e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

18.09.2024, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

Datum předložení do PSP: 6. 9. 2024

Autor: poslanec Karel Smetana (KDU-ČSL)

Hodnocení EM: 50%

„Není to odklad, je to počkání.“ Na slovní tanečky různých politiků jsme sice zvyklí, ale tahle perla z úst ministra Hladíka by rovnou mohla založit novou kategorii politických tanců s názvem vykrucovaná. V Otázkách Václava Moravce s ní ministr hájil tezi, že díky emisním povolenkám na benzín nedojde k jeho zdražení. Systém obchodování s emisními povolenkami (EU ETS II) přece vláda bude implementovat ve vztahu k dodavatelům a „opakuji, o žádném zdražení se nebavíme“, řekl doslova. Pohonné hmoty podle něj zdraží dodavatelé a nařídí jim to až příští vláda. 

Než mlžení ministra Hladíka už je sympatičtější upřímnost ministra Dvořáka, který by transpozici příslušných ustanovení ETS II neodkládal: „Zdražování pohonných hmot samozřejmě přijde, jestli to bude o dvě koruny, tři koruny, o pět či o deset, to já teď nevím. O třicet to nebude. Chci říct, že cílem těchto opatření není, aby se lidem hůře žilo, ale aby spotřebovávali méně fosilních paliv a mimo jiné, abychom také nedávali vydělat Rusku, které je největším producentem fosilních paliv, na nichž jsme dlouhodobě byli závislí a teď se toho pomalu a těžko zbavujeme.“ 

S pravdou ale v politice nikam nedojdeš. Kromě strašpytlů a hrdinů se proto na politické scéně vždy najdou i chlácholiči. To jsou lidé, kteří sice připouštějí, že to trochu píchne, ale nebude to tak hrozné. Typickým exemplářem chlácholiče je europoslanec Luděk Niedermayer. Povolenky na paliva do domácích kotlů a automobilů nemají údajně stát víc, než 45 eur za tunu oxidu uhličitého, což by mělo představovat příplatek na litru benzínu či nafty o dvě až tři koruny a něco okolo 200 korun na megawatthodinu plynu do domácích kotlů.

Ve směrnici ETS II však žádný strop ceny povolenky fixovaný není. V případě zdražování povolenek přes tento limit jich Komise může dát na trh víc, ale jisté to není. Celý systém emisních povolenek je přece založen na postupném stahování povolenek z trhu, což zvyšuje cenu emisních zdrojů a nutí výrobce i spotřebitele přecházet ke zdrojům bezemisním. Vybrané peníze se navíc použijí na zelenou transformaci a čím více jich bude, tím lépe. Nebyl by to však Luďan, aby nás nechlácholil, že jde o zbytečnou paniku: „Žádné evropské vládě nejde o to enormně zdražit občanům život.“  

Bohužel v daném případě nejde jen o důvěru či nedůvěru ve vládu. Bajky Franse Timmermanse o bezbolestné cestě k nulovým emisím, na kterou budou svítit sociální dávky a kompenzace všeho druhu, jsou, stejně jako nizozemský fantasta, dávno pryč.  Každý příčetný člověk dnes ví, že splnění klimatických cílů bude neskutečně drahé, pokud je vůbec reálné, a zaplatí to všichni občané, nejen horních deset tisíc. A pak je zde otázka, zda je evropská společnost připravena v rámci boje s klimatickou změnou zchudnout. 

Do budoucna je přirozeně těžké cokoli odhadovat, ale soudě podle vzestupu různých populistických stran se to nejeví jako realistický scénář. Nepomáhá také, že i kdybychom nakrásně od zítra vypouštěli nulu, na klimatu se to neprojeví vůbec nebo třeba za sedmdesát let. Víme totiž, že klima a jeho trendy mají v rámci planety obrovskou setrvačnost. Společenská soudržnost, sociální smír v Evropě je přitom od 2. světové války založen na víře, že moje děti se budou mít lépe, než se mám já. Letní vedra a mírné zimy na tom sotva co změní. 

Co tedy vlastně vládní koalice navrhuje? V rámci utajení se rozhodla směrnici ETS II implementovat do novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami prostřednictvím poslaneckého pozměňovacího návrhu, kam původně vložila pouze revizi stávajícího systému ETS I. Jenže ustanovení směrnice ETS II měla být členskými státy přijata už v polovině letošního roku, a tak to ministerstvo životního prostředí sepsalo a prostřednictvím lidoveckého poslance Smetany do návrhu dodatečně vpašovalo. Oblíbená to metoda obcházení legislativních pravidel vlády.

Odložení neboli počkání spočívá v tom, že do zákona koalice nedá celou směrnici, jen tu její část, ukládající prodejcům pohonných hmot, uhlí a plynu pro domácnosti povinnost požádat o povolení k dodávání paliv. Součástí povolení bude specifikace druhu dodávaného paliva a způsobu, kterým je toto palivo dodáváno na území ČR, dále specifikace konečného použití paliva a návrh opatření pro monitorování a vykazování emisí v souladu se směrnicí.  Následuje samozřejmě povinnost zjišťovat a vykazovat emise z prodaných paliv. 

Povolenky zatím prodejci nakupovat nemusí, ostatně do roku 2027 je ještě čas a příští vláda nám vysvětlí, že za to může vláda předchozí. Nicméně je třeba upozornit, že nově ukládané povinnosti prodejcům paliv při vykazování emisí se nejspíš v ceně paliv odrazí prakticky okamžitě.  

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou všechny hry stejné?

18.09.2024, Autor: red

Pokud se v dnešní době zeptáte nějakého hráče, v jakém stavu je nyní videoherní průmysl, dočkáte se spíše pochmurných reakcí: Tvůrci stále více tahají peníze z hráčů pomocí mikrotransakcí, dodatečného obsahu, který ani zdaleka neodpovídá své cenovce, a obecně se zvyšují ceny počítačových her.

Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

18.09.2024, Autor: Martin Švehla

V některých městech odhaluje opadávající voda miliardové škody jak na veřejném, tak na soukromém majetku. Česká ekonomika ve fázi klesající inflace a velmi nevýrazného růstu dostává další ránu? Popravdě řečeno, není to tak hrozné, jak to vypadá.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Co za dva měsíce přinesly změny v DPP firmám

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

Novela zákoníku práce vešla v platnost od 1. července letošního roku. Měla za cíl především zvýšit ochranu zaměstnanců pracujících v režimu DPP a zabránit zneužívání flexibilních pracovních vztahů na úkor standardních pracovních smluv. Jak po dvou měsících tyto změny vnímají firmy?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama