Apogeo
Reklama

Budou české firmy platit daně v eurech?

25.03.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Budou české firmy platit daně v eurech?

Vláda se chystá zavést možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech, a to od ledna 2024. České firmy by mohly v eurech platit také daně. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT1 to bez dalších podrobností zmínil ministr financí Roman Stanjura. Co by to znamenalo pro podnikatelskou sféru?


„Budeme mít jednu ekonomiku a podle typu podniku, jestli je exportér nebo ne, bude mít šanci využít nástroj, který je pro jeho konkrétní podnikání lepší. Není to tolik, co chtějí zastánci eura. Zase fundamentální odpůrci nás za to kritizují. Přijde mi to jako dobrý nástroj,“ uvedl ministr.
Byť se zatím jedná pouze o stručné sdělení v médiích bez stanovení jasných pravidel či možností, jaké budou pro firmy připraveny, lze říci, že se jedná o poměrně zásadní změnu, která účetní závěrky českých společností učiní o trochu srozumitelnější a čitelnější pro západní státy. S tím pochopitelně také souvisí větší přehlednost pro potenciální zahraniční investory či srovnatelnost hodnot v případě nadnárodních skupin.
Na druhou stranu je ale nutné doplnit, že se nejedná o tak zásadní změnu, jakou by bylo plošné přijetí eura v ČR či změna vykazování u všech českých společností podle mezinárodních auditorských standardů (IFRS). Nicméně i tato možnost může být pro řadu společností zajímavá, především s ohledem na převažující transakční měnu (neboli měnu, ve které je prováděna většina transakcí).
Převratná by tato změna mohla být pro společnosti, které vyvážejí svoje výrobky či zboží do států Evropské unie a využívají v platebním styku euro. V současné době musí být veškeré platby provedené v eurech přepočteny kurzem ČNB (kurz může být aktuální či fixní na období stanovené společností) do českých korun a takto finálně vykázány v účetnictví.
Firmám tak vznikají kurzové rozdíly, které jsou součástí výsledku hospodaření. Tento může být tedy významně ovlivněn, a to směrem nahoru i dolů. Navíc se jedná o položky, které ovlivňují nejen výsledek hospodaření, ale také základ daně. V případě, že by bylo možné vést účetnictví v eurech, bylo by riziko ovlivnění účetnictví prostřednictvím kurzových rozdílů částečně eliminováno.
K jeho úplnému odstranění ani dojít nemůže, protože společnosti budou stále hradit mzdy, případně pořizovat některé služby či vstupy v české měně. V případě vykazování v eurech by tedy muselo naopak dojít k tomu, že budou částky v českých korunách přepočteny na eura, a tím pádem vznikne opět kurzový rozdíl.
Případná úhrada daně z příjmů právnických osob v eurech by opět znamenala částečnou eliminaci kurzového rizika. Exportér, který realizuje naprostou většinu výnosů v zahraničí, by tak nemusel v případě úhrady daně řešit možné změny kurzu CZK/EUR.
Domnívám se tedy, že vládní návrh představuje významnou změnu s ohledem na snížení měnového rizika pro společnosti, které hojně provádějí platební styk v eurech. Jedná se však pouze o částečnou pomoc takovým společnostem, protože stále bude existovat významné množství plateb, které budou realizovány v českých korunách, například platby mezd zaměstnancům.
JAROMÍR CHALOUPKA, Audit Manager PKF Apogeo
Foto: Pixabay
Zdroj: Spindoctors
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Zelení šílenci nám chtějí zakázat už i hokej. S takovým nápadem ať se jdou klouzat!

20.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mistrovství světa v hokeji je velká událost. Což je „skvělá“ příležitost pro zelené blázny, aby si přihřáli vlastní polívčičku. Přišli s výčitkou, že vyrábět led je vzhledem k údajné klimatické krizi čirá nezodpovědnost a mělo by se to zarazit. Dobře vědí, že tím jen naštvou lidi. Jim však negativní publicita nevadí, hlavně že je alespoň nějaká.

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama