e-news.cz - kurzy
Reklama

Autem na dovolenou? 10 tipů, jak ochránit své vozidlo

30.06.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Autem na dovolenou? 10 tipů, jak ochránit své vozidlo

Cestovatelská sezóna je v plném proudu, a proto Allianz přináší deset tipů a rad motoristům, kteří chtějí do cílové destinace dorazit bezpečně a bez zbytečného stresu. Na co by si tedy řidiči měli dát během dovolené pozor?

„Ať už motoristé vyrazí na chalupu nebo k moři, měli by si uvědomit, že zloději nejsou to jediné nebezpečí, které je a jejich vozidlo může potkat. Lidé za volantem často přeceňují své schopnosti, nevěnují dostatečnou pozornost řízení a neberou v potaz technické parametry vozidla. Je důležité myslet i na to, že pokud jedete s celou rodinou k moři, váha vozidla se může změnit i o několik desítek či stovek kilogramů a auto se začne chovat jinak, než když s ním jezdíte každý den sami do práce,“ upozorňuje metodik likvidace autopojištění Allianz Libor Beran.

Zloději

Opatrnost je vždy na místě, a proto by mělo být samozřejmostí nenechávat věci na středovém panelu, na sedačkách, zadním okně – ať už jde o kabelky, mobily, notebooky, či batohy.

Kola

Poté, co jsou jízdní kola v nosiči řádně upevněna, je zapotřebí při jízdě myslet na to, že se změní rozměry vozidla – především pak před podjezdy, tunely či vjezdem do podzemní garáže. Je důležité znát nejen celkovou výšku či šířku automobilu s jízdními koly, ale kontrolovat jejich upevnění i během cesty. Tip: Některým motoristům se vyplatilo si na palubní desku napsat varovný lísteček, že kola vezou.

Únava

V letních měsících jsou velmi časté dlouhé noční přejezdy, kdy řidiči podcení nebezpečný mikrospánek. Motoristům proto Allianz doporučuje zařadit do jízdního plánu přestávky na protažení, občerstvení a samozřejmě i spánek.

Rychlost

Nedodržování dopravních předpisů? Podle statistiky Allianz může vyšší rychlost až za polovinu dopravních nehod. Řidiči by měli zpozornět především v obcích, v zatáčkách, či u zúžení pruhů.

Navigace

Navigace je bezesporu důležitou součástí cestovní výbavy. Je však důležité nezapomínat na to, že manipulace s ní by neměla probíhat za jízdy. Nepozornost za volantem je častou příčinou nedobrzdění a následné havárie.

Telefon

Stejná pravidla jako pro navigaci platí i pro mobilní telefon – psaní, telefonování, či natáčení a focení. To vše vede k nepozornosti a může mít stejné důsledky jako řízení pod vlivem alkoholu, protože řidič ztrácí schopnost se plně věnovat provozu.

Velikost a váha

Pokud čtyřčlenná rodina vyrazí na dovolenou s plně naloženým kufrem, váha vozidla je najednou vyšší i o několik desítek či stovek kilogramů. Naložené auto nejen více váží, ale má i delší brzdnou dráhu a celkově jiné jízdní vlastnosti. Na jiné jízdní vlastnosti je zapotřebí myslet i v případě, že si vozidlo řidiči půjčí – u takového karavanu nebude jiná jenom váha, ale i celkové rozměry, proto je dobré pořídit například i přídavná zrcátka.

Počasí

Letní bouřky, deště, případně i rozvodněné vodní toky… To, že terénní auto v protisměru bez problému projelo vodní plochou, neznamená, že tomu bude stejně i u naloženého rodinného vozidla. Zejména v lagunách, které se často tvoří po přívalových deštích, pak může dojít k výraznému poškození motoru, mnohdy až k totální škodě za stovky tisíc korun.

Ohniště

Ať už motoristé vyrazí na chatu nebo třeba do kempu, neměli by podcenit ani fakt, že v blízkosti ohniště rozhodně není jejich vozidlo v bezpečí.

Asistence

Pro klidnou dovolenou bez zbytečné stresu je dobré mít po ruce kontakt na asistenční službu – 241 170 000. Asistence od Allianz funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu jako nepřetržitá pomoc na cestách. Základní asistenční služby jsou automatickou součástí všech čtyř balíčků autopojištění. A asistence nejen kdykoliv poradí, ale i odtáhne vozidlo či pomůže s opravou. V balíčcích PLUS, EXTRA, a MAX je pak zahrnuta rozšířená asistence. Ta řidičům v případě poruchy či zničení vozidla půjčí náhradní vozidlo, zajistí ubytování a přepravu posádky, ale také pomůže v případě ztráty či zabouchnutí klíčů od vozu.

Foto: Pixabay

Zdroj: Allianz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama