e-news.cz - kurzy
Reklama

Radim Krejčí: Učte se, vezměte finance do svých rukou, ale prověřujte, komu, kam a jak je vydáváte

23.01.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Radim Krejčí: Učte se, vezměte finance do svých rukou, ale prověřujte, komu, kam a jak je vydáváte

Rozhovor s RADIMEM KREJČÍM, zakladatelem první české investiční robo-advisory platformy Portu, která běží pod hlavičkou společnosti WOOD & Company. 

Radim Krejčí je zakladatel prvního českého robo advisory – Portu, pod patronátem společnosti WOOD & Company. Před 20 lety začínal ve společnosti Patria, v níž se stal předsedou představenstva Patria Online. Pak přešel do Roklenu, kde se podílel na vzniku crowdinvestiční platformy Fundlift a online směnárny RoklenFx. Před pěti lety přešel do WOOD & Company, kde se pustil do budování prvního českého robo advisory – Portu.

Kdy jste si uvědomil sílu peněz?

To, že je lepší peníze mít než nemít, jsem si uvědomil už jako dítě. Ale kolik peněz je dost, aby šlo žít spokojený život, to samozřejmě přicházelo postupně, stejně tak, že za peníze si nelze koupit všechno. Nějaké větší uvědomění přišlo až na gymnáziu a po Sametové revoluci, kde mi teprve začalo docházet, že když se člověk bude snažit, bude mít nápady a bude na sobě pracovat, tak může mít peněz víc. Takže každý můžeme ve velké míře ovlivnit, kolik peněz mít budeme nebo mít chceme. To za komunismu úplně neplatilo. 

Jakou vysokou školu jste absolvoval a jak na to vzpomínáte?

Vysokou školu ekonomickou v Praze, fakultu financí a účetnictví. Vzpomínám na to jako na super studentská léta, kdy měl člověk velkou svobodu, skoro žádné závazky a odpovědnost. Noví přátelé, shánění místa na koleji, učebnic, návštěvy knihoven, prázdniny, cestování, sport, žádné dnešní sociální sítě, málo internetu. Z pohledu výuky byly předměty absolutně zbytečné, a potom ty, které mě velmi bavily. Makroekonomie, měnová politika, finance, kapitálové trh, burzy…

Máte vzor ve světě financí?  

Nemám vzory, se kterými bych se uměl ztotožnit. Snažím se inspirovat úspěšnými kroky úspěšných lidí a kriticky se dívat na to, co dělají špatně. Třeba na Elonovi Muskovi se mi líbí jeho tah na branku, ale zase úplně nemusím jeho některá kontroverzní rozhodnutí a trochu pochybuji o jeho morálních hodnotách. Warren Buffet má obvykle zajímavá investiční rozhodnutí, ale ani to neznamená, že bych ho bezmezně obdivoval. 

Co vás přivedlo do finančního sektoru?

Jsem od přírody podnikavý člověk, zajímá mě byznys, ekonomické vztahy. Už na základní škole, v paneláku, na balkoně jsem choval morčata na prodej. Takže finanční sektor mi byl asi nejblíže. Ale jasná cesta to nebyla, snažil jsem se dostat na práva, tam mě například nevzali.

Co je Portu? 

Portu je moderní online investiční platforma, která každému, kdo má volné peněžní prostředky, umožňuje investovat tak, jak se investovat správně má. Tedy dlouhodobě a pravidelně, do široce diverzifikovaného portfolia, přitom nízkonákladově, bez zbytečných poplatků, transparentně a bezpečně. A samozřejmě efektivně, tedy s takovými výnosy, které odpovídají investičnímu horizontu klienta, jeho cílům a riziku, které chce nebo může podstupovat. Portu není určeno lidem, kteří chtějí spekulovat a tradovat. Je pro ty, kdo chtějí nechat své peníze zhodnocovat. 

Mají lidé svěřit své finance na investice raději odborníkům nebo se do toho mají pustit sami?

Řekl bych, že spíš sami. Pokud na to mají znalosti a čas. Vždy je to levnější, i když ne vždy efektivnější. Musíte mít ty znalosti a nedělat chyby. Ale souvisí to i s tím, koho považujete za odborníka. Co se týče například investování, tak ať lidé investují sami a online, tedy bez prostředníka, ale zároveň na platformách, které poskytují vysoce odborné služby a produkty. Učte se, vezměte finance do svých rukou, ale prověřujte, komu, kam a jak je vydáváte. Pokud se budete takto chovat, tak nepotřebujete poradce, stačí vám někdo, koho bych nazval profesionálním realizátorem. Zkrátka dobrou platformu, za kterou stojí profíci.

Měl by jedinec vůbec své finanční portfolio sám spravovat?

Nevím, proč by nemohl, za podmínky popsané v přechozí odpovědi. Máte-li na to čas a znalosti, sestavte si portfolio třeba z ETF nástrojů sám nebo sama. Pokud se na to necítíte, nebo vám to přijde jako ztráta času, můžete využít služby online portfolio managementu třeba od Portu. Nákupy konkrétních individuálních akcií bych ale laikovi nedoporučoval.

Jak by se měli chovat lidé s nižšími a vyššími příjmy?

Velmi podobně. Základní principy finančního chování jsou stejné. Mít rezervu na několikaměsíční běžné výdaje a budovat si majetek na velké výdaje a důchod. Rozdíl je v tom, že chudší lidé si musí více hlídat spotřebu, aby mohli vůbec nějaký majetek akumulovat, zatímco lidem s vyššími příjmy zkrátka zbývá více. Bohatší lidé si mohou dovolit více riskovat, i když paradoxně právě bohatí mají tendenci spíše jen své peníze ochránit před inflací a riskují méně než lidé s nižšími příjmy. Typicky se setkávám s tím, že mladý člověk s nízkým příjmem očekává výnos kolem 20, 30 procent, bere investování více spekulativně, chce rychle zbohatnout, což ale nefunguje. Zkušený zajištěný čtyřicátník už chápe, že roční výnos kolem 8 – 10 procent je vlastně fajn.

Existuje etický kodex ve finančních službách?

Existují psaná i nepsaná pravidla a také regulace, která stanovuje, co se smí a co nesmí dělat a nabízet. Namátkou jde třeba o dokumenty popisující rizika spojená s jednotlivými investičními nástroji, nebo tzv. Best execution policy, což je závazná strategie provádění pokynů zákazníka za nejlepších podmínek dosažitelných na trhu. Poměrně nové a striktně řešené je nabízení tzv. odpovědného investování a dodržování pravidel odpovědného investování, aby nedocházelo ke green washingu apod. Tato pravidla musí být dodržována v regulovaném prostředí, samozřejmě u neregulovaných platforem je daleko větší nebezpečí neetického chování.

Je výhoda investovat směrem k důchodu?

Určitě. Čím delší investiční horizont, tím vyšší pravděpodobnost dobrého výnosu. Trhy krátkodobě kolísají, a pokud investujete třeba jen na dva roky, tak se můžete v druhém roce klidně trefit do poklesu. U horizontu 10 a více let šance ztráty u dobře strukturálně rozloženého portfolia výrazně klesá. Stejně tak je lepší investovat dlouhodobě pravidelně než jednorázově. Limitujete tak riziko špatného načasování nákupu investice.

Jak byste řešil důchodovou reformu?

Vzhledem k sociodemografickému vývoji bude průběžný penzijní systém čím dál tím více zatěžovat státní rozpočet až k neudržitelné situaci. Z toho důvodu bych se nebál dělat i nepopulární rozhodnutí, jako je třeba zvyšování věku odchodu do důchodu. Ale podpořil bych i lidi v důchodovém věku, kteří chtějí a mohou pracovat i ve stáří. 

Obecně nemám rád, když se příliš spoléháme na stát. Lidé by měli být motivováni vzít budoucnost do vlastních rukou a vytvářet si dobrovolně finanční polštář, ze kterého budou ve stáří čerpat. K takové motivaci může přispět liberalizace systému, která by umožnila využívat pro spoření/investování na stáří i jiné produkty a služby, než jen penzijní fondy. Správným směrem jdou třeba úvahy o státem podporovaném Investičním penzijním účtu. 

Snažil bych se tedy v co největší míře přenést odpovědnost za důchody na samotné lidi, ale také na firemní sektor. Příspěvek na penzi by mohl hrát větší roli v zaměstnaneckých benefitech, což je výhodně jak pro zaměstnance, tak pro samotnou firmu.

Je dobré se z recese proinvestovat?

Je to jedna z dobrých možností, i když ne pro každého. Investováním lze dlouhodobě dosáhnout průměrného ročního výnosu 8 – 10 %. Opět zdůrazňuji dlouhodobě, protože loňský i letošní rok asi budou stahovat tento dlouhodobý průměr dolů. Dlouhodobá průměrná roční inflace by měla být kolem 2 až 2,5 %, na běžných účtech je zhodnocení nula a ani spořící účty nebudou v delším období v průměru překonávat inflaci. Investování je jediná cesta, jak reálně nechudnout. 

Také se můžeme z recese propracovat nebo prostudovat nebo prošetřit. Každopádně se všichni v současné situaci budeme muset uskromnit.

Každá krize je také příležitost. Jakou příležitost vidíte v této krizi vy?

Vidím v ní příležitost začít investovat. Vždy je lepší začít, když jsou trhy dole a akcie „ve slevách“ než když jsou na maximech. Také je to příležitost udělat si pořádek ve financích. Podívat se na to, jestli neutrácíme někde peníze zbytečně nebo jestli nám peníze někde neleží ladem. Prostě udělat si takovou životní inventuru, zbavit se zbytečných výdajů a neefektivních investic, definovat si jasné životní priority a cíle.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Radimem Krejčím

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama