Apogeo
Reklama

Home-office bude nově pod dohledem inspektorů práce

21.12.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Home-office bude nově pod dohledem inspektorů práce

Novela zákoníku práce, která vešla v platnost začátkem letošního října, přinesla na pracovní trh řadu novinek, například nová pravidla pro home-office. Společně s touto novelou byl aktualizován i zákon o inspekci práce.

Jednou z novinek, jež je důležitá jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance, je například možnost kontroly zaměstnance na home-office. A jaké sankci zaměstnavateli hrozí, pokud nedodrží nová pravidla ohledně práce na dálku?

Významné změny přinesla novela do oblasti práce na dálku neboli home-office. Nově je například nutné, aby zaměstnavatel a zaměstnanec uzavřeli dohodu o home-office písemně. „Její obsah zákoník práce výslovně nestanovuje, lze ji tedy flexibilně upravit dle potřeb konkrétního zaměstnavatele a zaměstnance,“ uvedla Anna Kevorkyan, CEO pracovního portálu JenPráce.cz. Další novinkou je to, že zaměstnavatel může jednostranně zaměstnanci home-office nařídit, avšak pouze na nezbytně dlouhou dobu, pokud to povaha práce umožňuje a jen tehdy, pokud tak stanoví opatření orgánu veřejné moci podle jiného zákona – třeba z důvodu vypuknutí pandemie.

Povinnost písemného odůvodnění

Pokud zaměstnanec svého zaměstnavatele o práci na dálku požádá, bude muset zaměstnavatel podle novely v určitých případech písemně odůvodnit případné nevyhovění žádosti. „Týká se to situace, kdy o home-office požádá těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 9 let a dále zaměstnankyně nebo zaměstnanec, kteří převážně sami dlouhodobě pečují o osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby. U ostatních zaměstnanců není zaměstnavatel povinen písemnou odpověď s odůvodněním předat,“ doplnila Anna Kevorkyan.

Kontroly od inspekce práce

Společně s novelou zákoníku práce přišla i aktualizace zákona o inspekci práce, která novinky reflektuje. Zaměstnavatelům tudíž nyní hrozí nové sankce – kupříkladu pokuta až 300 tisíc korun, pokud neuzavřou se zaměstnanci dohodu o práci na home-office písemně, nebo sankce až 200 tisíc korun, pokud u výše zmíněných speciálních kategorií zaměstnanců písemně neodůvodní odmítnutí žádosti o práci na dálku.

Zaměstnance pracujícího na home-office bude ovšem rovněž možné ze strany inspektorů kontrolovat. Od data účinnosti novely mají totiž kontroloři Státního úřadu inspekce práce oprávnění vstupovat do míst, kde je vykonávána práce na dálku, tedy i do domovů zaměstnanců. Nutno však podotknout, že se tak může stát pouze se souhlasem zaměstnance a jiných dotčených osob, které v daném místě žijí.

Foto: Pixabay

Zdroj: Tomáš Skolek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama