e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k  detailním statistikám ohledně výkonu HDP České republiky za letošní 1. čtvrtletí

31.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k  detailním statistikám ohledně výkonu HDP České republiky za letošní 1. čtvrtletí

Detailní a zpřesněná statistika o výkonu české ekonomiky hlásí, že HDP v letošním prvním čtvrtletí rostl o něco pomalejším tempem, než co naznačoval oficiální předběžný odhad.

Dle zpřesněných údajů rostla v prvním čtvrtletí česká ekonomika tempem 0,3 % mezikvartálně a 0,2 % meziročně, zatímco předběžný odhad uveřejněný koncem dubna hlásil růst o 0,2 procentního bodu silnější.

Důležitým tahounem růstu české ekonomiky byla na straně výdajů spotřeba domácností, což platí o výkonu HDP jak v mezičtvrtletním, tak v meziročním vyjádření. K meziročnímu růstu HDP v letošním prvním čtvrtletí výrazně přispěl také zahraniční obchod a spotřeba vlády.

Zpřesněná detailní statistika vývoje HDP za letošní první čtvrtletí hlásí růst HDP 0,3 % v mezikvartálním vyjádření a 0,2 % meziročně. Předběžný oficiální odhad HDP, zveřejněný koncem dubna, hlásil pro letošní první čtvrtletí růst 0,5 % mezikvartálně a 0,4 % meziročně.

ČNB ve své prognóze, zveřejněné počátkem května, očekávala pro letošní první čtvrtletí růst HDP tempem 0,4 % mezikvartálně a 0,3 % meziročně, skutečně vykázaný růst je tak o 0,1 procentního bodu pod prognózou centrální banky. Meziroční růst spotřeby domácností, jenž v prvním čtvrtletí činil 2,1 %, ale naopak mírně překonal prognózu centrální banky. Celkově proto nečekáme, že by dnešní údaje o vývoji HDP měly nějak změnit pohled ČNB na českou ekonomiku: bankovní rada bude i nadále zvažovat, zda již na příštím měnovém zasedání koncem června přeřadí pomyslný rychlostní stupeň snižování úrokových sazeb z dosavadního půl procentního bodu v jednom kroku na snižování v menších dávkách, tedy o čtvrt procentního bodu v jednom kroku.

Mezikvartální růst HDP na úrovni 0,3 % byl v letošním prvním čtvrtletí tažen změnou stavu zásob, spotřebou domácností a příznivý vliv na mezikvartální výkon české ekonomiky měla také spotřeba vlády. Negativní vliv na mezikvartální výkon české ekonomiky měly investiční výdaje (hrubá tvorba fixního kapitálu) a také zahraniční obchod (tzv. čisté exporty zboží a služeb). Na straně tvorby HDP byl v letošním prvním čtvrtletí vykázán mezikvartální pokles hrubé přidané hodnoty v průmyslu, zemědělství i stavebnictví. Růst vykázaly některá odvětví služeb – zejména obchod, doprava, stavebnictví a ubytování, dále také peněžnictví a pojišťovnictví a zmínku si zaslouží též veřejná správa a obrana, vzdělávání, zdravotní a sociální péče.

V meziročním vyjádření byl významným tahounem růstu české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zahraniční obchod, kladný příspěvek měla také spotřeba domácností a vlády. Investiční výdaje (hrubá tvorba fixního kapitálu) a vývoj zásob měly na meziroční výkon HDP v letošním prvním čtvrtletí negativní vliv. Na straně tvorby HDP klesla hrubá přidaná hodnota meziročně v průmyslu, zemědělství i stavebnictví, a také ve většině odvětví služeb – výjimkou byl silný meziroční nárůst v peněžnictví a pojišťovnictví

Podstatnou zprávou je, že detailní statistika HDP za letošní první čtvrtletí potvrzuje pokračování oživení spotřeby domácností v české ekonomice. Růst spotřeby domácností dává logiku v situaci, kdy v prvních měsících letošního roku výrazně klesla inflace a díky tomu se znatelně zlepšuje situace na straně vývoje reálných příjmů domácností. Kombinace nízké inflace a růstu reálných příjmů bude mít pozitivní vliv na spotřebu domácností i nadále a spotřeba domácností tak letos bude sehraje roli klíčového tahouna růstu české ekonomiky jako celku.

Celkově vyšla data o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí mírně pod oficiálním předběžným odhadem, což představuje riziko o něco slabšího růstu české ekonomiky za letošní rok jako celek. Naše prognóza doposud počítala s růstem HDP za celý rok 2024 na úrovni 1,4 %, dnes uveřejněné údaje za letošní první čtvrtletí naznačují, že růst ekonomiky může být o několik desetinek procentního bodu slabší. I nadále ovšem předpokládáme, že růst české ekonomiky bude letos silnější než 1 %.

Navíc platí konstatování, že další zpřesnění údajů o výkonu české ekonomiky za letošní první čtvrtletí přijde koncem června spolu se zveřejněním vývoje sektorových účtů za první tři měsíce letošního roku. S případnou revizí naší prognózy letošního růstu HDP, jež činí 1,4 %, proto počkáme na konečné údaje o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí, jež vyjdou na konci června.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Kalkulačka pro výpočet čisté mzdy

26.06.2024, Autor: Martin Švehla

Nejčastějším typem příjmu fyzických osob je mzda. Zaměstnanec si ji sjednává se zaměstnavatelem jako peněžitou odměnu za odvedenou práci. V případě zaměstnanců ve práci přesčas, ve ztížených podmínkách, za dělenou směnu atp.).

Schmarcz: Co dál s hutí Liberty? Prosím tě, vládo, hlavně ji nezachraňuj!

25.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Slavná ostravská huť krachuje. Už zase… Začalo to zpackanou tzv. českou cestou privatizace. Bývalý management, který se společnosti zmocnil tímto podivným, počátkem 90. let ovšem poměrně běžným způsobem, ji přivedl zu grunt. Pak se k ní dostal indický gigant Arcelormittal a zažila trochu lepší časy. Ten ji musel prodat kvůli antimonopolnímu úřadu, a to indicko-britské Liberty Steel. Ta však upadla do dluhů, mimo jiné dluží za energie a ocelárna je v konkursu. Čeká se, co udělá vláda. Doufejme, že nic. Bylo by to drahé.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Daňová svoboda

24.06.2024, Autor: Martin Švehla

Aby si průměrný Čech mohl domů odnést 20 tisíc korun čistého, musí vydělat 35 785 korun hrubého. Z toho lze spočítat, že každoročně vyděláváme určitý počet dnů na stát a teprve potom, po zbytek roku, vyděláváme na sebe. Samozřejmě v průměru.

Schmarcz: Proč není pravda, že eurokomisař nemůže nic udělat pro svou zemi a proč potřebujeme mít v Bruselu lepšího reprezentanta

24.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Věra Jourová v Bruselu končí. V orgánech Evropské unie oblíbená komisařka, u nás doma a v celé střední Evropě spíše naopak. Důvod je zřejmý. Za deset let působení v centrále EU se naše zástupkyně zcela ztotožnila s postoji zelených progresivistických euroelit, které jsou v ostrém rozporu s českými národními zájmy. 

Zákon o daních z příjmu se bude měnit. Na co se připravit, když novela projde?

17.06.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s návrhem nového zákona o účetnictví Ministerstvo financí koncem května předložilo návrh na změnu zákona o daních z příjmů. Zákon by měl být účinný od 1. ledna 2025. Rozsah navrhovaných změn zákona o daních z příjmů je značný a některé pasáže zákona jsou zcela koncepčně přepracovány. Do zákona je začleněno i velké množství nových pravidel. Přinášíme stručný přehled nejvýznamnějších změn.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: „Úspěchy“ klimatického hospodářství připomínají časy „reálného“ socialismu. Zelení plánovači zavinili zaostávání a teď zakáží importy…

14.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Green Deal dostal ve volbách do Evropského parlamentu pořádně na frak. V Česku se k němu hlásí čtyři poslanci z jednadvaceti. Ale i v řadě dalších zemí Unie proběhlo něco jako referendum o klimatické (a rovněž migrační) politice EU. A nedopadlo pro bojovníky s uhlíkem právě dobře, ztratili ze všech nejvíc. 

Vyjádření ke květnové míře nezaměstnanosti

10.06.2024, Autor: Z blogosféry

Opětovný pokles míry nezaměstnanosti lze přičíst především zvýšené poptávce po pracovních silách před začátkem letní sezóny. Firmy chtějí nabrat nové zaměstnance před prázdninami, během nichž není na nábory z důvodu dovolených prostor ani čas. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama