e-news.cz - kurzy
Reklama

Jitka Palatová: Přijetí eura samo o sobě není automatickým řešením vysoké inflace v České republice

09.03.2024, Autor: Renáta Lucková

3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5
Jitka Palatová: Přijetí eura samo o sobě není automatickým řešením vysoké inflace v České republice

Rozhovor s Jitkou Palatovou, generální ředitelkou společnosti Worldline Czech Republic.

Jitka Palatová je generální ředitelkou společnosti Worldline Czech Republic, která v Česku působí pod obchodní značkou KB SmartPay. Je také certifikovanou mezinárodní koučkou a interní mentorkou. 

„Diskuze o přijetí eura v České republice vyžaduje komplexní pohled, zvážení mnoha hledisek, zkušeností jiných zemí a specifik české ekonomiky. Klíčové výhody zahrnují eliminaci kurzového rizika, přístup k nižším úrokovým sazbám, zvýšení transparentnosti cen a posílení politického a ekonomického vlivu v EU. Na druhou stranu, protiargumenty zahrnují ztrátu nezávislé měnové politiky, vysoké jednorázové náklady na přechod na novou měnu, riziko inflace, výzvy makroekonomické konvergence a fiskální omezení spojená s členstvím v eurozóně,“ říká Jitka Palatová.

Byla jste vyhlášena inspirativní ženou ve financích pro rok 2024. Co to pro vás znamená?

Je to pro mne velká čest, zároveň jde ale o mnohem víc než jenom o osobní úspěch. Podobná ocenění slouží jako podpora a inspirace pro další ženy, které si to v našem oboru přejí někam dotáhnout. Odvětví financí už dávno nezůstává pánským klubem. Mně osobně pak umístění v žebříčku také dodává chuť a motivaci pokračovat nadále v rozdělané práci a dělit se o své zkušenosti s ostatními.

Jaká je pozice žen v dnešních korporátech?

Hodně záleží na nastavení konkrétní společnosti. Obecně se dá říct, že je dnes velké množství fantastických žen na vysokých pozicích. Na těch úplně nejvyšších však stále vidíme většinou spíše muže a já jsem za sebe moc ráda, že KB SmartPay v tomto ohledu jde příkladem.

Společnost Worldline patří mezi světové technologické lídry v platebních řešeních. V čem konkrétně?

Worldline je evropský technologický lídr především ve zpracování platebních transakcí pro různé kanály, nabízí moderní platební terminály pro bezhotovostní platby, rozvíjí řešení pro digitální platby a e-commerce a poskytuje pokročilé finanční služby, včetně řízení podvodů a analýzy dat. Díky svému zaměření na inovace a bezpečnost se Worldline etabloval jako klíčový hráč v oblasti elektronických plateb, podporující širokou škálu obchodníků a finančních institucí po celém světě.

Vaše firma obsluhuje v ČR více 25 000 zákazníků a provozuje více než 50 000 platebních terminálů a platebních bran. Je to pro vás konečné číslo?

Naším cílem je samozřejmě poskytnout možnost přijímat karty ideálně všem, kdo o to stojí. Průzkumy opakovaně potvrzují, že obchodníci profitují na tom, když začnou karetní transakce akceptovat. 54 procent lidí například vůbec neuskuteční nákup, pokud u sebe požadovanou hotovost nemají a na místě karty neberou.

Ideální řešení umíme vytvořit opravdu pro každého – pro drobné obchodníky na farmářských trzích, řemeslníky, malé obchody, ale i pro e-shopy nebo velké řetězce. Kdokoliv tedy chce začít karty přijímat, anebo má špatnou zkušenost s jiným poskytovatelem, jsme tady pro něj, abychom mu bezkontaktní platby implementovali všude, kde o to bude mít zájem.

Chcete nabídnout koncovým spotřebitelům inovativní a moderní řešení pro jejich potřeby. Co se pod tím dá představit?

Jde právě o naši schopnost přizpůsobit přijímání karet zákazníkovi na míru. Zdaleka ne každému například vyhovuje vozit s sebou všude fyzický terminál. Naše řešení PayPhone umožňuje přijímat karty smartphonem namísto fyzického terminálu. Obchodní řetězce, čerpací stanice či provozovatelé autonabíječek zase ocení naše bezobslužné terminály, které fungují zcela samy bez nutnosti dohledu personálu. E-shopy a další online služby zase využívají naše platební brány GoPay.

Byla jste přes 10 let viceprezidentkou, na starosti jste měla korporátní a firemní bankovnictví. Jak od té doby bankovnictví změnilo?

Od doby, kdy jsem byla ve funkci viceprezidentky pro korporátní a firemní bankovnictví, došlo k několika klíčovým změnám. Zatímco základní principy a potřeba individuálního přístupu k top korporátním klientům zůstávají v podstatě stejné, významně narostla regulace a reportování, což od bank vyžaduje větší důraz na compliance. Pandemie covidu-19 urychlila přechod k digitalizaci, práci z domova a usnadnila mezinárodní spolupráci. Také s sebou přinesla šetření cestovních a časových nákladů a zavedení nových pracovních modelů. ESG se stalo významným tématem, reflektujícím rostoucí důraz na udržitelnost a zodpovědné podnikání.

Jak vidíte nekontaktní ekonomiku?

Za mne jde o vývoj dobrým směrem, který se navíc v Česku nebývale ujal. Oproti sousednímu Německu nejsme nijak fixovaní na tradiční vkládání karty do terminálu a na bezkontaktní platby jsme si velmi rychle zvykli. Dle průzkumu KB SmartPay pak přibližně třetina Čechů platí nejčastěji mobilním telefonem, tedy způsobem, který terminál – ať už klasický, nebo třeba jako aplikaci v telefonu obchodníka – přímo vyžaduje.

Jaký je váš názor na euro?

Diskuze o přijetí eura v České republice vyžaduje komplexní pohled, zvážení mnoha hledisek, zkušeností jiných zemí a specifik české ekonomiky. Klíčové výhody zahrnují eliminaci kurzového rizika, přístup k nižším úrokovým sazbám, zvýšení transparentnosti cen a posílení politického a ekonomického vlivu v EU. Na druhou stranu, protiargumenty zahrnují ztrátu nezávislé měnové politiky, vysoké jednorázové náklady na přechod na novou měnu, riziko inflace, výzvy makroekonomické konvergence a fiskální omezení spojená s členstvím v eurozóně.

Vyřeší přijetí jednotné měny euro vysokou inflaci?

Přijetí eura samo o sobě není automatickým řešením vysoké inflace v České republice nebo v jakékoli jiné zemi. V krátkodobém horizontu může přechod na euro dokonce vést k jednorázovému inflačnímu tlaku, jak se ceny služeb a zboží standardizují na úrovni celé eurozóny. Tento jev byl pozorován v některých zemích po přijetí eura, kde došlo k tzv. „inflaci cenového zaokrouhlování“, kdy podniky při přechodu na euro zaokrouhlily ceny nahoru.

V dlouhodobějším horizontu může mít přijetí eura stabilizující efekt na ekonomiku, zejména pokud je spojeno s pevným dodržováním fiskálních a monetárních pravidel stanovených Evropskou unií. Eurozóna má tendenci mít nižší úroveň inflace, což je částečně důsledek striktní monetární politiky vedené Evropskou centrální bankou, jejímž hlavním cílem je udržení cenové stability.

Pro Českou republiku by přijetí eura znamenalo, že kontrolu nad měnovou politikou by převzala ECB, což by mohlo pomoci stabilizovat inflaci na nižší úrovni, pokud by domácí ekonomické podmínky byly příznivé. Nicméně, efektivita tohoto kroku by závisela na řadě faktorů, včetně konvergence české ekonomiky s ekonomikami v eurozóně, a schopnosti České republiky adaptovat se na ekonomické cykly, které mohou být odlišné.

Stále však platí, že inflace je ovlivněna mnoha faktory, včetně vnějších šoků, fiskální politiky, cen energií, mzdového růstu a poptávkových tlaků. 

Měli by se lidé podle vás vzdát hotovosti?

Určitě ne. Každý má právo využívat i poskytovat takový způsob placení, který je výhodnější pro něj samotného nebo pro jeho podnikání. Najdou se lidé, dle našeho průzkumu jich jsou asi 3 procenta, kteří bezhotovostně neplatí vůbec. Obchodníci se naopak snaží ve velkém vyjít vstříc Čechům, kteří platí prakticky výhradně bezhotovostně – těch jsou více než dvě třetiny dotázaných.

Jak jsou podle vás Češi nakloněni bezhotovostním platbám?

Je to konkrétně 67 procent Čechů, kteří platí prakticky výhradně bezhotovostně, alespoň občas pak platí kartou dalších 30 procent. Průzkumů na toto téma jsme si za pomoci nástroje Instant Research agentury Ipsos nechávali zpracovat více a výsledky ukazují, že je příklon k bezhotovostním platbám s postupujícím časem stále větší.

Jakou roli v bezhotovostních platbách bude hrát do budoucna umělá inteligence?

Umělá inteligence transformuje sektor bezhotovostních plateb, zlepšuje bezpečnost, personalizaci a efektivitu. AI pomáhá v reálném čase identifikovat podvodné transakce, umožňuje finančním institucím nabízet na míru šité platební služby a zlepšuje zákaznický servis prostřednictvím chatbotů a virtuálních asistentů. Dále zvyšuje operativní efektivitu automatizací procesů a přináší prediktivní analýzu pro lepší pochopení tržních trendů a chování zákazníků. AI otevírá dveře pro vývoj nových platebních technologií, včetně inteligentních smluv. Přesto je nutné řešit výzvy spojené s ochranou dat a etickými otázkami.

Mezi vaše koníčky patří sport, hlavně pak lyžování, běh a cyklistika, dále také moderní umění, design a gastronomie. Co je pro vás dnes největším koníčkem?  

Nyní v zimě je mým největším koníčkem lyžování. České hory jsou pro mne oblíbeným místem pro víkendové výjezdy, ale když se naskytne příležitost a umoudří se počasí, ráda zamířím do Alp, zejména do Itálie a Rakouska, které nabízejí úchvatné sjezdovky i zážitky. Ale to neznamená, že bych opomíjela své ostatní záliby. Běh a cyklistika jsou pro mne jarní a letní nutností, poskytují mi svobodu a čas na přemýšlení, zatímco moderní umění, design a gastronomie jsou konstantou, která obohacuje můj každodenní život neustálými objevy a inspirací. Po náročném dni na sjezdovce pak není nic lepšího než relaxace ve wellness, což dokonale uzavírá můj zimní sportovní rituál.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Petr Kozlík

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama