Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o nezaměstnanosti

09.03.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům o nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstala v únoru meziměsíčně beze změny, na úrovni 3,9 %, v souladu s očekáváním trhu. V meziročním vyjádření ovšem míra nezaměstnanosti vzrostla o 0,4 procentního bodu, což představuje další mírné zrychlení oproti meziročnímu nárůstu nezaměstnanosti pozorovanému v předchozích měsících.

V únoru se sice vrátil do převisu počet volných pracovních míst nad počtem uchazečů o práci, tento převis je ale v porovnání se situací v přechozích letech velmi mírný. Česká ekonomika v loňském druhém pololetí upadla do recese, což se postupně projevuje na trhu práce a lze předpokládat, že se meziroční růst míry nezaměstnanosti bude zrychlovat i v dalších měsících.

Míra nezaměstnanosti zůstala v únoru meziměsíčně beze změny na úrovni 3,9 %, což bylo v souladu s očekáváním finančního trhu. V meziročním vyjádření, tedy v porovnání s únorem 2022, vzrostla míra nezaměstnanosti o 0,4 procentního bodu, což je nejsilnější meziroční nárůst od dubna 2021. Očekáváme, že míra nezaměstnanosti setrvá na úrovni 3,9 % i v několika dalších měsících, což ale bude znamenat zrychlení jejího meziročního růstu.

Jakkoliv se s příchodem jara oživí sezónní práce ve stavebnictví či zemědělství a lesnictví, tak na trh práce postupně dopadá ochlazení aktivity v české ekonomice jako celku s tím, jak HDP vykázal mezikvartální poklesy v loňském třetím a čtvrtém čtvrtletí. Firmy jsou při najímání pracovníků opatrnější s tím, jak se celkově snaží zamezit výraznějšímu růstu svých výrobních nákladů.

Zároveň ale i nadále platí konstatování, že nezaměstnanost v české ekonomice je v rámci Evropy velmi nízká a dle nedávno zveřejněných údajů Eurostatu za letošní leden byla míra nezaměstnanosti v české ekonomice jasně nejnižší v rámci celé Evropské unie. Navzdory poklesu výkonu české ekonomiky a vysokým nákladům na energie a další suroviny se zaměstnavatelé snaží své zaměstnance udržet a vyhnout se výraznějšímu propouštění.

Za celý rok 2022 činila průměrná míra nezaměstnanosti v české ekonomice 3,4 %, což představovalo pokles z celoročního průměru 3,8 %, jenž byl vykázán za rok 2021. Ve výhledu na rok 2023 se rýsuje mírný nárůst míry nezaměstnanosti, celoroční průměr pro rok 2023 očekávám v oblasti 3,7 % s výhledem na pozvolné zlepšování situace v roce 2024.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama