e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu zákona o dorovnávacích daních pro účely zajištění minimální úrovně zdanění velkých nadnárodních a velkých vnitrostátních skupin

22.08.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze návrhu zákona o dorovnávacích daních pro účely zajištění minimální úrovně zdanění velkých nadnárodních a velkých vnitrostátních skupin

Autor: vláda

Datum projednání vládou: 16. 8. 2023

Hodnocení EM: 70%

„Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to,“ říkával Ronald Reagan o socialistickém způsobu vládnutí. Současný svět mu dává stále více za pravdu, i když je to samozřejmě složitější. Daňová politika, včetně boje proti daňové konkurenci či dumpingu, je horkým tématem už mnoho let, a to zvláště pro státy s vyšším zdaněním, kterým firmy utíkají do zemí s nižším nebo žádným zdaněním. Totéž platí o globálních firmách, které po celém světě generují zisky, ale zdaňují je doma, nebo ještě lépe ve vybraném daňovém ráji. Pro státy, které na tom „tratí“, takové firmy představují slepice, která u nich zobou, ale zlatá vejce zanášejí do cizích kurníků. 

Zdanit nadnárodní giganty, kteří do naší poklady nic nesypou, už chtěla minulá vláda.  Návrh zákona o dani z digitálních služeb tehdy skočil těsně před cílovou páskou. Cílil výhradně na poskytovatele digitálních služeb a měl zdanit reklamní kampaně, využití mnohostranného digitálního rozhraní a poskytnutí dat o uživatelích. Plátcem původně navrhované 7% daně měly být nadnárodní internetové společnosti s ročním globálním obratem přesahujícím 750 milionů eur a ročními tržbami na území ČR vyššími než 100 milionů korun.  Nikoli náhodou se zdanění digitálních služeb říká GAFA, což je akronym pro Google, Apple, Facebook a Amazon, na které měl zákon dopadnout. 

V té době už digitální daň zavedla Francie a zavádělo ji Rakousko. I když zákon hodlala podpořit i tehdejší opozice, ministryně Schillerová nakonec zákon neprosadila. Důvodů je víc, ale asi nepodstatnější byl odpor tehdejší administrativy Spojených států. „Daň cílí pouze na přední americké společnosti, tím diskriminuje stejně inovativní technologické firmy, které se Česká republika snaží přilákat,“ napsal v dopise vládě a poslancům americký velvyslanec v Praze King s dodatkem, že si Spojené státy ponechávají právo na přijetí příslušných opatření k obraně amerických firem. Jednoznačně tím signalizoval odvetná celní opatření, která by české exportéry bolela.

Konec pokusu o zdanění GAFA určitě není žádnou tragédií. V zemích, kde digitální daň zavedli, ji Google stejně naúčtoval inzerentům a namísto zdanění internetového giganta tak státy fakticky daní vlastní firmy. Nakonec se vyplatilo počkat si na řešení, která přinesla zdlouhavá jednání na půdě Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) o zdanění globálních korporací. Podle některých názorů byla pro dohodu klíčová změna postoje Spojených států s nástupem prezidenta Bidena, což jistě mohlo mít vliv, nutno však přiznat, že výsledek je mnohem férovější než pouhé zdanění GAFA, neboť zdaleka nezahrnuje jen americké digitální firmy. 

Kompromis OECD kompletně převzala Evropská unie a vládou předložený zákon je čistě transpozičním právním předpisem, který vedle transpozice obsahuje pouze nezbytná ustanovení upravující vztah dorovnávacích daní k jiným částem našeho právního řádu. Pokud opozice říká, že k němu chce dávat pozměňující návrhy, a odmítá jej schválit v prvním čtení, nejspíš je měla dávat už k Modelovým pravidlům z prosince roku 2021, která zakotvují společný přístup členských států OECD k minimálnímu efektivnímu zdanění velkých (nadnárodních) korporací. V českém parlamentu už mohou být pouze pro nebo proti. 

Cílem zákona o dorovnávacích daních je zastavit soutěž mezi jednotlivými státy týkající se různých sazeb daní z příjmů právnických osob tím, že bude zavedena jednotná minimální daňová sazba. Hned tady je třeba zpozornět. Daňová soutěž mezi státy má kromě svých negativ také zásluhu na tom, že daně nelze nekonečně zvyšovat. Zákon se bude vztahovat na všechny společnosti, které měly ve dvou z posledních čtyř let výnosy nejméně 750 milionů eur (18 miliard korun) a které působí i na českém trhu. Týkat se bude až 3 tisíce společností, z toho ale jen 150 až 350 firem bude dorovnávací daň hradit, pokud zdanění v Česku nedosáhne 15 procent. Bude s tím ale spousta papírování. 

Očekávaný výnos daně je čtyři až šest miliard korun ročně, pokud dojde ke zvýšení daně z příjmu právnických osob na 21 procent, výnos se sníží na dvě miliardy, protože méně firem zůstane pod čarou, kde bude dorovnávací daň uplatňována. Celé inkaso daně má být příjmem státního rozpočtu, což vadí Sdružení místních samospráv, které chce podíl pro kraje a obce. Suma sumárum je návrh vcelku logickým a přijatelným vyústěním dlouholetých snah o zdanění velkých firem, které se v globalizovaném světě úspěšně daním vyhýbají. Snaha o jejich zdanění je pochopitelná, na druhou stranu platí, že omezení daňové soutěže se může nepříjemně zvrtnout a 15 procent brzy nemusí nenasytným vládám stačit.

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama