e-news.cz - kurzy
Reklama

Mzdový výměr – co je potřeba vědět a vzor pro 2024

02.08.2024, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mzdový výměr – co je potřeba vědět a vzor pro 2024

Zjistěte vše potřebné o mzdovém výměru pro rok 2024. V našem článku najdete vzor mzdového výměru a důležité informace, které byste měli vědět pro správné sestavení a pochopení mzdového výměru.

V zásadě existují čtyři možnosti, jak stanovit mzdu zaměstnance. Mzda může být:

  1. sjednána v pracovní smlouvě, ve které je popsána náplň práce a podmínky, které mu k práci zaměstnavatel vytvoří. Zde je též možno uvést výši mzdy (hrubé), případně i příplatky za práci přesčas, ve volných dnech atp. Pracovní smlouva vyjadřuje souhlas obou stran se vším, co je v ní uvedeno, pokud to neodporuje zákonu. Tím pádem i jakákoliv změna pracovní smlouvy – včetně úpravy mzdy – je podmíněna souhlasem obou stran. 
  2. sjednána v kolektivní smlouvě, kterou sjednává zaměstnavatel s odborovou organizací svých zaměstnanců. Změnu – včetně mzdových úprav – sjednává v tom případě zaměstnavatel opět s odborovou organizací.
  3. stanovena mzdovým výměrem, tedy samostatným dokumentem, který stojí mimo pracovní smlouvu. V tom případě může zaměstnavatel novým platovým výměrem mzdu změnit a nepotřebuje k tomu souhlas ani zaměstnance, ani odborové organizace (pokud neporuší kolektivní smlouvu nebo jinak nepřekročí zákon).
  4. určena vnitřním předpisem, pokud takový předpis neporuší povinnosti, vyplývající ze zákonů (např. nestanoví mzdu pod hranici minimální či zaručené mzdy). vnitřním předpisem pak může zaměstnavatel hromadně měnit mzdy zaměstnanců a to buď všem nebo jen na některých pracovištích či pracovních pozicích. 

Co je to mzdový výměr?

Je to samostatný dokument, na který odkazuje pracovní smlouva, není však její přílohou či součástí. Platební výměr musí obsahovat některé náležitosti, bez kterých by nebyl platný. Jsou to zejména:

  • jméno a příjmení zaměstnance, jeho osobní identifikační údaje,
  • výše (hrubé) mzdy, 
  • datum vystavení, 
  • způsob odměňování, termín a místo (způsob) výplaty mzdy,
  • mzdový výměr musí být podepsaný oprávněným pracovníkem zaměstnavatele. 

Jak vypadá takový mzdový výměr? – VZOR

Pokud mzdový výměr obsahuje výše uvedené náležitosti, je jeho podoba volná. V případě sporů (například pokud zaměstnavatel sníží mzdu a zaměstnanec s tím nesouhlasí), rozhodují soudy ve prospěch zaměstnanců v případech, kdy je platový výměr součástí pracovní smlouvy (či je tak v pracovní smlouvě uveden). Taková formulace je tedy nepřípustná a ani v samotném výměru nelze uvést, že mzda je sjednána, neboť mzdovým výměrem je mzda stanovena jednostranně zaměstnavatelem a zaměstnanci je její výše pouze sdělena.

Co je třeba dodržet

Mzdový výměr musí být zaměstnanci doručen buď osobně, poštou nebo elektronicky, a to nejpozději první den výkonu práce.  Většinou se doručuje do vlastních rukou a v písemné podobě. Mzdový výměr by měl tedy být vyhotoven ve dvou exemplářích, z nichž jeden je zaměstnanci předán. Podpis zaměstnance na platovém výměru může sice sloužit k prokázání toho, že byl tento dokument doručen, pokud však podpis zaměstnance chybí, na platnosti mzdového výměru to nic nemění.  

 Jak na případné změny?

Stanovení mzdy mzdovým výměrem je pro zaměstnavatele v některých ohledech výhodnější než sjednávání mzdy v pracovní smlouvě. Zaměstnavatel zejména může takto stanovenou mzdu jednostranně měnit a nemusí usilovat o souhlas zaměstnance. Změnu musí zaměstnanci pouze opět sdělit a to nejpozději první den její platnosti.

Výhody a nevýhody mzdového výměru

Možnost změnit (většinou snížit) mzdu je pro zaměstnavatele velké ulehčení. Mzdový výměr funguje dokonce tak, že i když s nově stanovenou mzdou zaměstnanec nesouhlasí, výměr je platný, pokud byl doručen. V případě, že zaměstnanec mzdový výměr nepřevzal, zaměstnavateli postačí, pokud prokáže, že jej doručil. Mzda nemůže být výměrem stanovena pod hranici minimální či zaručené mzdy a její výše nesmí být diskriminační. Jsou popsány případy, kdy zaměstnavatel využil mzdový výměr k tlaku na zaměstnance, aby dal výpověď. Platí však zásada, že za stejnou práci musí být přiznána stejná mzda – pokud tedy zaměstnavatel sníží některým zaměstnancům mzdu a jiným ji za stejnou práci (při stejných předpokladech) ponechá vyšší, může být postižen za diskriminaci. 

Jak je to u státních zaměstnanců (odkaz na platové tabulky)

Ve veřejném sektoru nelze stanovit výši výdělku dohodou, jedinou možností je, že zaměstnavatel stanoví plat podle platných předpisů a vystaví zaměstnanci platový výměr. Ten má obdobné náležitosti, jako mzdový výměr. Navíc zde však musí být odkaz na platové tabulky, tedy konkrétně:

  • v jaké platové třídě je zaměstnanec zařazen,
  • do jakého platového stupně je zařazen,
  • jaký je mu přiznán platový tarif,
  • výše všech ostatních pravidelně měsíčně vyplácených složek platu.

Z logiky věci vyplývá, že měnit zaměstnancům platy je prakticky vyloučené – přiznané platové třídy a stupně odpovídají kvalifikaci a senioritě každého zaměstnance.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Zoufalství pravicového voliče. Musí se ptát: Proč mi tohle „moje“ vláda dělá?

24.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Pravicoví voliči zdaleka nehlasovali jen „proti“ Babišovi. Hlasovali hlavně „pro“ něco: Pro zodpovědnou politiku. Pro razantní snižování veřejných výdajů. Pro osekání zbytečných vládních agend a snížení počtu lidí placených ze státního rozpočtu. Pro konsolidaci veřejných financí. A samozřejmě pro nezvyšování daní. Čeho se však dočkali?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Schmarcz: Čeká nás jaderná katastrofa? Energetiku, případně Zelený úděl by mohla řídit španělská eurokomisařka, která nenávidí atomové elektrárny

19.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Ve Španělsku vládne ultralevice. To by nám mohlo být jedno, kdyby premiér Pedro Sánchez nechtěl do Bruselu vyslat fanatickou odpůrkyni jádra. Což by nám rovněž ještě tak moc nevadilo, kdyby pro ni nechtěl energetické, případně klimatické portfolio. Kdyby se tak stalo, mohla by nám Tereza Riberová pořádně zatopit. Respektive my bychom si možná nezatopili, protože bychom neměli čím.

Letní brigády a daňové povinnosti

14.08.2024, Autor: Z blogosféry

Brigády na pracovní dohody nejsou automaticky osvobozeny od daně z příjmu, i z přivýdělku se platí daně. Zaplacenou daň z příjmu lze, na rozdíl od sociálního a zdravotního pojištění, obdržet zpět. Komu vznikne nárok na daňovou vratku? Jak může být daňová vratka vysoká? 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Reklama