e-news.cz - kurzy
Reklama

Minimální mzda v roce 2024

29.06.2024, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Minimální mzda v roce 2024

Nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovně -právním vztahu se nazývá “minimální mzda” a je vyhlašována vládou vždy s platností na jeden rok. Pro rok 2024 je minimální mzda 18.900 Kč za měsíc, neboli 112,50 Kč na hodinu. Vyhlášena je nařízením vlády č. 396/2023 Sb..

Na základě zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb.) se minimální mzda  vztahuje na všechny zaměstnance v pracovním poměru na dobu určitou i neurčitou, na dohody o provedení práce (DPP) či na dohody o pracovní činnosti (DPČ) i na souběžné pracovní poměry. Na minimální mzdu vzniká tedy nárok z každého pracovního poměru samostatně. V podstatě je to závazný limit pro všechny zaměstnavatele a to i v tam, kde se uplatňuje kolektivní vyjednávání o mzdách – nelze tedy ani kolektivní smlouvou sjednat mzdu nižší.

Vývoj minimální mzdy v ČR

Minimální mzda byla poprvé vyhlášena v roce 1991. Bylo to tehdy 2000 Kč měsíčně, čili 10,8 Kč na hodinu. O minimální mzdě se vedou teoretické spory, v nichž se na jedné straně uplatňuje zejména hledisko sociálních jistot zaměstnanců, na druhé straně pak negativní vliv na trh práce, neboť příliš vysoká minimální mzda může snižit nabídku pracovních míst. Nicméně – z původních 2.000 Kč měsíčně se minimální mzda vyšplhala na dvojnásobek s platností od 1. ledna roku 2000, tedy od začátku nového století.

V grafu je pozoruhodné zejména období let 2007 – 2012, kdy byla minimální mzda na úrovni 8.000 Kč měsíčně, tedy 48,10 Kč na hodinu. Bylo to v době finanční krize, kdy ekonomika čelila značným problémem.

Minimální mzda a pracovní doba

Částka minimální mzdy se vztahuje k tzv. stanovené pracovní době, což je 40 hodin týdně, potažmo 8 hodin denně, 5 dnů v týdnu, a celkem 168 hodin za měsíc.  V některých profesích je však stanovená pracovní doba kratší:

·  Nepřetržité či  více směnné režimy:    37,5 hodiny týdně

·  dvousměnné režimy                          38,75 hodiny týdně

·  krácení kolektivní smlouvou             dle dohody

Ve všech těchto případech se hodinová minimální mzda zvyšuje tak, aby měl zaměstnance (při odpracování stanovené pracovní doby) nárok na stejnou minimální mzdu. Vzorec pro výpočet je celkem jednoduchý. Minimální hodinovou mzdu (112,50 Kč) násobíme podílem základní (40 hodin) a individuálně stanovené pracovní doby. Dostaneme novou minimální hodinovou mzdu, kterou přepočteme na mzdu měsíční. Pro názornost: v nepřetržitém provozu je stanovená pracovní doba 37,5 hodiny týdně.

Na kalkulačce to provedeme jednoduše tak, že nejprve vypočítáme koeficient (40 : 37,5 = 1,0667) a pak tímto koeficientem vynásobíme hodinovou minimální mzdu (112,50 x 1,0667 = 120,00375). Výsledek zaokrouhlime na 120 Kč/hod.. Tímto postupem lze vypočítat minimální mzdu pro jakoukoliv stanovenou pracovní dobu:

Stanovená týdenní pracovní doba v hod. Minimální hodinová mzda v Kč
40112,50
38,75116,10
37,5120,00
35128,60

Krácení minimální mzdy a doplatek

V případě, že je sjednána kratší než stanovená pracovní doba, nebo pokud pracovník neodpracuje v kalendářním měsíci celou stanovenou pracovní dobu, minimální mzda se krátí úměrně skutečně odpracované době. Například za poloviční pracovní dobu (20 hodin týdně), náleží pouze poloviční minimální mzda (9 450 Kč za měsíc).

Naopak, pokud mzda v daném měsíci nedosáhne výše minimální mzdy a pracovník odpracoval stanovenou pracovní dobu, je zaměstnavatel povinen doplatit mzdu do výše minimální mzdy. Tento doplatek do výše minimální mzdy nelze nahradit mzdou za práci přesčas, příplatkem za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli – tyto částky se do dosažené mzdy nepočítají. Do mzdy (platu) se rovněž nezahrnují plnění poskytovaná v souvislosti se zaměstnáním, zejména náhrady mzdy, odstupné, cestovní náhrady,  či odměna za pracovní pohotovost.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: Skutečný problém tří těles

02.07.2024, Autor: red

Každý, kdo sleduje trochu soustavněji čínskou ekonomiku musí ta tři výrazná období jasně vidět. První začíná koncem roku 1978 a končí postupně mezi lety 2005, až 2012. Druhé trvá dosud.

Schmarcz: Proč si přát vítězství Donalda Trumpa? Není klima hysterik a mohl by zničit „zelené zlo“

29.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Ze všech možných obav z případného Trumpova vítězství mě zaujala tato: Prý by jeho zvolení znamenalo „konec hry“ pro válku s uhlíkem. To zní přímo báječně. A kdo že se tak moc bojí návratu ex prezidenta do Bílého domu? Nikdo jiný než Michael E. Mann, autor nechvalně známého „hokejkového grafu“, který spustil celosvětovou paniku a klima hysterii. Takže je to „směroplatné“ a můžeme se těšit, že obavy zelených lobbistů z návratu rozumné energetické politiky mají reálný základ.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Minimální mzda v roce 2024

29.06.2024, Autor: Martin Švehla

Nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovně -právním vztahu se nazývá “minimální mzda” a je vyhlašována vládou vždy s platností na jeden rok. Pro rok 2024 je minimální mzda 18.900 Kč za měsíc, neboli 112,50 Kč na hodinu. Vyhlášena je nařízením vlády č. 396/2023 Sb..

Kalkulačka pro výpočet čisté mzdy

26.06.2024, Autor: Martin Švehla

Nejčastějším typem příjmu fyzických osob je mzda. Zaměstnanec si ji sjednává se zaměstnavatelem jako peněžitou odměnu za odvedenou práci. V případě zaměstnanců ve práci přesčas, ve ztížených podmínkách, za dělenou směnu atp.).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Co dál s hutí Liberty? Prosím tě, vládo, hlavně ji nezachraňuj!

25.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Slavná ostravská huť krachuje. Už zase… Začalo to zpackanou tzv. českou cestou privatizace. Bývalý management, který se společnosti zmocnil tímto podivným, počátkem 90. let ovšem poměrně běžným způsobem, ji přivedl zu grunt. Pak se k ní dostal indický gigant Arcelormittal a zažila trochu lepší časy. Ten ji musel prodat kvůli antimonopolnímu úřadu, a to indicko-britské Liberty Steel. Ta však upadla do dluhů, mimo jiné dluží za energie a ocelárna je v konkursu. Čeká se, co udělá vláda. Doufejme, že nic. Bylo by to drahé.

Švehla: Daňová svoboda

24.06.2024, Autor: Martin Švehla

Aby si průměrný Čech mohl domů odnést 20 tisíc korun čistého, musí vydělat 35 785 korun hrubého. Z toho lze spočítat, že každoročně vyděláváme určitý počet dnů na stát a teprve potom, po zbytek roku, vyděláváme na sebe. Samozřejmě v průměru.

Schmarcz: Proč není pravda, že eurokomisař nemůže nic udělat pro svou zemi a proč potřebujeme mít v Bruselu lepšího reprezentanta

24.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Věra Jourová v Bruselu končí. V orgánech Evropské unie oblíbená komisařka, u nás doma a v celé střední Evropě spíše naopak. Důvod je zřejmý. Za deset let působení v centrále EU se naše zástupkyně zcela ztotožnila s postoji zelených progresivistických euroelit, které jsou v ostrém rozporu s českými národními zájmy. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zákon o daních z příjmu se bude měnit. Na co se připravit, když novela projde?

17.06.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s návrhem nového zákona o účetnictví Ministerstvo financí koncem května předložilo návrh na změnu zákona o daních z příjmů. Zákon by měl být účinný od 1. ledna 2025. Rozsah navrhovaných změn zákona o daních z příjmů je značný a některé pasáže zákona jsou zcela koncepčně přepracovány. Do zákona je začleněno i velké množství nových pravidel. Přinášíme stručný přehled nejvýznamnějších změn.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama