Apogeo
Reklama

Jan Smola: Naprostá většina našich zákazníků staví dům jednou za život

26.02.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Jan Smola: Naprostá většina našich zákazníků staví dům jednou za život

Rozhovor s Janem Smolou, ředitelem a členem správní rady HELUZ cihlářský průmysl a.s. 

Jan Smola je ředitel a člen správní rady HELUZ cihlářský průmysl. Historie firmy sahá až do roku 1876. V současnosti nadnárodní společnost působí na poli stavebních systémů, izolačního skla, dřevovýroby a v dalších odvětvích. Provozuje také sportovní areály a několik dalších firem.

„V současné době je pozemní stavebnictví po několika dobrých letech opět v útlumu. Vliv na to má mnoho faktorů, ale mezi ty zásadní patří především cena peněz a dostupnost stavebních parcel,“ říká Jan Smola

Kdy se objevila cihla jako stavební prvek?

Pálená cihla je známá již od starověku. Za tu dobu však doznala podstatných změn a nyní se řadí mezi jedny z nejmodernějších stavebních materiálů, které umí nabídnout vysokou přidanou hodnotu, bezpečnou, jednoduchou a rychlou výstavbu.

Cihly jsou stavebním materiálem, který se vyznačuje svou dlouhou životností a schopností poskytnout zdravé a příjemné bydlení. Moderní cihly mají vynikající tepelněizolační parametry, splňující požadavky nízkoenergetických a pasivních domů, a to bez nutnosti dodatečného zateplení.

Patříte mezi největší výrobce cihel v zemi. Je dostatek základních surovin pro výrobu cihel?

Ano, naše společnost disponuje zásobou materiálu – cihlářské hlíny, na mnoho desítek let dopředu. Cihelny se vždy stavěly v místech, kde bylo ložisko, dostatek materiálu v místě byl a je klíčovou podmínkou pro úspěšný a ekonomicky smysluplný provoz.

Jak je na tom podle vás stavebnictví?

V současné době je pozemní stavebnictví po několika dobrých letech opět v útlumu. Vliv na to má mnoho faktorů, ale mezi ty zásadní patří především cena peněz a dostupnost stavebních parcel.

Je to nepříjemná situace, a to zejména s ohledem na skutečnost, že se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem bytů, a tou současnou situací se celý problém jen prohloubí, nedivil bych se, kdyby ceny nemovitostí v důsledku nízké nabídky opět začaly významně růst.

Poptávka po cihlách spadla kvůli vysoké ceně o třetinu. Co ji nahradilo?

Nic. Propad se netýká jen cihel, ale prakticky všech materiálů. Cena nejen cihel, ale všech materiálů pro stavbu, odráží rostoucí náklady výrobců. Současně si nemyslím, že poptávka spadla primárně kvůli vysoké ceně cihel. Cihly tvoří jen asi 10% nákladů na výstavbu. Klíčový důvod propadu poptávky spatřuji zejména v ceně a dostupnosti hypoték. Prakticky všichni naši zákazníci financují své projekty prostřednictvím hypotečních úvěrů, které, jak známo, zásadně podražily vlivem skokového zvýšení úrokových sazeb. Trh se s touto situací bude muset naučit žít. Nepředpokládám, že by se ještě hypoteční úvěry mohly dostat na úrokové sazby okolo dvou procent, jak tomu bylo v minulosti.

Je výroba cihel energeticky náročná?

Ano, energie mají velmi významný podíl na výrobních nákladech. Cihly se pálí v cihlářských pecích, a to vyžaduje poměrně značné množství plynu, pro výrobu je nutné také nezanedbatelné množství elektrické energie. Ale právě díky výpalu dosahují cihly svých vlastností a dlouhé životnosti, která nám vloženou energii bohatě vrátí.

Stejně, jako u ostatních výrobků s nezanedbatelným podílem energií, i pálené cihly reagovaly na vývoj cen energií, nejprve tím, že jejich cena rostla a nyní, když se cena energií snížila, zase korekcí směrem dolů.

Nyní bych řekl, že se situace stabilizovala a jak ceny výrobků, tak ceny energií našly svou novou cenovou hladinu.

Proč nevěříte současnému trendu dřevostaveb?

Nic takové jsem neřekl. Jednak si nemyslím, že můžeme hovořit o trendu. Pokud je mi známo, tak takzvaných dřevostaveb se postaví něco okolo 14 % ze všech rodinných domů. A za druhé proti dřevostavbám absolutně nic nemám, pokud se jedná o dřevostavby například sruby, roubenky, tedy pokud jsem jakožto obyvatel schopen, si nějakým způsobem užít to, že součástí konstrukce mého domu je to krásné voňavé dřevo. Těch je však bohužel nesmírně málo z toho celkového počtu „dřevostaveb“.

Pokud se ale bavíme o prefabrikovaných domech, kde je z interiéru sádrokarton a z exteriéru polystyren, tedy dřevo ani nevidíte, ani necítíte. Pak si nemyslím, že to je s ohledem na životnost a užitné vlastností toho domu cesta, kterou bych se chtěl vydat.

Jak sofistikované jsou dnešní cihly a lze je ještě nějak vylepšit?

Moderní cihly v mnoha ohledech předběhly svou dobu a dále je vylepšovat bude velmi složité. To, co ale vylepšit lze, je lépe edukovat trh a zákazníky, naučit je, aby si z široké nabídky uměli vybrat a nakombinovat jednotlivé cihly tak, aby splňovaly jejich představy. Máme cihly tepelněizolační, se zvýšenou pevností, akustikou, akumulací atd. Je tedy třeba zvolit pro každou část domu a konkrétní potřebu ten správný sortiment, aby vše dokonale fungovalo a naše očekávání byla naplněna. Právě v tom je síla a velká přidaná hodnota zděného domu, umí být velmi variabilní a lze jej snadno přizpůsobit nejrůznějším požadavkům.

Proč vaše firma přišla s iniciativou Smysluplný celek a na jakých pilířích tato iniciativa stojí?

Naprostá většina našich zákazníků staví dům jednou za život. Je tedy pochopitelné, že nemohou mít dostatek zkušeností a mnohdy ani nevědí, na co se soustředit, na co si dát pozor a na co nezapomenout.

Iniciativa Smysluplný celek si klade za cíl pomoci všem, kteří o to budou stát, získat ucelené informace a návod, jak postupovat nejen při výstavbě samotné, ale zejména již od začátku, tedy od okamžiku, kdy nás poprvé napadne, že bychom si chtěli postavit dům.

Na webových stránkách popisujeme soubor bodů na které je dobré se zaměřit již ve fázi plánování a dosáhnout tak toho, aby dům dobře fungoval nejen dnes, ale i v budoucnu, až se naše potřeby změní.

Jak lze stavět domy smysluplně?

Je potřeba především dobře plánovat, ujasnit si, co od domu budeme požadovat, a to po celou dobu jeho životnosti. Zděný dům postavíte bez problémů za jediný rok, ale naše potřeby se v čase mění, rodina se vyvíjí a dobře navržený dům by se měl být schopen vyvíjet spolu s námi.

Zdánlivé maličkosti, jako je naplánovat dostatečný úložný prostor, šatny, garáže apod. nám mohou výrazně zpříjemnit bydlení v našem novém domě. Pokud nezohledníme náš životní styl, koníčky, tak po postavení domu můžeme zjistit, že nemáme kam dát například lyže nebo kolo. Stejně tak dispozice a konstrukční řešení jednotlivých místností by mělo být předmětem detailní analýzy. Často vidíme tenké příčky navržené mezi wc, koupelnou a například ložnicí. Nevím jak vy, ale já osobně nepotřebuji z postele v ložnici slyšet vše, co se děje v koupelně.

Proč je důležité nešetřit na prováděcí dokumentaci?

Správný postup by měl být takový, že před projektováním stavby samotné oslovíme architekta, který s námi projde naše očekávání, zohlední naše preference a potřeby, následně připraví studii domu tak, aby s ohledem na možnosti parcely a naše dostupné finanční prostředky co nejlépe odpovídal našim představám.

Poté se zpracovává projekt pro stavební řízení v rozsahu minimálně odpovídajícím platným normám a požadavkům stavebních úřadů. Na základě této dokumentace je následně stavba povolena.

Problém je v tom, že projekt pro stavební řízení zdaleka neobsahuje řešení konkrétních detailů a nelze podle něj efektivně stavět. Respektive nás nutí částečně improvizovat až v okamžiku výstavby a vymýšlet řešení, která měla být dávno vymyšlená. Například prostupy pro jednotlivá řemesla řešit, až když hrubá stavba stojí, dělat otvory do stěn a stropů, které jsme před tím postavili.

Naproti tomu, pokud máme dobře zpracovanou prováděcí dokumentaci, jsme schopni nejen připravit vše potřebné již ve fázi výstavby samotné, ale máme možnost poptávat dodavatele na základě položkového rozpočtu a dobře si tak srovnat výhodnost jednotlivých nabídek dodavatelských firem. Stejně tak postup jednotlivých činností lze lépe naplánovat a efektivněji využít prostředky a techniku a tím ušetřit nemalé finanční prostředky.

Dobrá prováděcí dokumentace není levná, ale věřte, že se vyplatí a v konečném důsledku přinese časové i finanční úspory na celé stavbě.

Proč je prozíravé vybudovat v domě těžké stropy?

Pokud pomineme fakt, že těžký strop domu zajistí lepší tepelnou setrvačnost, akumulaci, lepší akustiku, požární odolnost atd., tak je zde ještě jeden důležitý faktor. Pokud stavíme například tolik oblíbený bungalov, tak díky těžkému stropu do budoucna získáme možnost jednoduše, levně a rychle přistavět další patro.

Cenový rozdíl mezi tzv. lehkým a těžkým stropem je při výstavbě v řádech nižších desítek tisíc korun. A za tuto nepříliš vysokou investici např. padesáti tisíc korun dostaneme další stavební parcelu.

Osobně si myslím, že chtě nechtě se bude muset vrátit trend vícegeneračního bydlení, protože cena pozemků dnes běžně dosahuje nákladů na výstavbu celého domu. Není výjimkou, že pozemek stojí okolo pěti milionů korun a za to lze již postavit pěkný dům. No a pokud nechcete v budoucnu bydlet s dětmi, můžete využít půdu například ke skladování všeho, co v průběhu života nashromáždíte a do domu se už nevejde.

Myslíte, že se budou v budoucnu průmyslově stavět domy na 3D tiskárnách? Nahradí tím klasickou cihlu?

To, že se budou stavět domy pomocí 3D tisku určitě nelze vyloučit, ale nemyslím si, že toto bude přímou konkurencí cihly samotné. Cihla je zde po staletí právě díky svým vlastnostem, variabilitě a jednoduchému použití. Jak vím, tak výrobci cihel intenzivně pracují zejména na dalším urychlení výstavby a automatizaci zdění. Keramický střep je díky svým vlastnostem v mnoha ohledech dosti unikátní, takže se nebojím, že by byl v budoucnu zcela nahrazen.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Janem Smolou

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama