e-news.cz - kurzy
Reklama

Martin Hofman: Jsme neskutečně závislí na energetice, a to v jakémkoliv odvětví

02.03.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Martin Hofman: Jsme neskutečně závislí na energetice, a to v jakémkoliv odvětví

Rozhovor s Martinem Hofmanem, generálním ředitelem společnosti S&M CZ.

Martin Hofman je generálním ředitelem společnosti S&M CZ. Společnost vznikla v březnu roku 2003 za účelem výstavby a provozu obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2010 se nám podařilo vystavět několik větrných parků a fotovoltaických elektráren a společnost S&M CZ se stala jedním z nejproduktivnějších a nejúspěšnějších výrobců energie z obnovitelných zdrojů v České republice.

 „Ve větrné energetice se pohybujeme již 20 roků, jak již výše uvádím, jsme první větrnou elektrárnu uvedli do provozu v roce 2004 v lokalitě viz výše. Větrná energetika je obor, který milujeme a obor, který nás neskutečně baví. Dále máme rádi výzvy, což jsou důvody, proč jsme v říjnu 2023 zprovoznili nejvýkonnější větrnou elektrárnu v ČR,“ říká Martin Hofman. 

Provozujete 18 větrných elektráren na sedmi místech. Vzpomenete si na první instalaci? Kde to bylo?

Naše prvotní instalace byla v roce 2004 v lokalitě Pohledy – Samoty a tehdejší instalovaný výkon větrné elektrárny byl 250 kWh, což v tu dobu byla překvapivě vysoká instalace pro samotný ČEZ.

Koncem října jste zahájili běžný provoz nejvýkonnější větrné elektrárny v ČR. Proč jste se rozhodli otevřít zrovna větrnou elektrárnu?

Ve větrné energetice se pohybujeme již 20 roků, jak již výše uvádím, jsme první větrnou elektrárnu uvedli do provozu v roce 2004 v lokalitě viz výše. Větrná energetika je obor, který milujeme a obor, který nás neskutečně baví. Dále máme rádi výzvy, což jsou důvody, proč jsme v říjnu 2023 zprovoznili nejvýkonnější větrnou elektrárnu v ČR. 

Jak velkou roční spotřebu elektrárna pokryje? 

Větrná elektrárna pokryje ročně 10 mil. kWh, což je zhruba 5000 domácností.

Tuto investici podpořilo zhruba čtyřicetimilionovou evropskou dotací také Ministerstvo průmyslu a obchodu. Šlo by to i bez dotací?

Ano šlo, naopak díky dotaci se výstavba zpozdila o značnou dobu, cca 1,5 roku. 

Říkáte, že distribuční síť dnes nedostačuje. Kdy by tedy v ČR mohla být dostačující distribuční síť a co tomu brání?

Brání tomu rychlá rekonstrukce distribuční sítě a v minulosti nedostatečné posilování distribučních sítí. Je však pravdou, že dnešní výkony VTE či jiných obnovitelných zdrojů je téměř nutné připojovat do samotných rozvoden.

Chystáte i projekt energeticky soběstačného výrobního závodu. Dá se prozradit více?

Ano, chystáme. Podporu nám k tomu dává i komunitní energetika, kdy komunitně bychom elektřinu rádi dodávali i do obcí, v nichž provozujeme větrné elektrárny. Samostatný energetický soběstačný závod budujeme v naší společnosti v Jevíčku, kde mimo kancelářské prostory máme taktéž výrobní prostory. V tomto závodě máme již samostatné tepelné hospodářství a dokončujeme soběstačnost v energetice.

Co když několik dnů nezafouká?

Toto je pro nás další podnikatelský krok, kdy tuto situaci chceme do budoucna řešit akumulacemi či záložními zdroji. Tyto nám vypomůžou i v návaznosti na rychlonabíjecí stanice pro automobilový průmysl.

Mohou větrné elektrárny ovlivnit i klimatické změny na Zemi? 

Mohou, dle mého názoru, avšak jen k dobrému.

Budou v budoucnu potřeba velké energetické společnosti?

Na tuto otázku mohu odpovědět pouze dle mého názoru, že jsme neskutečně závislí na energetice, a to v jakémkoliv odvětví, jak průmyslu, zdravotnictví, soukromí, atd. Bereme za absolutně přirozené, například přijít domů a rozsvítit. Ani v zákoutí mysli nás nenapadne, že by tomu tak nebylo. Nelze pominout vysokou závislost v energetice v nemocničním prostředí atd. 

Jak vidíte možnost rozvoje komunitní energie? 

Dle mého názoru, tak jak tomu je ve světě, je komunitní energetika správnou cestou, jak pomoci lidem i průmyslu v rámci dodávky elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Jsem přesvědčen, že komunitní energetika by měla zahrnovat úlevu v rámci regulovaného poplatku za distribuční soustavu.

Nové zdroje energie jsou převratné i s ohledem na průmysl. Který zdroj bude podle vás v budoucnu dominantní?

Domnívám se, že dominantním zdrojem energie do budoucna bude větrná energetika, jelikož v našem prostředí nejsou vhodné podmínky pro vybudování většího množství vodních elektráren. A jiné současné obnovitelné zdroje, jako například FVE jsou daleko méně stabilními zdroji a tím více zatěžujícími v rámci energetické soustavy.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Pixabay

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama