e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k zveřejněným předběžným výsledkům průzkumu PMI pro eurozónu za letošní únor

22.02.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k zveřejněným předběžným výsledkům průzkumu PMI pro eurozónu za letošní únor

Růst ekonomické aktivity v eurozóně v únoru dle průzkumu PMI výrazně zrychlil, zejména díky skutečnosti, že se sektor služeb vymaňuje ze sevření omezení souvisejících s pandemií.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu mírně zpomalila svůj růst, z historického pohledu ale indikátor PMI ve zpracovatelském sektoru zůstává velmi vysoko a průzkum naznačuje zrychlení tempa růstu nových zakázek i výroby. Cenové tlaky v ekonomice eurozóny zůstávají silné a speciálně v sektoru služeb se v rámci průzkumu PMI cenový růst vyšplhal na svá maxima.
Složený (kompozitní) indikátor PMI, jenž mapuje celkovou ekonomickou aktivitu v eurozóně, v únoru dle předběžných výsledků vzrostl z úrovně 52,3 na 55,8, což představuje pětiměsíční minimum.
Finanční trh očekával nárůst souhrnného PMI indikátoru na úroveň 52,9. Úroveň padesáti bodů v tomto průzkumu představuje hranici mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity. Souhrnný PMI indikátor za únor naznačuje, že tempo hospodářského růstu směřuje ke svému zrychlení díky tomu, jak se uvolňují omezení, jež v předchozích dvou měsících v souvislosti s mutací Omikron dopadala na sektor služeb.
Celkový PMI indikátor pro sektor služeb v únoru prudce vzrostl z úrovně 51,1 na 55,8, což je nejsilnější úroveň za uplynulé 3 měsíce a o dost lepší výsledek, než čekal trh (52,1).
PMI ve zpracovatelském průmyslu v únoru mírně klesl, z úrovně 58,7 na 58,4, což znamená dvouměsíční minimum a výsledek mírně pod očekáváním trhu (tržní medián: 58,7). V rámci průzkumu pro zpracovatelský průmysl ovšem vzrostl jak indikátor nových objednávek, na své šestiměsíční maximu, tak indikátor výroby, jenž se vyšplhal nejvýše od loňského září. Na zpracovatelský průmysl stále dopadají výpadky či prodlevy v dodávkách potřebných komponent a surovin, v únoru ale dle průzkumu PMI měly tyto problémy nejméně závažné dopady od loňského ledna.
Průzkum PMI zároveň naznačuje, že kumulace inflačních tlaků v ekonomice eurozóny pokračuje, zejména v sektoru služeb. Sektor služeb hlásí rekordní tempo růstu jak na straně nákladů, tak na straně prodejních cen. V případě zpracovatelského průmyslu byl růst nákladů nejmírnější od loňského března, navzdory tomu, že dynamika růstu cen materiálů je i nadále silná.
V případě prodejních cen ve zpracovatelském průmyslu bylo v únoru tempo růstu cen blízko historicky rekordním hodnotám. Průzkum PMI potvrzuje, že cenové tlaky v ekonomice eurozóny zůstávají vysoko a že k žádnému viditelnému zmírnění těchto tlaků v prvních měsících letošního roku nedošlo.
Pro ECB je únorový PMI průzkum potvrzením, že pro ekonomiku eurozóny nepředstavuje problém ani pandemie, ani otázka zranitelnosti hospodářského růstu: problémem jsou silné cenové tlaky, na něž bude ECB muset reagovat zpřísněním měnové politiky. Pro ekonomiky středoevropského regionu je dobrou zprávou, že se tempo hospodářského růstu v eurozóně začíná zrychlovat: profitovat z toho budou nejen exportéři, ale také sektor služeb, neboť rušení restrikcí souvisejících s pandemií Covid-19 by mělo znamenat vyšší příliv zahraničních turistů, což bude příznivé zejména pro odvětví navázaná na cestovní ruch.
Perspektiva zvyšování úrokových sazeb ECB, jež by mělo být zahájeno nejpozději letos v září, by zároveň měla být příznivou zprávou pro kurz eura vůči dolaru, což by mělo středoevropským měnám pomoci k posílení nejen vůči dolaru, ale také vůči samotnému euru.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama