e-news.cz - kurzy
Reklama

České firmy přicházejí o miliony korun, protože ještě nezačaly aplikovat nový stravenkový paušál

25.02.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České firmy přicházejí o miliony korun, protože ještě nezačaly aplikovat nový stravenkový paušál

Od ledna 2021 mohou firmy nově využít tzv. stravenkový paušál, který je výhodnější pro většinu zaměstnavatelů i zaměstnanců. Přesto jej značné množství firem stále neaplikuje a tak přicházejí o nemalé finanční prostředky.


Co je stravenkový paušál?
Zaměstnavatelé mají nově možnost poskytovat zaměstnancům až 75,60 korun za jednu odpracovanou směnu jako příspěvek na stravování. Reálně ale není takový příspěvek účelově vázán, jako je tomu u klasických stravenek. Zaměstnanci tak peníze mohou použít úplně na cokoliv, třeba na dovolenou.
Poskytování stravenkového paušálu je jednoduché, lze jej zaslat spolu s čistou mzdou. Zaměstnanec tak může získat cca 1 500 korun měsíčně nad rámec své mzdy. Takový příjem je osvobozen od daně a pojistného. Pro zaměstnance se tak jedná o čistý příjem, zaměstnavatelé nemusí doplácet pojistné. Jedná se tedy o ideální benefit.
Proč stravenkový paušál a nikoliv stravenky?
Stravenky mají jedinou výhodu a to je možnost poskytovat vyšší příspěvek – například 200 korun za den. Jenže daňově uznatelný je pouze příspěvek do výše 75,60 korun a tak většina firem přispívá maximálně tolik, kolik činí zmíněný stravenkový paušál, zpravidla ještě méně.
Většině zaměstnanců se tedy stravenky jednoznačně nevyplatí. Navíc je pro mnohé obtížné je využít. Zejména v době nouzového stavu, kdy je velká část zaměstnanců doma. A na malých městech a vesnicích jsou možnosti využití značně omezené.
Na straně zaměstnavatele je se stravenkami spojena poměrně značná administrativa, je nutné platit provize zprostředkovatelům a zaměstnancům hrozí, že stravenky ztratí či jim propadnou. Tuto nevýhodu sice může částečně eliminovat elektronická stravenka, tu ale zase značná část poskytovatelů stravovacích služeb neakceptuje. Zejména malé firmy navíc stojí stravenková agenda stovky až tisíce korun na mzdách těch co ji zajišťují, aniž si to uvědomují.
Výhodné, stále však ne zcela obvyklé. A přitom je změna velmi jednoduchá.
Značné množství firem stále poskytuje stravenky a na nový paušál nepřešlo. Částečně z nevědomosti, protože daňových změn bylo příliš mnoho a část firem tuto možnost nezaregistrovala, případně neví jak na to. Částečně jde ovšem o setrvačnost a neochotu měnit systém a majitelé o této možnosti často ani neví. Některým z nich tak vznikají zbytečné náklady a zaměstnanci dostávají méně než by mohli, případně méně komfortně. A to je škoda.
Přitom je poskytování paušálu velmi jednoduché a pro zaměstnance i firmu pohodlné. Stačí se interně dohodnout a stanovit vnitřní předpis, že zaměstnanci místo stravenky obdrží příspěvek současně se mzdou. Zaměstnanci budou rádi souhlasit a zaměstnavatelé mohou využít paušál místo zvýšení mezd, případně jim nahradit odměny, pokud odsud příspěvek na stravování neposkytovali.
A právě proto, že se příspěvek nezdaňuje, jedná se jednoznačně o nejlepší zaměstnanecký benefit.
Rizika paušální náhrady? Nejsou. 
Tedy jsou jen obdobné podmínky jako u stravenek. I u nich je potřeba evidovat směny, nelze je poskytovat během dovolené, nemoci ani jako náhradu mzdy.
Také se často řeší, zda je možné poskytovat stravenky či stravenkový paušál během homeoffice.  V obou případech je potřeba aby zaměstnanec odpracoval směnu. To znamená určit zaměstnanci čas, kdy pracuje. A to není až tak velký problém. Praxe už tento problém dávno vyřešila, otevírat jej kvůli paušálu je jen pověstným malováním čerta na zeď.
Proč se tedy objevují komentáře varující před stravenkovým paušálem?
Podle mě se jedná o lobby stravenkových firem. Chápu, že nechtějí přijít o své tržby, navíc takto rychle, ale objektivně není u většiny firem důvod pro zachování stravenek.
Jedná se ale o obrovský byznys, a tak investují značné prostředky do jeho zachování. Pochopitelné, leč odborně to nesedí. Ano, určitě se najdou zaměstnavatelé, kterým se stravenky daňově vyplatí. Ale je jich málo a pokud by započetly náklady na správu systému, stravenky by velká část zrušila také.
Je potřeba si uvědomit, že stravenky jsou uměle vytvořený systém, který prospívá především jeho provozovatelům.  Možná díky tomu část lidí přestane na obědy chodit, ale jsem přesvědčen, že efekt bude výrazně menší, než jak uvádí některé ledabyle zpracované průzkumy.
JAN BONAVENTURA, daňový poradce ze společnosti BREDFORD Consulting
Foto: pixabay.com
Zdroj: Jan Bonaventura
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama