e-news.cz - kurzy
Reklama

Čtvrtina evropských firem podceňuje investice do IT bezpečnosti. Osm z deseti přitom již bylo napadeno

04.02.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čtvrtina evropských firem podceňuje investice do IT bezpečnosti. Osm z deseti přitom již bylo napadeno

Každý desátý útok, který byl loni ve firmách zablokován produkty společnosti Kaspersky, mohl podle jejích expertů způsobit vážné narušení bezpečnosti.

Přesto z nedávného průzkumu společnosti Kaspersky vyplývá, že dvacet tři procent manažerů evropských firem ví o tom, že jejich společnost nevynakládá dostatečné prostředky na prevenci před kybernetickými útoky. Vzhledem k tomu, že takřka osm z deseti (sedmdesát devět procent) evropských firem se někdy stalo obětí takového útoku, měli by odpovědní manažeři posílit ochranu a používat nejmodernější technologie k ochranu majetku a úspoře nákladů, které by bylo nutné vynaložit při narušení firemní bezpečnosti.
Kybernetické útoky cílené na firmy všech velikostí jsou stále nebezpečnější hrozbou a dělají vrásky na čele manažerům po celé Evropě. K dispozici jsou přitom sofistikovaná řešení, která jim mohou pomoci ochránit firemní majetek nebo alespoň snížit finanční dopady v případě, že by byl útok úspěšný. Paralelně s vývojem kybernetických hrozeb se totiž vyvíjejí i bezpečnostní řešení a služby, které mají nesporný přínos pro všechny uživatele. Přesto zpráva společnosti Kaspersky „Must-have cybersecurity insights for proactive business decisionmakers“ prokázala, že firmy a jejich vedoucí manažeři nedělají dost pro to, aby byli dostatečně ochráněni, protože nevědí jak.
Malware, nezkušený personál a chybějící ochrana: neuralgické body, které nedávají manažerům spát
Šedesát tři procent z 1 500 dotazovaných manažerů uvedlo, že se obávají kybernetických útoků, a to zejména následujících typů:

  • Spyware: 64 %
  • Ransomware: 63 %
  • Malware: 63 %
  • Cílený útok (na organizaci nebo obor): 63 %
  • E-mail: 62 %

Více než polovina (padesát tři procent) manažerů se také obává, že zaměstnanci nedodržují bezpečnostní zásady a postupy. Pouze pětina (dvacet jedna procent) těmto schopnostem zaměstnanců naopak plně důvěřuje. Podle 64 % respondentů je sledování možných rizik nebo narušení bezpečnosti komplikovanější kvůli výrazně častějšímu používání osobních zařízení a cloudových služeb zaměstnanci při práci z domova.
„Náš průzkum jasně ukazuje, jaké problémy musí firmy bez ohledu na svoji velikost řešit, ať už se jedná o chyby zaměstnanců, e-mailové útoky nebo rostoucí složitost IT infrastruktury. Pomoc nabízejí sofistikovaná bezpečnostní řešení, která nabízejí více než jen ochranu koncových bodů, lepší informace o hrozbách (TI) a budování bezpečnostního povědomí zaměstnanců. Ideální je vybrat si služby jednoho partnera z oblasti kybernetické bezpečnosti, který nabízí jak technologii, tak odborné znalosti, abyste získali komplexní ochranu a měli přehled o všem, co se ve vaší síti děje. Firmy tak dokážou lépe reagovat na současné i budoucí kybernetické hrozby,“ říká Miroslav Kořen, generální ředitel společnosti Kaspersky pro region východní Evropy.
Zpráva prokazuje, že investice do externího zabezpečení IT se vyplatí a pomáhají předcházet závažným incidentům. Průzkum společnosti Kaspersky zjistil, že firmy, které si kybernetickou bezpečnost zajišťují externě, čelily téměř o deset procent menšímu počtu kybernetických incidentů než firmy, které se spoléhaly pouze na interní zdroje. V roce 2021 se proto firmy začaly více zajímat o externí pomoc. Další průzkum společnosti Kaspersky zjistil, že firmy všech velikostí se stále častěji obracejí na poskytovatele spravovaných služeb (MSP), aby si zajistily lepší ochranu v náročném prostředí. Rychlé zavádění nových technologií, nové pracovní postupy a stále větší složitost infrastruktury přiměly firmy k tomu, aby řešení bezpečnosti svěřily vysoce kvalifikovaným odborníkům mimo svoji organizaci.
Doporučení společnosti Kaspersky pro firemní manažery
Firmy mohou zvýšit úroveň zabezpečení pomocí integrace SOC (Security Integration Center) a SIEM (Security Information and Event Management). Pro malé a střední podniky je nejjednodušším způsobem, jak čelit současným výzvám v oblasti zabezpečení IT, využití důvěryhodné externí odborné pomoci. V této souvislosti společnost Kaspersky navrhuje manažerům firem několik následujících opatření:

  • S obranou proti závažným hrozbám mohou pomoci specializované služby. Například nástroj Kaspersky Managed Detection and Response dokáže identifikovat a zastavit útoky již v jejich rané fázi, než útočníci dosáhnou zamýšlených cílů.
  • Používejte specializovanou sadu nástrojů pro účinnou ochranu koncových bodů, detekci hrozeb a reakci na ně, abyste včas odhalili a odstranili i nové a skrývající se hrozby. Základní ochranu koncových bodů vybavenou funkcemi EDR a MDR poskytuje například řešení Kaspersky Optimum Framework.
  • Zajistěte svému bezpečnostnímu týmu přístup k nejnovějším informacím o hrozbách a dbejte na průběžné zvyšování jeho kvalifikace pomocí odborných školení.
  • Zajistěte svým zaměstnancům základní školení o kybernetické bezpečnosti, protože mnoho cílených útoků začíná phishingem nebo jinými technikami sociálního inženýrství.
  • Důležitá je integrace odborných znalostí a technologií. Pokud získáte obojí od jednoho důvěryhodného partnera, který poskytuje integrované a alespoň částečně automatizované služby, budete mít přehled o veškerém dění ve firemní síti, ušetříte čas a zvýšíte efektivitu. Váš bezpečnostní tým se pak bude moci věnovat důležitějším záležitostem.

Foto: Pixabay
Zdroj: Taktiq Communications
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama