e-news.cz - kurzy
Reklama

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

Podmínky pro nárok na starobní důchod: 

  • dosažení důchodového věku
  • potřebná doba pojištění.

Výpočet důchodového věku online

Důchodový věk

Kdo se narodil před rokem 1972, dosáhne důchodového věku v závislosti na datu narození (muži) a na počtu vychovaných dětí (ženy).

Kdo se narodil v roce 1972 a později, dosahuje důchodového věku v den svých 65. narozenin.

Doba pojištění, zjednodušeně odpracovaných let

Je-li dosaženo důchodového věku, lze zjistit též, zda bylo důchodové pojištění placeno dostatečně dlouhou dobu. Lidem, kteří dosáhli důchodového věku před rokem 2010 je stanovena jednotná doba pojištění 25 let. V dalších letech se pak doba pojištění prodlužuje až na současných 35 let. Tento limit platí pro všechny, kteří dosáhli důchodového věku po roce 2018 s tím, že se započítává i tzv. náhradní doba pojištění, tedy čas, kdy důvodem neplacení důchodového pojištění byla

  • evidence na úřadu práce (při splnění určitých podmínek),
  • výchova dítěte do 4 let věku, 
  • péče o závislou blízkou osobu (odstupňováno),
  • přiznaný invalidní důchod III. stupně, 
  • výkon základní vojenské služby, 
  • prvních 6 let studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole po dosažení 18 let věku (do roku 2010). 

Automaticky se každému přiznává 5 let náhradní doby pojištění, fakticky se tedy jedná o limit buď 35 let se započtením náhradní doby pojištění nebo 30 let bez náhradních dob.

Nedostatečná doba pojištění

Nárok na starobní důchod může vzniknout i v případech, kdy doba pojištění splněna není. Je to v situacích, kdy:

  • je dosaženo věku o 5 let vyššího než je věk důchodový a doba pojištění je alespoň 20 let (včetně náhradních dob) nebo alespoň 15 let (bez náhradních dob);
  • je dosaženo věku 65 let a vznikl nárok na invalidní důchod kteréhokoliv stupně – včetně potřebné doby pojištění, která je zde požadována mírnější;
  • bylo dosaženo důchodového věku před rokem 2014. 

Dobrovolné důchodové pojištění

V době, kdy nevzniká povinnost platit důchodové pojištění může být toto hrazeno dobrovolně. Minimální výše důchodového pojištění je 28 % ze čtvrtiny průměrné mzdy v daném období. Pro rok 2024 vychází částka 3.078 Kč, která se platí vždy za celý kalendářní měsíc. Dobrovolné plátci tak nejen prodlužují svou dobu pojištění, ale také přispívají na výši svého důchodu. Určitou chybějící část doby plnění lze také v řadě případů zpětně doplatit. 

Předčasný starobní důchod

Tři roky před dosažením důchodového věku mohou zájemci odejít do tzv. předčasného důchodu, pokud dosáhli dostatečné doby pojištění tedy 30, respektive 35 let. Komu vzniká možnost (nárok) odejít do předčasného důchodu po 30. 9. 2024, musí dosáhnout doby pojištění 40 let. Za každých 90 dnů, o které se odchází do důchodu dříve, se důchod krátí o 1,5 %. Zároveň jsou lidé v době, o kterou šli do důchodu dříve, vyjmuti z valorizací procentní výměry svých důchodů. Zároveň jsou lidé v předčasném důchodu omezeni v možnostech přivýdělku. Mohou tedy vydělávat formou DPČ nejvýše 10.000 měsíčně, formou DPP ži zaměstnáním malého rozsahu nanejvýš 3.999 Kč měsíčně, OSVČ mohou mít měsíční výnos po odpočtu nákladů nanejvýš 8.794 Kč (platí pro rok 2024).  

Předdůchod

Při zvažování odchodu do předčasného důchodu se někdy mluví též o tzv. předdůchodu. není to pojem, zahrnutý do naší legislativy. Předdůchod je čerpáním vlastních úspor z doplňkového penzijního spoření u penzijní společnosti. Tento postup umožňuje neodcházet do předčasného důchodu, vytrvat s vyměřením důchodu až do dosažení důchodového věku a tím pádem mít vyměřen nekrácený důchod. V tomto tzv. předdůchodu tedy budoucí důchodci čerpají ze svých vlastních úspor, stát zde nevyplácí nic.

Často kladené otázky o důchodovém věku

Kdo má nárok na starobní důchod?

Nárok na starobní důchod má každý, kdo dosáhne důchodového věku a splní požadovanou dobu pojištění, která je v současnosti 35 let (včetně náhradních dob).

Jak zjistím svůj důchodový věk?

Důchodový věk závisí u mužů na roce narození a u žen i na počtu vychovaných dětí. Pro osoby narozené po roce 1972 činí důchodový věk 65 let.

Co je náhradní doba pojištění?

Náhradní doba pojištění je období, kdy jste důchodové pojištění sice neplatili, ale do nutné doby pojištění se Vám zahrnuje; je to například doba, kdy jste byli v evidence na úřadu práce, kdy jste pečovali o dítě, byli ve vojenská služba nebo v invalidní důchod III. stupně.

Co se stane, pokud nemám dostatečnou dobu pojištění?

Pokud nesplňujete potřebnou dobu pojištění, může vám být přiznán důchod za mírnějších podmínek, například pokud dosáhnete věku o 5 let vyššího než je důchodový věk a máte alespoň 20 let pojištění. Za určitých podmínek lze též dobu pojištění zpětně doplatit.

Mohu platit důchodové pojištění dobrovolně?

Ano, v době, kdy nevzniká povinnost platit důchodové pojištění, můžete platit dobrovolně, čímž si prodlužujete dobu pojištění a zvyšujete budoucí důchod.

Co je předčasný důchod a jaké jsou jeho podmínky?

Předčasný důchod lze čerpat nejdříve 3 roky před dosažením důchodového věku, pokud máte dostatečnou dobu pojištění. Předčasný odchod snižuje výši důchodu a omezuje možnosti přivýdělku.

Co je předdůchod?

Předdůchod je čerpání vlastních úspor z penzijního spoření před dosažením důchodového věku, což vám umožňuje nekrátit si budoucí důchod.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla  


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama