e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak se daří akciím Adidas ve stínu současného napětí mezi USA a Čínou?

20.06.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak se daří akciím Adidas ve stínu současného napětí mezi USA a Čínou?

Adidas si v posledních pěti letech vede mnohem lépe než Nike, zejména v oblasti růstu provozních zisků, zvyšování podílu na severoamerickém trhu a budování pozic v Číně.
Minulý týden společnost oznámila, že byly její čínské tržby ve druhém čtvrtletí vyšší než ve stejném období loňského roku, což naznačuje, že čínští spotřebitelé dávají značce Adidas přednost před Nike. Příčinou může být přetrvávající napětí mezi Čínou a USA. Německá vláda navíc oznámila, že od 1. července snižuje DPH z 19 procent na 16 procent, což firmě Adidas nepochybně pomůže taktéž.
Akcie firmy Adidas poskočily minulý týden výše díky dvěma tržním výhodám. Jednou z nich je dohoda Německé vládní koalice na novém stimulačním balíčku o objemu 130 miliard €, který zahrnuje i snížení DPH z 19 procent na 16 procent, počínaje 1. červencem. To žene německému podnikání vítr do plachet, a navíc může vést ke snižování DPH i v dalších zemích EU. Ještě důležitější je však oznámení, které společnost Adidas učinila ohledně svých dosavadních tržeb v Číně za 2. Čtvrtletí, které jsou vyšší než ve stejném období loňského roku. To bylo pro trhy překvapením. Ukazuje to nejen ekonomické zotavení čínských spotřebitelů, ale hlavně fakt, že může být Adidas v Číně kvůli napětí v čínsko-amerických vztazích oblíbenější než Nike.
Kdo s koho
Na Adidas jsme upozorňovali již začátkem března, kdy jsme tento akciový titul zařadili do našeho záchranného koše. V průběhu zotavení ovšem akcie Adidasu za Nike zaostávaly. Akcie Nike dokázala vyrovnat ztráty z února i března a její akcie dosáhly svého absolutního maxima. Akciím společnosti Adidas zbývá k dosažení absolutního maxima ještě 26 procent. To jen ukazuje, jaká spekulativní horečka zuří kolem amerických akcií. Podle aktuálních čínských ukazatelů má totiž Adidas oproti Nike na nejrychleji rostoucím a nejvýznamnějším spotřebním trhu světa náskok. Akcionáři firmy Adidas se navíc mohou utěšovat faktem, že její akcie měly od 1. ledna 2015 celkovou návratnost 352 procent, zatímco akcie Nike jen 121 procent.

V letech 2014-2015 probíhala ve firmě Adidas strategická reorganizace, díky níž společnost zahájila trend agresivního růstu zisků a její EBITDA stoupal mnohem rychleji než v případě jejího amerického konkurenta, který se dostal do potíží i na severoamerickém trhu, kde se začalo pro změnu dařit Adidasu. Nedávný propad EBITDA Adidasu byl způsoben tím, že 1. čtvrtletí firmy končí v březnu, takže byla zasažena ve všech zeměpisných oblastech, zatímco poslední fiskální kvartál Nike končil únorem, takže se do něj promítla pouze situace ve Velké Číně.
Klíčovým katalyzátorem je pro Adidas růst marží EBITDA, i když v oblasti provozních marží už Adidas dohnal Nike v roce 2019. V současnosti má tedy poněkud omezený potenciál, ale cestou k vyšším maržím může být přímý prodej spotřebitelům online. V oblasti výnosů roste Adidas evidentně rychleji než Nike a napětí mezi Spojenými státy a Čínou může tento rozdíl vlivem čínské poptávky ještě dál zvýšit. Akcionáře firmy Adidas by mělo těšit i to, že jsou její akcie oceněny na cca 5procent budoucí FCF výnos ve srovnání s 2,8procent výnosem volného cash flow v případě Nike.

Pro akcie výrobců spotřebního zboží, jako jsou Adidas a Nike, jsou klíčovými riziky změny v dodavatelských řetězcích, nečekané události a růst produktových nákladů. Jedním z významných rizik je pak i delší ekonomická recese, protože ekonomický růst je určujícím faktorem spotřebních výdajů. A nakonec je třeba upozornit, že ceny akciových titulů dál stoupají, takže by si měli dát investoři pozor, aby s vidinou budoucího růstu nepřeplatili.
PETER GARNRY, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv Saxo Bank
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Kalkulačka výše předčasného důchodu 2024

20.09.2024, Autor: Martin Švehla

Podmínkou pro přiznání starobního důchodu je dovršení důchodového věku a dosažení potřebné doby pojištění. Zároveň je umožněno odejít do starobního důchodu až 3 roky před dovršením důchodového věku – v tom případě se jedná o předčasný důchod, který má od řádného starobního důchodu některé odlišnosti.

Pracovní právo při povodních a jak postupovat

20.09.2024, Autor: Z blogosféry

Povodně představují nelehkou situaci, při které může být překážkou v práci nejen zatopené pracoviště, ale i poškozená přístupová cesta nebo výpadek energií. Zaměstnanec má v tomto případě nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Jiný případ nastává, pokud je povodněmi postižený přímo zaměstnanec.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Proč jsou všechny hry stejné?

18.09.2024, Autor: red

Pokud se v dnešní době zeptáte nějakého hráče, v jakém stavu je nyní videoherní průmysl, dočkáte se spíše pochmurných reakcí: Tvůrci stále více tahají peníze z hráčů pomocí mikrotransakcí, dodatečného obsahu, který ani zdaleka neodpovídá své cenovce, a obecně se zvyšují ceny počítačových her.

Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

18.09.2024, Autor: Martin Švehla

V některých městech odhaluje opadávající voda miliardové škody jak na veřejném, tak na soukromém majetku. Česká ekonomika ve fázi klesající inflace a velmi nevýrazného růstu dostává další ránu? Popravdě řečeno, není to tak hrozné, jak to vypadá.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Co za dva měsíce přinesly změny v DPP firmám

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

Novela zákoníku práce vešla v platnost od 1. července letošního roku. Měla za cíl především zvýšit ochranu zaměstnanců pracujících v režimu DPP a zabránit zneužívání flexibilních pracovních vztahů na úkor standardních pracovních smluv. Jak po dvou měsících tyto změny vnímají firmy?

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama