Apogeo
Reklama

Fanta: Jaké změny přinesla pandemie v oblasti spotřeby návykových látek?

29.09.2022, Autor: red

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Fanta: Jaké změny přinesla pandemie v oblasti spotřeby návykových látek?

Pandemie na jednu stranu prohloubila některé problémy v oblasti závislostního chování a na druhou stranu také poukázala na řadu nových. Jaké nové závislosti budou muset nyní adiktologové řešit?

Alkohol

Ačkoliv dle dat Českého statistického úřadu se průměrná konzumace alkoholu v České republice v roce 2020 snížila, nestalo se tak napříč všemi konzumními kategoriemi. Vládní bezpečnostní opatření ve zkratce zapříčinila omezení konzumace alkoholu v méně rizikových kategoriích spotřebitelů, ale naopak stimulovala spotřebu u těch nejrizikovějších pijáků. To je však v pořadí teprve první poměrně závažná změna v této oblasti, kterou pandemie přinesla.

Drogy

S omezením sociálních kontaktů či uzavřením barů, hospod, restaurací a klubů přišlo v první řadě zejména omezení poptávky po některých typech návykových látek. V důsledku uzavřených hranic a omezení pohybu osob došlo také k přerušení stávajících distribučních cest a obchod s drogami se v počátku roku 2020 mírně ochladil. Jednalo se však pouze o dočasný stav a nyní jsou drogy v téměř celé Evropské unii ještě dostupnější než před pandemií.

Stejně jako jsme totiž přesunuli do on-line prostředí řadu pracovních aktivit, také na trhu s drogami došlo k určité digitalizaci. Kupující se s prodejcem v mnohých případech naučili namísto běžných osobních setkání pravidelně používat šifrované komunikační platformy, což nyní činní obchod jednodušší a jeho dopadení naopak výrazně komplikuje. Dle Evropského monitorovacího střediska pro drogy a závislosti navíc během uplynulého roku přišlo na nelegální trh 52 nových psychotropních látek. To je v průměru téměř jeden nový typ drogy týdně.

Nové závislosti

Nicméně vedle prohloubení řady stávajících problémů došlo ke stimulaci „nových“ závislostí. V médiích i vědeckých publikacích nejčastěji zaznívá zejména rostoucí spotřeba psychoaktivních léků a excesivní používání internetu a digitálních technologií.

Psychoaktivní léky jsou sice dostupné pouze na lékařský předpis, ale ani systém e-receptů nezabránil v době pandemie nechat si předepsat jednou osobou stejný lék od několika různých lékařů (ti totiž v náporu pacientů zkrátka neměli čas lustrovat historii receptů každého příchozího). Obstarat si tyto léky na černém trhu se také nezdá být příliš problémové. Ostatně jen prostým zadáním vyhledávacího hesla „prodám xanax“ Vám vyhledávač nabídne poměrně širokou nabídku inzerátů. 

Až příliš času tráveného hraním her nebo na sociálních sítích je pak doménou zejména dospívající populace ve věku do 17 let. Dle výzkumu Masarykovy univerzity (2021) se během pandemie téměř zdvojnásobila prevalence dospívajících, kteří na internetu trávili 7 a více hodin denně a celkově přibývá žáků a studentů, kteří vykazují známky excesivního používaní digitálních technologií.

Už tak přeplněná adiktologická pracoviště či kontaktní centra budou mít zřejmě na pilno. Problémů v této oblasti je totiž daleko víc – za zmínku pak stojí především špatná kondice duševního zdraví napříč celou společností a nedostatek psychologů. Velmi důležité bude však všechny nastávající problémy zachytit včas a nehasit je až ve chvíli kdy to skutečně hoří. 

To bude ale v rámci této silně podfinancované kapitoly státního rozpočtu velmi obtížné.

MICHAEL FANTA, senior analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama