e-news.cz - kurzy
Reklama

Jan Wiesner: Není možno se ze současné recese „proškrtat“

11.09.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Jan Wiesner: Není možno se ze současné recese „proškrtat“

Rozhovor s Janem Wiesnerem, prezidentem Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Jan Wiesner je prezidentem Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Zastává i další významné pozice v českých i mezinárodních institucích. Hájí zájmy podnikatelské sféry. Byl také viceprezidentem Hospodářské komory ČR a předsedou Svazu českých a moravských výrobních družstev.  

„V současné době si je vláda jista svojí převahou v Parlamentu, a proto nehledá příliš podpory u sociálních partnerů. Ale je třeba říci, že např. u konsolidačního balíčku s námi jedná až nyní a uvidíme, jak se zachová k našim protinávrhům, které jsme po dohodě s premiérem společně s odbory předložili. V některých dalších oblastech, které zabezpečují sociální smír, jednáme a vždy záleží i na souhlasném stanovisku pětikoalice a vlády,“ říká Jan Wiesner.

V čem je jiná ČR, podnikatelská a politická scéna dnes od doby před 30 lety?

Určitě nesrovnatelná ve všech směrech, ale smysl podnikání je stále tentýž. Před 30 lety dle mého názoru byla snaha politiků a státní správy daleko vstřícnější k řešení problémů, měla větší odpovědnost a úsilí o změny ve všech směrech. V současné době se více pozornosti věnuje odůvodňování, proč to či ono nejde a konkrétní opatření se řeší velmi zdlouhavě. Bohužel to má dopad na ekonomický vývoj a konkurenceschopnost našich podniků.

Jaké jsou cíle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů?

Prosazovat a hájit zájmy podnikatelské obce, vyjednávat s odbory a vládou. Základním cílem je prosazovat podmínky pro zlepšování podnikatelského prostředí a podmínek pro podnikání. Je to velmi široký cíl zahrnující oblasti školství (ve všech stupních), trhu práce a všech vlivů na jeho vývoj, budování infrastruktury, především dopravní (silniční a železniční), energetiky a věcí souvisejících, dále změny v oblasti legislativy (zejména daní, životního prostředí, pracovního prostředí, zemědělství, stavebnictví, průmyslu a souvisejících odvětví). KZPS ČR hájí zájmy svých členských organizací a vyjednává požadavky se státní správou a odbory, má své zastoupení v pracovních týmech MPO, MPSV, MV ČR, MZV, MZd, MZe, MKu, MŠMT, MF ČR. KZPS ČR je také součástí RHSD ČR (tripartity) a jeho pracovních týmů, zúčastňujeme se jednání o uzavírání kolektivních smluv vyššího stupně, zásadní je podpora digitalizace a automatizace všech výrobních i obslužných činností.

Co nejvíce tíží živnostníky, malé a střední podnikatele?

Obecně nestabilita prostředí, tedy neustálé změny legislativy (např. u zákoníku práce není schválena jedna změna a již se projednává další), změny daní (balíček), a narůstající byrokracie ve všech oblastech. V současné době je zejména tíží také ceny energií, úrokové sazby, ceny vstupů (materiálů) pro výrobu, dlouhodobě narušené dodavatelsko odběratelské vztahy a nedostatek pracovníků.

V předchozích letech se kladl důraz na učňovské školství a propojení podnikatelské sféry. 

K tomuto problému vzhledem k neřešení problematiky učňovského školství především ministerstvem školství jsme zpracovali ve spolupráci s naším Svazem podnikatelů ve stavebnictví za podpory SP ČR a HK ČR návrh řešení, který byl projednán tripartitou v lednu letošního roku a MŠMT jako gestorovi bylo uloženo ve spolupráci s věcně příslušnými ministerstvy dopracovat tento návrh do konkrétních řešení do 30. června t.r. Tento termín nebyl splněn a je prodloužen do září 2023. V návrhu je mimo jiné řešení nezbytného propojení s podnikatelskou sférou, což je zásadní pro budoucí vývoj.

Zdá se, že současná vláda podporuje spíše studenty do středních škol a gymnázií. Již tak je nedostatek řemeslníků a lidí ve výrobě. Jak to vidíte vy?

Ano, toto je nedostatek a dlouhodobé řešení této situace neustále trvá. A není to jen rozbití celého systému učňovského školství po roce 1989 a jeho převod pod tehdejší ministerstvo hospodářství a znevýhodnění tehdejšího systému učňovských škol včetně internátů, které byly ve většině případů zlikvidovány. Proto s každou vládou jednáme o systematickém řešení této problematiky, které už jenom stárnutím populace vede k nedostatku těchto profesí ve výrobě a službách. Dost podstatný vliv mohou mít i média, která by v propagaci řemesel napomohla, např. ovlivňováním rodičů, kteří by u manuálně zručných dětí měli podporovat studium řemeslných oborů. Pořád platí, že řemeslo má zlaté dno a bude to platit i do budoucna. I přes vývoj umělé inteligence, automatizace apod. bude řemeslná práce v některých oborech nenahraditelná a vývoj materiálů a řemeslných postupů bude práci usnadňovat. Technologické postupy se neustále vyvíjí, což u některých řemesel snižuje fyzickou náročnost. Kvalitní řemeslník nemusí mít strach z nedostatku práce v jakémkoli období.

Říkáte, že modernizace a automatizace je potřeba, ale na to podnik musí mít. Mají dnes na podniky na investice? 

Obecně větší podniky mají více možností, ale zejména záleží na ziskovosti podniku, kolik může investovat. V současné době je tato potřeba značně narušena zejména vzniklými náklady na předražené energie a ceny materiálů nutných pro výrobu. Tyto nárůsty se v některých případech nepodařilo promítnout do ceny dodávky pro odběratele a v tom případě nezbývají prostředky na investice. Dalším faktorem je inflace a tlak na navýšení platů a mezd bez vazby na produktivitu práce, což také snižuje možnost investovat do modernizace. 

Nejdřív musíme posílit ekonomiku, pak se mohou dělat další kroky. Kdy se tak stane? 

Samozřejmě vše záleží na ekonomice a není možno se ze současné recese „proškrtat“. Při všech jednáních s představiteli ministerstev a vlády zdůrazňujeme, že chápeme nutnost současnou situaci veřejných financí řešit, ale že je nezbytně nutné, aby opatření k ozdravění zabezpečila a stimulovala ekonomický rozvoj a růst, který je jediným východiskem. Je tedy odpovědností koalice a vlády, aby tato opatření realizovala. Za podnikatelskou stranu předkládáme návrhy a jednáme, ale mnohdy s malým porozuměním. 

Čtyřdenní pracovní týden by se každému líbil, ale ekonomika je neúprosná a musí být připravena na to, aby tuto změnu bylo možné zavádět. Kdy na to bude připravena?

V dohledné době nevidíme, a ani se nedá odhadnout, kdy na to bude ekonomika jednotlivých podniků připravena. Vždyť ani v současné době nevíme a neznáme podmínky na delší časový úsek, v důsledku nedostatku pracovních sil, kde mnozí plní velice těžko termíny dodávek, neznají vývoj cen výrobních vstupů, vývoj v energiích a dalších podmínek pro výrobu. Po každé vládě vždy požadujeme zpracování celkové hospodářské strategie země, což se za posledních 20 let nepodařilo. Po nástupu doc. Havlíčka na MPO byly práce na celkové hospodářské strategii započaty, bohužel pandemie covid a následná energetická krize práce přerušily a od té doby se opět nezpracovává. Dílčích strategických návrhů jednotlivých resortů je hodně, nejsou však koordinovány, což je zásadní. Dle mého názoru by měl být gestorem Úřad vlády, který by měl spolupráci resortů zajistit.

Proč je podle vás jednání se slepými a hluchými a tripartita neplní svoji roli?

V současné době si je vláda jista svojí převahou v Parlamentu, a proto nehledá příliš podporu u sociálních partnerů. Ale je třeba říci, že např. u konsolidačního balíčku s námi jedná až nyní a uvidíme, jak se zachová k našim protinávrhům, které jsme po dohodě s premiérem společně s odbory předložili. V některých dalších oblastech, které zabezpečují sociální smír, jednáme a vždy záleží i na souhlasném stanovisku pětikoalice. Koncem září bude jednání tripartity, kde hlavním bodem je projednání státního rozpočtu na rok 2024 a jehož součástí by měly být i výsledky jednání o všech návrzích opatření na příští rok.

Jak vidíte konsolidační balíček současné vlády? Je vůbec opravitelný?

Diskuse o něm měla se sociálními partnery rozhodně začít dříve a rozumné návrhy se měly akceptovat. Mnohé věci jsou nelogické a nepřinesou předpokládané přínosy. Podporujeme prorůstová opatření na podporu ekonomického růstu a hospodářského vývoje. Jen to zabezpečí stabilitu, konkurenceschopnost a zvyšování životní úrovně. Podstatný negativní vliv na stávající situaci mělo zrušení superhrubé mzdy a zrušení EET. Dopady budou zejména v příštím období, a i po všech opatřeních budou narušovat podnikatelské prostředí. 

Je podle vás možná důchodová reforma?

Důchodová reforma je nezbytně nutná a při jejím zpracovávání je nutná shoda koalice s opozicí, aby bylo možné udržet kontinuitu v její realizaci, není únosné, aby každá vláda měnila podmínky. Občané musí tyto podmínky znát a musí mít možnost se na stáří zajistit.

Jak vidíte vývoj inflace a její vliv na podnikatelskou sféru?

Inflace postihuje všechny, podnikatele, občany, stát, nesmí nepředvídatelně skokově narůstat. Potvrzujeme, že vliv na podnikání, jak je výše řečeno, je podstatný. S tím souvisí i navyšování úrokových sazeb, má negativní dopad na ekonomický růst, zdražuje financování podnikům a občanům hypotéky a další. Opatření na snížení inflace byla jak ČNB, tak vládou udělána pozdě. 

Čemu se věnujete, když nemusíte pracovat? 

Kultuře, správě lesů a myslivosti. 

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Janem Wiesnerem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama