e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k údajům o průmyslové výrobě za letošní červen 

09.08.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář k údajům o průmyslové výrobě za letošní červen 

Tuzemská průmyslová výroba si v červnu vedla lépe, než se čekalo, když po očištění o kalendářní vlivy vykázala meziroční růst o 0,9 %.

Tahounem růstu průmyslové výroby byla opět především výroba motorových vozidel a mimořádně silný meziroční růst vykázala druhý měsíc v řadě výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Podobně jako v předchozích měsících ale platí konstatování, že většina odvětví zpracovatelského průmyslu v červnu vykázala meziroční pokles výroby, což není příznivá zpráva.

Nepříznivou zprávou je prohlubující se pokles nových zakázek v průmyslu: meziroční pokles nových zakázek činil 5,8 %, přičemž klesly jak exportní, tak tuzemské nové zakázky.

Celkově lze prakticky doslovně zopakovat hodnocení, jež platilo i pro květen: průmyslová výroba jako celek si v červnu vedla lépe, než se čekalo, detailnější pohled na výrobu a na vývoj nových zakázek ale vede ohledně situace v tuzemském průmyslu ke smíšenému dojmu.

Průmyslová výroba v červnu po očištění o vliv počtu pracovních dní meziročně vzrostla o 0,9 %, zatímco finanční trh počítal s poklesem o 0,8 %. Sezónně očištěná data hlásí pro letošní červen meziměsíční růst průmyslové výroby taktéž o 0,9 %. Celkovému výsledku opět výrazně napomohla výroba motorových vozidel, jež vzrostla meziročně o 17,7 %.

Na meziroční růst výroby motorových vozidel příznivě působí jednak ještě stále efekty meziroční srovnávací základny a souběžně příznivě působí zlepšení situace na straně dodávek potřebných komponentů, tempo meziročního růstu výroby motorových vozidel se nicméně zpomaluje.

Odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení v červnu vykázalo meziroční růst výroby o 53,8 %, zde se dle prohlášení statistického úřadu příznivě projevila finalizace dlouhodobých zakázek. Finalizace dlouhodobých zakázek výkonu tohoto odvětví pomohla již v květnu, kdy výroba ostatních dopravníchprostředků a zařízení meziročně vzrostla dokonce o 57,1 %.

Dvouciferný meziroční růst výroby vykázala v červnu také farmacie (21,5 %) a výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (11,2 %). Bližší pohled na zpracovatelský průmysl ale již řadu měsíců ukazuje, že výroba ve většině odvětví stále meziročně klesá. 

Dvouciferné meziroční poklesy výroby hlásí výroba nábytku, oděvů anebo výroba základních kovů či kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, celkový výčet položek s dvouciferným poklesem výroby je ale delší. Celkově výroba ve zpracovatelském průmyslu v červnu meziročně vzrostla o 3,2 %.

Těžba a dobývání ovšem hlásí pokles o 28,7 % (důvodem byla nižší těžba hnědého uhlí) a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu meziročně klesla o 19,2 % (zejména kvůli nižší produkci produkce hnědouhelných elektráren).

Průzkumy PMI již od loňského června naznačují pokles aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu, nepříznivé signály v tomto ohledu přišly i v PMI průzkumu za letošní červenec.

Z průzkumů PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu plyne přetrvávající slabost na straně výroby i nových objednávek. Nové objednávky v tuzemském zpracovatelském průmyslu v červnu dle dnes zveřejněných oficiálních údajů meziročně klesly o 5,8 %, když pokles vykázaly jak exportní zakázky (o 7,6 %), tak tuzemské nové zakázky (o 1,9 %).

Průzkumy jak z eurozóny, tak ze středoevropských ekonomik, signalizují slabost v sektoru zpracovatelského průmyslu včetně výroby a objednávek, což pro tuzemský zpracovatelský průmysl představuje nepříznivě prostředí.

Růst tuzemské průmyslové výroby přinesl v červnu druhé pozitivní překvapení v řadě. Zároveň ale i nadále očekáváme scénář, v němž tuzemská průmyslová výroba může přinejmenším v nejbližších měsících kolísat oběma směry.

Skutečnost, že řada odvětví zpracovatelského průmyslu hlásí pokračující meziroční pokles výroby, a že meziročně klesají i nové zakázky, není povzbudivým zjištěním.

Průzkumy sentimentu ze zpracovatelského průmyslu jak z české ekonomiky, tak z Německa a řady dalších evropských zemí, dávají signál, že se pro nejbližší měsíce musíme připravit na možnost opětovné slabosti oficiálních dat z tuzemského průmyslu.

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama