e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k dnes zveřejněným údajům o vývoji průměrné mzdy v ČR

09.03.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář k dnes zveřejněným údajům o vývoji průměrné mzdy v ČR

Průměrná mzda v české ekonomice vykázala v závěru loňského roku výrazný nárůst, roli sehrály mimořádné odměny ve zdravotnictví.


Meziroční nárůst průměrné nominální mzdy o 6,5 procenta byl nejsilnější od druhého čtvrtletí roku 2019, pohled na jednotlivá odvětví ale odhaluje velmi nevyrovnaný vývoj. Mzdový růst ve zdravotní a sociální péči na úrovni třicet jedna procent anebo ve vzdělávání o 10,6 procenta kontrastuje s nízkým mzdovým růstem anebo dokonce poklesem v jiných odvětvích české ekonomiky.
Meziroční růst průměrné nominální mzdy v loňském závěrečném čtvrtletí činil 6,5 procenta a vykázal tak nejsilnější dynamiku od druhého čtvrtletí roku 2019.
Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, vzrostla o 3,8 procenta, což znamená nejsilnější výsledek od prvního čtvrtletí roku 2019.Výrazně tak bylo překonáno očekávání finančního trhu, jež v případě růstu reálné mzdy činilo 1,0 procenta.
ČNB pak ve své únorové prognóze dokonce pro reálnou mzdu pro loňské závěrečné čtvrtletí čekala meziroční pokles o 0,5 procenta. Opticky velmi silný růst průměrné mzdy ale v detailech skrývá velmi nevyrovnaný vývoj v jednotlivých odvětvích tuzemské ekonomiky. Zdravotnictví a sociální služby vykázaly meziroční mzdový nárůst o třicet jedna procenta, tahounem byla výplata odměn zdravotníkům za první koronavirovou vlnu.
Dvouciferný růst průměrné nominální mzdy vykázalo také vzdělávání a blízko deseti procent byl růst mezd u administrativních a podpůrných činností. Dobře si vedly také informační a komunikační činnosti s meziročním růstem průměrného nominálního výdělku o 6,5 procenta.
Na druhou stranu, činnosti v oblasti nemovitostí vykázaly pokles mezd o 5,7 procenta, o 1,7 procenta meziročně klesl průměrný výdělek v pohostinství a stravování a mírný pokles vykázalo také peněžnictví a pojišťovnictví. V několika dalších odvětvích se procentuální nárůst meziročního výdělku pohyboval těsně nad nulou.
Vzhledem k těmto specifikům, kdy byl silný mzdový růst soustředěn do několika mála odvětví, nebude dle mého názoru ČNB mzdový vývoj za loňské závěrečné čtvrtletí vnímat jako významné inflační riziko, jakkoliv růst průměrné mzdy výrazně překonal očekávání centrální banky.
Vrátíme-li se k ekonomice jako celku, kde nárůst průměrné mzdy činil 6,5 procenta, tak celkový objem mezd v ekonomice v loňském závěrečném čtvrtletí vzrostl meziročně o 3,5 procenta s tím, jak celkový nárůst nominální mzdy musíme upravit o pokles zaměstnanosti, jenž v meziročním vyjádření činil 2,9 procenta.
Dramatický pokles zaměstnanosti hlásí odvětví ubytování, stravování a pohostinství, kde se zaměstnanost v závěrečném čtvrtletí propadla o 18,8 procenta. Administrativní a podpůrné činnosti hlásí meziroční pokles zaměstnanosti o 12,2 procenta.
Pokles zaměstnanosti se týkal většiny odvětví v tuzemské ekonomice včetně zpracovatelského průmyslu s poklesem o 4,4 procenta. Zajímavý je nárůst zaměstnanosti u činností v oblasti nemovitostí, jenž činil 14,5 procenta, což dokumentuje pokračující zájem o nákup nemovitostí.
Pokles zaměstnanosti lze čekat i v letošním prvním čtvrtletí s tím, jak bude loňský propad HDP postupně prosakovat do tuzemského trhu práce. Pokud se ale podaří dostat pandemii pod kontrolu a pokud se začne zotavovat aktivita ve službách, tak by se v dalších čtvrtletích mohla začít oživovat zaměstnanost v české ekonomice a viditelné by to mělo být zejména v roce 2022.
Za celý rok 2020 průměrná nominální mzda v české ekonomice vzrostla o 4,4 procenta, což byl nejslabší růst od roku 2016. Reálná mzda, tedy výdělek očištěný o inflaci, vzrostla o 1,2 procenta, což byl nejslabší růst reálné mzdy od roku 2013. Pro letošní rok lze čekat růst nominální mzdy v pásmu čtyři až pět procent, v reálném vyjádření by tak průměrný výdělek v ekonomice za celý rok 2021 mohl vzrůst zhruba o dvě procenta.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama