e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace v říjnu mírně klesla, náklady na bydlení jsou kvůli drahým energiím stále velmi vysoké

10.11.2022, Autor: Laura Feketeová

1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
<strong>Inflace v říjnu mírně klesla, náklady na bydlení jsou kvůli drahým energiím stále velmi vysoké</strong>

Náklady na bydlení v Česku se stále výrazným způsobem podílí na dlouho nevídané inflaci. Ta sice podle dnešních aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu meziměsíčně klesla o 2,9 procentního bodu na 15,1 procenta. Jde o první meziměsíční pokles od prosince 2020, přesto se inflace stále pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních 30 let. Říjnové zpomalení inflace podle ČSÚ způsobila hlavně vládní úsporná opatření pro domácnosti ve formě příspěvku na energie. Naopak ceny potravin i nadále vzrostly.

Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským říjnem o vysokých 14 procent. Ceny nových bytů totiž vzrostly kvůli zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 5,4 procenta), vodného (+ 5,3 procenta), stočného (+ 6,4 procenta) a tepla a teplé vody (meziročně o 24,8 procenta).

Náklady na bydlení nadále zvyšuje hlavně růst cen energií, zavedení úsporného tarifu a dočasné zrušení poplatku za obnovitelné zdroje energie tento růst kompenzují jen částečně. Tyto vládní změny se promítly hlavně do ceny elektřiny pro domácnosti, která podle ČSÚ v říjnu po dlouhé době klesla, konkrétně meziročně o 38,2 procenta. Naopak ostatní energie pokračovaly ve zdražování. Ceny tuhých paliv vzrostly o 67,1 procenta a zemního plynu dokonce o 85,3 procenta. Za energie tak rodiny zaplatí mnohem více bez ohledu na to, zda bydlí ve vlastním nebo v pronájmu.

Mnohem více zaplatí rodiny také za ostatní zboží a služby. Zásadní je zdražení pohonných hmot (+ 21,7 procenta), ale i základních potravin. Například mouka byla letos v říjnu o 53,3 procenta dražší než ve stejném měsíci loňského roku. Dražší je ale také například polotučné trvanlivé mléko (+ 38,1 procenta), drůbeží maso (+ 42,3 procenta) či chleba (+ 35,5 procenta). Ceny zboží letos v říjnu v porovnání se stejným měsícem loňského roku podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 16 procent, služby zdražily o 13,4 procenta.

Drobnou úsporu na elektřině domácnostem seberou zdražující potraviny, takže se jejich napjaté rozpočty příliš nelepší. Situace je o to tristnější, že se pomalu blíží Vánoce. Podle všech dosavadních průzkumů budou letos výrazně chudší, než dříve. Domácnosti budou více šetřit, což dopadne na firmy a živnostníky, pro které je předvánoční období nejdůležitějším z celého roku. Letos se však musí připravit na nižší odbyt.

Vysoká inflace však neškodí jen lidem a firmám s nízkými rezervami, ale požírá i úspory. Patnáctiprocentní inflace znamená, že z každých bezúročně uložených sto tisíc za rok zmizí 15 tisíc. Jednou z cest, jak své peníze ochránit, jsou nemovitosti. Ty nabízí bezpečné zajištění proti inflaci, protože jejich hodnota v dlouhodobém horizontu vždy inflaci poráží.

EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

Foto: Pixabay

Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama