Během pandemie poklesla v Praze poptávka po spolubydlení o čtyřicet šest procent

09.02.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Během pandemie poklesla v Praze poptávka po spolubydlení o čtyřicet šest procent

Pandemie COVID-19 změnila trend takzvaného spolubydlení. To je dominantní především ve velkých městech jako je Praha a Brno a typické zejména pro studenty vysokých škol. Výchylky na trhu v uplynulých letech korespondují s vývojem pandemie a uzavíráním vysokých škol, zejména na konci roku 2020.

Přestože se trh pomalu oživuje, poptávka před zahájením školního roku 2021/2022 byla zhruba jenom na padesát procent poptávky z konce léta 2019. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 600 nemovitostí v hodnotě přesahující osm miliard korun. Inzertní portál UlovDomov.cz sleduje vývoj segmentu spolubydlení již sedm let.
Odborníci ze společnosti UlovDomov.cz za poslední tři roky zaznamenali dvakrát více nabídek spolubydlení v Praze než v Brně, obě města dohromady však tvoří přes tři čtvrtiny českého trhu v segmentu spolubydlení.První významnější nárůst zájmu o tento typ pronájmu od nástupu koronakrize evidují data UlovDomov.cz až loni na podzim, což se typicky váže na návrat studentů do velkých měst a prezenční výuku na českých univerzitách. „Když porovnáme období před a po nástupu korony, tak jen v Praze poklesla poptávka po spolubydlení o čtyřicet šest procent. Je možné, že s nástupem pandemie si část lidí nastavila přísná pravidla pro kontakt s okolím, takže od tohoto způsobu bydlení postupně ustupovala. Navíc studium dlouho probíhalo jen na dálku, takže i potřeba bydlet v místě univerzity ustoupila do pozadí,“ vysvětluje Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. „V uplynulých dvou letech jsme zároveň byli svědky mírného zlevnění pronájmů, takže je pravděpodobné, že se zvedlo i procento studentů, kteří si finančně mohli dovolit bydlet sami,“ dodává Hrbatý.
Od nástupu pandemie platí, že osmdesát šest procent sledované poptávky spolubydlení se stále váže na Prahu a Brno. V případě nabídky jde o sedmdesát čtyři procent, v poslední době tedy Praha a Brno poptává více spolubydlení než je na trhu nabízeno. „Můžeme se domnívat, že spolubydlení nevyhledávají jen studenti, ale i další skupiny lidí. Například ti, kteří do města dojíždí za prací, chtějí na bydlení ušetřit a nevadí jim společnost v bytě, případně ji vyloženě preferují,“ uvažuje Michal Hrbatý.
Pro řadu studentů je spolubydlení alternativou ke kolejím. „V probíhajícím školním roce byl o koleje z logických důvodů opět mnohem vyšší zájem než o rok dříve. Souvisí to s tím, že jsme dlouho dopředu avizovali prezenční výuku, kterou se nám zatím podařilo udržet po celý školní rok,“ uvedl tiskový mluvčí Mendelovy univerzity v Brně, Filip Vrána.
Zájem o spolubydlení podle expertů sice znovu zvolna ožívá, na hodnotách před pandemií ale ještě zdaleka není. „Je potřeba vzít v potaz, že dynamiku nájemního trhu ovlivňuje i určitý smluvní cyklus. Většina nájmů tak má podmínky prakticky fixované na rok, někdy i déle,“ říká Michal Hrbatý z UlovDomov.cz. Pokud si tedy například část studentů sjednala pronájem bez spolubydlících za dobrou cenu začátkem či během roku 2021, pravděpodobně v tomto režimu budou pokračovat minimálně po dobu trvání smlouvy.
Foto: Pixabay
Zdroj: Ulovdomov.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama