e-news.cz - kurzy
Reklama

CzechInvest podpořil už 438 startupů a chystá další projekty 

21.01.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
CzechInvest podpořil už 438 startupů a chystá další projekty 

Rozhovor s BEÁTOU VÖRÖSOVOU, ředitelkou Odboru startupů v agentuře CzechInvest. Investiční akademie pro startupy.

„České startupy jsou otevřené, hledají cestu, jak se stát lepším foundrem, a vidím, jak moc na sobě pracují. Zároveň ta komunita, i díky iniciativám jako Czech Founders, drží spolu, sdílí zkušenosti, pomáhá si,“ říká Beáta Vörösová.

Česká republika stojí před řadou výzev, kterým musí v nejbližších letech čelit, aby dokázala udržet krok s technologicky vyspělým světem. Jaké výzvy vidíte vy?

Tyto výzvy nejsou jen pro Českou republiku, platí i pro Evropu. Velmi dobře je popisuje Europe Startup Nations Alliance (ESNA), která je ve svém akčním plánu shrnuje do 8 bodů: 

  • rychlé vytvoření startupu a hladký vstup na trh (např. založení nové společnosti během jednoho dne);
  • přilákání a udržení talentů (např. zrychlený proces udělování víz pro talenty z technických oborů ze zemí mimo EU);
  • zaměstnanecké akcie (např. žádné danění před jejich proplacením);
  • inovace v regulaci (např. regulační sandboxy umožňující startupům experimentovat);
  • veřejné zakázky v inovacích (např. odstranění administrativních překážek, které by znevýhodnily začínající podniky);
  • přístup k financím (např. zvýšení množství a rozmanitosti růstového kapitálu);
  • sociální začlenění, rozmanitost a ochrana demokratických hodnot (např. pobídky k náboru na základě rozmanitosti pohlaví, etnického původu, věku a náboženství);
  • digital-first (např. veškeré interakce mezi úřady a startupy přes digitální rozhraní).

Za sebe vidím výzvu v prioritách, v neztrácení pozornosti a snaze neustále vytvářet lepší podmínky pro evropské startupy, byť čelíme dnes výzvám, které si vyžadují akutní pozornost. 

Proč by měl stát podporovat startupy?

To je dobrá otázka. Stát inovace podpořit nemusí, pokud má jinou strategii a vizi, třeba ekonomiku postavenou na nekonečném množství nerostných surovin nebo na unikátním turismu. Otázkou je, kde se ten stát vidí za dejme tomu 10, ⁠20, 50 let. Současná strategie České republiky vidí příležitost mimo jiné v inovacích a v chytrých investicích. Zde tedy dává smysl pečovat o to, aby celé prostředí svědčilo vzniku inovací, potažmo i startupů. 

Jak konkrétně vypadá podpora startupů v rámci CzechInvestu?

Věnujeme se startupům ve fázi inkubace, kde jim poskytujeme možnost pracovat na vývoji unikátního řešení. Dále se věnujeme už přes 10 let podpoře expanze startupů, poskytovali jsme startupům odborníky v různých oborech a unikátní expanzní programy do zahraničí. V rámci nich dostávaly startupy možnost v USA, Londýně a Singapuru tři měsíce pracovat na tom, jak na daném trhu uspět. Současně se chystá obdobný projekt Internacionalizace pro podporu expanze. Chceme startupům zjednodušit expanzi do destinací, kde jim to technologicky i dle jejich investiční a businessové strategie dává největší smysl. Věnujeme se i vzdělávání startupů, například v rámci Investiční akademie jsme spolu s partnery provedli startupy veškerým právním, strategickým a businessovým know-how, které při investičním vyjednávání budou potřebovat.  

Co je cílem technologické inkubace CzechInvestu?

Technologická inkubace je nejambicióznějším programem systematické podpory začínajících podniků v České republice. Naším cílem je vyhledávat a pomáhat vzniku projektů, které jsou výjimečně inovativní, proveditelné a škálovatelné.

Širším cílem programu je podpořit rozvoj strategických oblastí jako jsou ekologické inovace, umělá inteligence, nebo například vesmírné technologie a podpořit spolupráci začínajících podnikatelů, vědecké sféry, zavedených firem a státní sféry.

Jak úspěšné jsou české startupy ve světě?

České startupy jsou ambiciózní, daří se jim i v zahraničí a od začátku myslí na to, aby svoje řešení budovaly pro mezinárodní trhy. Daří se jim v různých oborech. Například Sharry je technologickým dodavatelem proptechového řešení pro druhou nejvyšší budovu v Manhattanu One Vanderbilt a dalších developerských projektů. 

Doporučila byste inkubátory studentům, kteří si pohrávají s myšlenkou vlastního podnikání?

Určitě ano. Zároveň bych doporučila proniknout do startupové komunity: chodit na networkingy, hackathony, sdílet zkušenosti, sledovat podcasty a informace ze startupového světa, vzdělávat se. Pokud vlastní nápad a inspirace nepřichází, může být zajímavé začít pracovat pro startup a být v kontaktu s lidmi, kteří neustále přemýšlí, jak něco nového vymyslet a realizovat. 

Mohou začít startup i senioři? Dostanou také podporu?

Je zajímavé, že si pod startupistou nebo startupistkou mnohdy představíme obraz mladého člověka. Ve skutečnosti je komunita founderů pestřejší. Zakládají si firmy i lidé s úspěšnou korporátní kariérou, protože mají zkušenosti, kontakty a objeví mezery na trhu pro produkt, který jim chybí. Podpora od CzechInvestu nebo koneckonců od investorů nebo jiných je vždy podložená životaschopností projektu a důvěrou v tým, že to zvládne. 

S jakými obtížemi se na vás startupy obracejí nejčastěji?

Je to různé, záleží od fáze života startupu, a také od samotných potřeb společnosti. Někdy jsou to více prostředky na vývoj unikátního řešení, což umožňuje Technologická inkubace. V jiné fázi je hodnotné, že dodáme odborníky z oboru, které startup zrovna potřebuje, například experty na právo, marketing, duševní vlastnictví, finance atd. Ve fázi, kdy je startup připraven na expanzi, ocení síť zahraničních zastoupení, vstupy na mezinárodní technologické konference a akcelerační programy do zahraničí. Cenný je i network, který kolem sebe máme ve veřejném i soukromém sektoru. 

Za jak dlouho se začnou výsledky vaší práce projevovat?

Některé výsledky jsou téměř okamžité. Například když má firma potíže s právní dokumentací a dostane od nás právní poradenství, tak je výsledkem odvrácení rizik nebo úspěšné dotažení jednání s investorem nebo zákazníkem. Měříme ale i dlouhodobé dopady podpory. Až po dobu pěti let po ukončení podpory sledujeme, jak se startupu daří. Sbíráme data o ekonomických ukazatelích, o počtu zaměstnanců, o získaných investicích, o celkovém stavu společnosti. Vyhodnocujeme tedy, jaké výsledky donesla podpora vložená do jednoho projektu v delším časovém horizontu. Například společnosti podpořené mezi obdobím 2016 a 2022 získaly celkem 1,3 miliardy soukromých investic a vytvořili celkem více než tisíc pracovních míst. Komplexní obrázek získáme o podpoře těchto 220 firem v roce 2027 a dílčí data ukazují, že budou celkové výsledky pozoruhodné. 

Není škoda, že CzechInvest pomůže startupům v rozletu a potom z toho vlastně nic nemá?

Je to otázka pohledu. Jsou státy, které veřejnou podporu podmiňují drobnou ekvitou, jiné státy zase upřednostňují bez-ekvitní formu podpory. Podpora bez ekvity je pro startupy i investory přitažlivá. Nezapomeňme také na zvyklosti prostředí, ve kterém fungujeme. V České republice je úloha státu vnímána spíše regulatorní a méně podnikatelská. Zároveň by investice do inovací s drobnou ekvitou měly i výhodu: nejjednodušším měřítkem úspěchu podporu inovací by bylo aktuální zhodnocení portfolia zainvestovaných firem. Tyto prostředky by mohl stát do inovací investovat zpět, ekonomicky by to tedy dávalo smysl. Nicméně dnes pro tuto formu není ani podpora v legislativě, ani shoda mezi investory.

Jak vidíte českou startupovou scénu do budoucna? 

Vnímám dva trendy, které hodnotím velmi pozitivně: ochotu se vzdělávat a fungovat v komunitě. České startupy jsou otevřené, hledají cestu, jak se stát lepším foundrem, a vidím, jak moc na sobě pracují. Zároveň ta komunita i díky iniciativám jako Czech Founders drží spolu, sdílí zkušenosti, pomáhá si. Je to nesmírně cenné, posouvá to schopnosti founderů a vytváří to normy. Zakladatelé prvních českých startupů s úspěšným exitem vstupují zpět na trh nejen s penězi, ale hlavně se zkušenostmi, které velmi otevřeně sdílí a mají za cíl vytvořit prostředí pro startupy, které si také přáli, když se svým startupem začínali. Proto jsem velký optimista, že budoucí startupová scéna bude velmi pestrá a úspěšná. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Beátou Vörösovou

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama