e-news.cz - kurzy
Reklama

Ole Hansen: Výnosy za 3. čtvrtletí odstartovaly slibně. Velká očekávání patřila Netflixu a Tesle

27.10.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ole Hansen: Výnosy za 3. čtvrtletí odstartovaly slibně. Velká očekávání patřila Netflixu a Tesle

Výnosy firem z indexu S&P 500 za 3. čtvrtletí jsou zatím lepší, než se čekalo. Technologický sektor vykazuje oproti loňskému roku zlepšení o téměř deset procent.
Zůstáváme tak ohledně výnosů za 3. kvartál optimističtí, i když u některých až příliš populárních akcií nejspíš sem tam dojde k nějakému zaškobrtnutí. Společnosti Netflix a Tesla, které zveřejnili své výnosy včera, jsou letos zahrnuty do „amerického technologického byznysu“ a investoři do nich vkládají velká očekávání.
Už jsme několikrát zmínili, že výsledková sezóna za 3. čtvrtletí bude velmi důležitá, protože zotavení počítá s prudkým zvýšením firemních výnosů, kde se očekává mezikvartální růst o třicet pět procent. Pokud však výnosy takto nestoupnou, nebude snadné současnou cenovou hladinu akcií ospravedlnit, leda by investory čekalo příjemné překvapení ve formě fiskálního impulsu.
Své tržby a výnosy za 3. čtvrtletí již zveřejnilo 51 firem z indexu S&P 500* a zatím je to příjemné překvapení. Zejména výnosy byly mnohem lepší, než se čekalo. Meziročně je sice růst tržeb i výnosů záporný, ale už jen -2,7 procent v případě tržeb a -19 procent v případě výnosů. Informační technologie navíc vykazují ve 3. čtvrtletí meziroční zvýšení výnosů o deset procent, což jasně ukazuje ochotu investorů při nákupu akcií technologických firem riskovat. Podle odhadovaných výnosů se zatím zdá, že americké firmy dosáhnou už ve 3. kvartálu roku 2021 znovu rekordních výnosů. To by ovšem mohla nabourat nová americká vláda, pokud by realizovala Bidenovu daňovou politiku v rozsahu uváděném v kampaňových materiálech. Navrhované zvýšení daně z příjmů právnických osob a sazby GILTI (Global Intangibles Low-Taxed Income) by mohlo srazit výnosy firem z indexu S&P 500 až o deset procentních bodů a nejhůř by to odnesly IT, zdravotnictví a komunikační služby.

Zdroj: Saxo Group
Dokáže Netflix udržet svůj cash flow v černých číslech?
První opravdová zkouška širšího technologického segmentu na amerických akciových trzích přišla po včerejším uzavření trhů, kdy své výnosy za 3. kvartál uveřejnila firma Netflix. Její akcie se letos svezly na vlně vzestupu technologických firem během pandemie a poskočily o celých šedesát čtyři procent, takže se od ní ve 3. čtvrtletí očekávaly opravdu dobré výsledky. Údaje za 2. čtvrtletí však namísto výrazného růstu tržeb svědčily pouze o vyšší míře využití ze strany stávajících uživatelů. Zklamání na trzích tehdy srazilo akcie Netflixu o 6,5 procent, což je největší propad po zveřejnění výnosů firmy od 2. čtvrtletí roku 2019.
Zároveň ovšem došlo ke zdržení produkce obsahu, které s sebou přineslo zvýšení provozního cash flow, jenž ve 2. čtvrtletí vzrostl až na 1,04 miliardy dolarů, takže Netflix vygeneroval dosud největší volný cash flow ve své historii – 900 milionů dolarů, přičemž ještě ve 4. čtvrtletí roku 2019 to bylo minus 1,6 miliardy. Analytici očekávají, že letos bude mít volný cash flow 180 milionů dolarů a ve fiskálním roce 2021 se znovu propadne do červených čísel, a tak vyvstává otázka, zda Netflix vůbec kdy dosáhne takových zisků, které by odpovídaly jeho ocenění, jež činí u poměru EV/EBITDA téměř 5x globálního akciového trhu.

Zdroj: Saxo Group
Dominantní hráč Tesla
Před včerejším zveřejněním výnosů Tesly za 3. kvartál analytici očekávali, že její tržby vzrostou meziročně o třicet jeden procent na 8,3 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že akcie Tesly letos stouply o 426 procent, hraje se o hodně. Očekávání vystřelila do závratných výšek, protože investoři předpokládají, že se bude podíl elektromobilů na trhu zvyšovat a Tesla se postupně stane v automobilovém průmyslu dominantním hráčem. Firma nedávno oznámila snížení cen všech svých modelů a ve 3. kvartále zvýšila globální dodávky na 139 300 kusů, takže aby splnila svůj letošní cíl půl milionu vozů, musí jich v posledním kvartále prodat ještě 181 000. Krátkodobě je nyní pro Teslu klíčovým katalyzátorem rostoucí čínský trh s elektromobily, kam dodává vozy prostřednictvím své šanghajské Gigafactory a výhledy na tržby v Číně jsou také klíčem k tomu, jak zareagují ceny akcií. Historicky činila největší změna po zveřejnění výnosů cca 9,5 procenta a v souvislosti s výnosy za 3. čtvrtletí jsme očekávali značnou volatilitu už proto, jaké momentum ceny akcií letos získaly.

Zdroj: Saxo Group
V níže uvedené tabulce najdete zbývající významné firmy zveřejňující své výnosy tento týden.

Zdroj: Bloomberg a Saxo Group
* Do výsledkové sezóny 3. kvartálu jsou zařazeny firmy, jejichž fiskální čtvrtletí se alespoň ve dvou měsících překrývá s tímto kalendářním čtvrtletím. Společnost, jejíž výnosy se počítají k 31. srpnu (a jsou zveřejněny během září), je zahrnuta do výsledkové sezóny 3. kvartálu.
Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.
Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen osmnáct let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.
Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.
Foto1: pixabay.com
Foto + Zdroj: Saxo Group


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama