český vesmírný průmysl nelze velikostí srovnávat s velkými zeměmi jako Francie, Německo nebo Itálie, ale české firmy si postupně vydobyly své místo na slunci a podíleli se mnoha významných misích s unikátními technickými řešeními. Věřím, že i přes současnou napjatou situaci veřejných prostředků se podaří zachovat a dále navyšovat naše národní příspěvky do ESA a dále budovat silnou pozici českého vesmírného programu v Evropě,“ říká Vít Pavelec.

Jste opět hlavním partnerem mezinárodní události Czech Space Week. Co pro vás tato akce znamená?

OHB Czechspace, jakožto jeden z hlavních hráčů na poli vesmírného průmyslu v České republice, je dlouhodobě parterem Czech Space Week. Těší nás vidět, jak se tento průmysl v našem regionu neustále rozrůstá a možnost prezentovat naše úspěšné projekty. Je to rovněž příležitost k prohlubování vazeb s našimi partnery, dodavateli a inspirování talentovaných studentů a inženýrů k zapojení do kosmického průmyslu.

Jaké jsou novinky z Kosmického programu EU?

ESA je velká organizace, která generuje značné množství nových programů a misí, takže novinek je mnoho. 

Nové mise jsou připravovány napříč všemi doménami, které ESA spravuje. Tradičně vesmírné mise dělíme dle aplikace na mise pro pozorování Země, telekomunikaci, navigaci, nové technologie, průzkumné lety a lety s lidskou posádkou, vesmírnou bezpečnost a vědu.

V rámci domény pozorování Země vzniká nová generace družic Copernicus, která poskytne Evropě data ekonomicko-bezpečnostního charakteru v doposud nevídané kvalitě. 

V telekomunikační oblasti Evropa připravuje mega-konstelaci, která reaguje na budoucí potřeby států, agentur a uživatelů.

Klenotem vesmírných aktivit jsou vědecké mise, kde Evropa chystá velké mise, které mají za cíl posunout lidské poznání. Jsou to také často mise, kde vesmírné sondy nebo družice nesou vědecké přístroje, vyvinuté na hranici technologických možností. Příkladem může být mise LISA, která si klade za cíl studium gravitačních vln. LISA se bude sestávat z tří družic. Tyto budou vzájemnou polohu mezi sebou pomoci laserových paprsků. Vznikne tak jakýsi vesmírný trojúhelník s rameny o velikosti pětinásobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. V okamžiku, kdy bude prostorem procházet gravitační vlna, vzájemná poloha mezi družicemi se mírně změní a díky tomu bude možné tuto vlnu charakterizovat. Očekává se, že tyto vesmírné mise přinesou revoluční objevy a ocenění Nobelovými cenami. 

Jak se v kosmickém průmyslu využívají moderní technologie?

Kosmický průmysl je průkopníkem vyvíjení nových technologií, materiálů, procesů a vědeckých objevů. Naše firma studuje a snaží se dále rozvíjet současné trendy v moderních technologiích. 

Dnešní často skloňované využití umělé inteligence (AI) určitě v budoucnu najde své uplatnění v pomoci s vývojem satelitních struktur, elektroniky a dalších subsystémů. 

3D tisk se dnes více a více využívá i v našem odvětví. Naši kolegové z firmy RFA (součást skupiny RFA) už nyní využívají 3D tisk pro výrobu klíčových částí jejich raketového motoru pro nosič RFA One.

Bez vývoje kompozitních materiálů na bázi uhlíkových vláken, včetně materiálů schopných zachovat si své vlastnosti i při extrémně nízkých teplotách, pro výrobu nejrůznějších konstrukčních částí si dnes nelze náš průmysl vůbec představit. 

Pomohlo našemu kosmickému průmyslu získání agentury ESA?

Vstup České republiky do ESA před 15 lety byl významným milníkem pro náš průmysl a významně akceleroval vznik nových firem a růst portfolia výrobků a služeb současných hráčů v českém vesmírném průmyslu. Prostředky, které Česká republika každoročně vynakládá na programy ESA mají významný vliv na tvorbu vysoce kvalifikovaných pracovních míst a návratnost vložených prostředků. Český vesmírný průmysl nelze velikostí srovnávat s velkými zeměmi jako Francie, Německo nebo Itálie, ale české firmy si postupně vydobyly své místo na slunci a podíleli se mnoha významných misích s unikátními technickými řešeními. Věřím, že i přes současnou napjatou situaci veřejných prostředků se podaří zachovat a dále navyšovat naše národní příspěvky do ESA a dále budovat silnou pozici českého vesmírného programu v Evropě.

Pomáhá kosmický průmysl obecně průmyslu?

Ano. V dnešním životě se denně setkáváme s výrobky a službami, které by bez kosmického průmyslu neexistovaly. Ať už je to akumulátorové nářadí, neviditelná rovnátka, filtrační systémy na vodu, detektory kouře nebo GPS navigace, předpovědní modely počasí a klimatu či satelitní televize. Technologie, které byly původně vyvinuty pro vesmír jsou dnes všude kolem nás a ostatní odvětví je mohou dále rozvíjet a prosperovat z toho. Investice vložené do kosmického průmyslu mají dle mého názoru jasnou, byť dlouhodobou, návratnost a určitě se České republice vyplácí.

Jaká je v současnosti mezinárodní spolupráce?

V rámci projektů ESA je mezinárodní spolupráce základem a zásadně pomáhá rozvíjet schopnosti českých firem. Na většině našich projektů spolupracujeme s nějakým zahraničním partnerem, ať už je to zákazník, dodavatel nebo spoluřešitel. Systém přidělování prostředků z ESA firmám z jednotlivých členských zemí a spolupráce napříč Evropou je základním stavebním kamenem našeho průmyslu.  

Letos je pro vás jednou z priorit úspěšné završení přípravné fáze české satelitní mise SOVA. Můžete nám to více přiblížit? 

Misi SOVA náš tým věnoval 2 roky intenzivní práce a já jsem opravdu hrdý na to, co se nám podařilo dosáhnout a jaké nové schopnosti jsme za tu dobu ve firmě vybudovali. Naše mise byla v rámci vyhodnocení Ambiciózních projektů Ministerstva dopravy (MD ČR) ve spolupráci s ESA vyhodnocena jako záložní mise za misi QUVIK. I tak věříme, že se naše mise uskuteční, ať už v rámci toho programu MD ČR nebo jiných misí, plánovaných Evropskou kosmickou agenturou v následujících letech. 

Naši dosavadní práci na SOVĚ rovněž zhodnotíme na obou vybraných misích, AMBIC a QUVIK, na kterých se budeme ve spolupráci s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem (VZLU) významně podílet jako člen konsorcia. Zkušenosti, které má naše firma, potažmo celá skupina OHB, mohou významně přispět k úspěšné realizaci těchto i dalších budoucích misí.

Jaké jsou vaše další firemní priority? 

Našimi dalšími prioritami pro následující roky je úspěšně dokončit studii Nukleárního Elektrického pohonu (NEP – Nuclear Electric Propulsion), na které pracujeme s českými a německými vědci, a rozběhnout práci na dalších satelitních misích ESA. O některých projektech v tuto chvíli ještě nemůžeme mluvit, ale čeká nás mnoho zajímavé práce, jejíž výsledky určitě budeme ve vhodnou chvíli prezentovat.

Jaké má vaše firma ambice dál?  

Ambice máme velké, ale neradi stavíme vzdušné zámky a raději se prezentujeme odvedenou prací. Náš tým má mnoho slibných nápadů a projektů v počáteční fázi, takže jednou z hlavních výzev bude najít dostatek talentovaných kolegů, kteří budou chtít být součástí tohoto fascinujícího příběhu.

Máte přes dvacet let zkušeností z vedoucích pozic v nadnárodních společnostech, a to především v oblasti leteckého průmyslu. Kdy přišla nabídka na současnou výzvu?

Nabídka pracovat pro jednoho z hlavních evropských hráčů ve vesmírném průmyslu a rozvíjet OHB Czechspace jako svébytnou a nezávislou entitu se jednoduše nedala odmítnout i za cenu intenzivního cestování mezi Prahou a Brnem. Takové příležitosti se v životě často nenaskytnou a já jsem rád, že mohu být součástí příběhu OHB v České republice. Náš tým je složený z velice schopných a energických mladých lidí, kteří mají obrovský potenciál, který se již zúročil v několika významných projektech jako například v misi planetární obrany HERA. 

Kromě vášně pro letecký a kosmický průmysl vás baví horské kolo a plavání. Chtěl byste také letět do vesmíru?

Let do vesmíru mě vždy velice lákal. Vyrostl jsem na knihách A.C.Clarka, Stanislava Lema, encyklopediích o vesmíru a článcích o sovětském a americkém vesmírném programu. Bylo by krásné se jednou do vesmíru podívat, ale možnosti jsou stále značně omezené. Věřím, že mé děti tuto možnost mít budou. Podílet se na vývoji a výrobě nových systémů a družic je nicméně i tak dostatečným splněním mého snu.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: ESA 

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama