e-news.cz - kurzy
Reklama

Progresivní zdanění dávno máme, minimální mzda není důležitá a co teprve ty superhrubé hrátky

01.12.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Progresivní zdanění dávno máme, minimální mzda není důležitá a co teprve ty superhrubé hrátky

Vedle koronaviru hýbe podzimem diskuse o mzdách – o zrušení superhrubé mzdy, o progresivním zdanění i o minimální mzdě. Ne vše je tak, jak se to na první pohled jeví.


Začněme u superhrubé mzdy, kterou Poslanecká sněmovna přijala jinak, než si ke svému překvapení většina poslanců přála a nyní se další rozhodování o jejím osudu přesouvá do Senátu. Zaměstnanci se těší na to, že získají k dobru několik tisícovek měsíčně, zaměstnavatelé však budou nadále pracovat se superhrubou mzdou, která sama od sebe změnou zákona nezmizí.
I nadále totiž budou za zaměstnance odvádět sociální a zdravotní pojištění nad rámec toho, co si napřímo zaplatí pracovník. Těch 33,8 procenta, které dnes platí zaměstnavatel, nikam nezmizí, jen se změní způsob výpočtu daně. Všichni už asi vědí, že patnáctiprocentní sazba se má podle vládního návrhu počítat napřímo z hrubé mzdy, a ne až po přípočtu povinných odvodů, které hradí firma. Nechejme se ale překvapit, jak vyjednávání mezi vládou a Senátem dopadnou. Zaměstnavatelé však i napříště budou rozeznávat hrubou a superhrubou mzdu, protože se jedná o dvě různé položky, se kterými budou nadále pracovat.
Podobně zavádějící je tvrzení, že v Česku neexistuje progresivní zdanění mezd. Ministryně financí Schillerová s ním chce pro svou stranu získat politické body, ale něco podobného dávno existuje. I když se to nahlas moc neříká.
Pojďme si trochu započítat. Kdo dnes bere dvacet tisíc měsíčně, platí daň z příjmu ze superhrubé mzdy po započtení slevy na poplatníka něco přes sedm procent. Ten, kdo má na pásce dvojnásobnou měsíční odměnu, státu na dani odvede více než jedenáct procent. A tak dále a tak dále. Příjemci stotisícové mzdy platí státu více než třináct procent. Progresivní zdanění už tedy máme, vláda plánuje něco jako superprogresivní daňový systém, který nůžky více rozevře.
Na podzim se nám nevyhnula ani každoroční debata o navýšení minimální mzdy. I letos se nám odbory a ministerstvo práce a sociálních věcí snažilo vtlouct do hlavy, že máme hrozně nízkou minimální mzdu, kterou je nutné zvýšit. Zaměstnavatelé a pravicové strany oponují, že už bylo zvyšování dost, a navíc zrovna nyní není dobrá doba pro opětovné zvyšování.
Osobně mě mrzí, jak málokdy zaznívá, že nejde o minimální mzdu jako takovou, protože tu moc lidí nepobírá. Mnohem důležitější je vliv výše minimální mzdy na tak zvanou zaručenou mzdu. Ta nařizuje zaměstnavatelům vyplácet nejnižší možnou částku u určitých profesí. Příští rok tak už bude v některých případech nutné platit zaměstnancům nejméně 30 400 korun měsíčně. A s takovou částkou už nemůže být řeč o nějakém mzdovém chvostu v rámci Evropské unie a neobstojí ani porovnání se Slovenskem – což rád tvrdí a na svých grafech ukazuje šéf odborů Středula.
Kdo pracuje s pracovníky ze zemí mimo EU, ví, že těmto zaměstnancům musí firmy platit dokonce 1,2násobek zaručené mzdy. Tuto nepochopitelnou mzdovou diskriminaci ve prospěch cizinců rovněž prosadil tandem odborů a ministerstva práce. V neposlední řadě má minimální mzda vliv například na výši odvodů do zdravotního pojištění u samoplátců, má rozsáhlé daňové důsledky a ovlivňuje i některé sociální dávky. Opravdu se při jejím pravidelném navyšování nejedná jen o tu základní proklamovanou částku.
TOMÁŠ SURKA, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta.
Foto: pixabay.com
Zdroj: OnePage


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama