Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za letošní červen

16.08.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za letošní červen

Výrobní ceny v průmyslu vykázaly v červenci další zpomalení svého meziročního růstu a ceny v zemědělství dále prohloubily svůj dvouciferný meziroční pokles.

Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu v červenci klesl z červnových 1,9 % na 1,4 %, když trh očekával zpomalení na úroveň 1,5 %.

Výrobní ceny v zemědělství v červenci prohloubily svůj meziroční poklesl na 14,3 % poté, co v červnu jejich meziroční pokles činil 13,8 %.

Vývoj výrobních cen je v souladu se scénářem oslabování inflačních tlaků v české ekonomice, jakkoliv celková meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen projde v průběhu podzimu přechodnými výkyvy.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu zaznamenaly v červenci desáté zpomalení meziročního růstu v řadě, konkrétně z 1,9 % na 1,4 %, když finanční trh očekával zmírnění růstu cen na úroveň 1,5 %.

Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu byl letos v červenci nejslabší od února 2021, kdy shodou okolností činil taktéž 1,4 %.

ČNB ve své prognóze z počátku srpna očekává, že ceny průmyslových výrobců v letošním třetím čtvrtletí vzrostou meziročně v průměru o 1,0 % poté, co v letošním druhém čtvrtletí vzrostly meziročně o 3,9 %.

Meziroční zpomalení růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu bylo taženo vývojem cen v oddíle elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch, kde meziroční růst zpomalil z červnových 19,6 % na 15,9 %.

Ve zpracovatelském průmyslu byl v červenci vykázán meziroční pokles výrobních cen o 3,5 % po červnovém meziročním poklesu o 3,6 %.

V případě zpracovatelského průmyslu meziroční růst cen v červenci zpomalil mimo jiné v potravinářském průmyslu anebo ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů, v případě chemického průmyslu se prohloubil meziroční pokles cen.

V případě potravinářského průmyslu meziroční růst výrobních cen v červenci zpomalil z červnových 7,4 % na 4,9 %

Vývoj cen v zemědělství naznačuje, že by tempo růstu cen v potravinářském průmyslu mělo dále klesat i v dalších měsících, což by se mělo promítat i do cen pro koncové spotřebitele.

V případě zemědělských výrobců se v červenci meziroční pokles výrobních cen prohloubil na 14,3 % poté, co v červnu meziroční pokles cen činil 13,8 %.

Meziroční pokles výrobních cen v tuzemském zemědělství se může ve zbytku letošního roku dále prohlubovat.

V rostlinné výrobě meziroční výrobní ceny v červenci meziročně klesly o 24,5 %, když v červnu jejich meziroční pokles činil 25,7 %.

Živočišná výroba hlásí další znatelné zpomalení meziročního růstu výrobních cen z 6,3 % na 1,8 %.

ČNB ve své srpnové prognóze počítala pro letošní třetí čtvrtletí s meziročním poklesem cen v zemědělství o 10,6 % po meziročním poklesu o 8,2 % vykázaném v letošním druhém čtvrtletí.

Odeznívání cenových tlaků v průmyslu je v souladu se signály, jež přinášejí průzkumy z tohoto sektoru jak v případě české ekonomiky, tak i dalších evropských zemí.

V samotném srpnu může být série zpomalování meziročního růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu přerušena nízkou srovnávací základnou, kterou představuje cenový vývoj v loňském srpnu.

V září by ale měl meziroční růst cen v tuzemském průmyslu vykázat další zpomalení a v říjnu může být dokonce vykázán meziroční pokles výrobních cen v průmyslu, zřejmě ale půjde jen o přechodný jev.

Poté by ale ceny v průmyslu mohly vykázat meziroční pokles v prvních měsících roku 2024.

Vývoj výrobních cen náleží na seznam argumentů, které hovoří pro diskusi o postupném uvolňování měnové politiky ČNB.

V průběhu letošního podzimu by mohla přijít na pořad debata o zahájení postupného snižování úroků.

Osobně bych zahájení procesu snižování úroků ČNB očekával na listopadovém zasedáním bankovní rady.

Samozřejmě ale i nadále platí konstatování, že z pohledu ČNB budou pro její rozhodování o úrokových sazbách důležitá nejen aktuální data o inflaci, ale také vývoj mezd a inflačních očekávání v české ekonomice.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama