Apogeo
Reklama

Home office na cestě od benefitu ke standardu

16.12.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Home office na cestě od benefitu ke standardu

Ještě před několika lety, v době předcovidové, byl home office častěji využíván jen u lidí z IT. I tam se to týkalo spíše jen programátorů. Firmy z jiných oborů se dívaly na takový experiment s nedůvěrou a braly to spíše jako úlitbu žádaným, ale nedostatkovým ajťákům.


Covid vše změnil. Silně alternativní benefit se prakticky přes noc stal nejlepším řešením firem pro pracovníky, kteří nejsou příliš vázaní fyzickou přítomností na pracovišti. Ukázalo se totiž, že home office má potenciál udržet výkonnost firmy a zároveň významně snížit riziko nákazy.
Podle výzkumu MPSV z loňského léta bylo s home office spokojeno devadesát procent manažerů. Považovali pracovní výkonnost svých pracovníků na home office za srovnatelnou s běžným výkonem na pracovišti. Řadoví zaměstnanci vyjadřovali s home office také převážně spokojenost. Za hlavní výhody považovali úsporu času při dojíždění, možnost pracovat odkudkoli a schopnost starat se při práci o člena rodiny. Naopak za nevýhody považovali snížení motivace k práci, nedostatek sociálního kontaktu a nižší flexibilitu při řešení pracovních otázek. Prakticky všichni zmiňovali technické problémy s IT vybavením, podporou a připojením k síti.
Zdálo by se, že krize urychlila nástup významné inovace. Jenže nic nejde tak hladce, jak by se na první pohled zdálo. Home office bourá letité stereotypy pracovníků, manažerů i podnikatelů. Není zdaleka jasné, jestli půjde o trvalou změnu nebo pouhou improvizaci v době krize.
Pracovníci musí překonat pocit, že nejsou moc vidět. Práci tedy mohou mnohem snadněji „ošulit“ nebo rovnou odložit. Přestávky mohou protahovat a pracovní dobu zkracovat. Své jednání mají pak mnohem větší prostor všelijak vysvětlovat a omlouvat. Home office je synonymem pro nebývalou pracovní svobodu, ale i odpovědnost. Dramaticky se snižuje i význam pracovní doby na home office. Ve volnějších chvílích není problém skočit si nakoupit, stejně jako pořádat videomeetig v devět večer. Pokud si je někdo vědom své slabosti adaptovat se na nové prostředí, měl by se vyhnout práci kde je home office realizovatelný.
Manažeři by neměli propadat depresi „generálů bez vojska“ a zvládnout řízení lidí „na dálku“. Tedy vytvořit systém zadávání úkolů a jejich kontroly svým lidem. Nově nastavit systém komunikace a motivovat své týmy, aby udržely produktivitu. Výzvou je i zvládnutí IT technologií pro sdílení a ukládání dokumentů. Naprostou nezbytností pro každého člena týmu je počítač, nejlépe notebook, s kamerou a stabilním připojením k internetu. Mnohem významnější roli než dříve pak dostávají DMS pro týmovou správu a bezpečné ukládání firemních dokumentů.
Top manažeři a jednatelé by měli urychlit investice do informačních systémů, aby pracovníci mohli bezpečně přistupovat k datům a účastnit se online meetingů. Novým podmínkám pak přizpůsobit procesy a kompetence/odpovědnosti pracovníků.
Celkově lze říci, že je velmi pravděpodobné zařazení home office mezi standardní nástroje. Indikátorem úspěchu bude masovější plánování pracovních pozic částečně nebo plně prováděných formou home office.
JAN RECHNOVSKÝ, Apogeo Group
Foto: Pixabay
Zdroj: Spindoctors


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama